Шам фъстък: За какво помага + 10 ползи

Ползите за здравето от шам-фъстък включват здравото сърце, отслабване, защита от диабет и хипертония и подобрено храносмилане. Витамините, минералите, мазнините и протеините, открити в шам-фъстък, са много добри за вашето здраве.

В статията ще прочетеш научно доказана информация за:

Какви са ползите на Шам фъстък?

Шам фъстък са едни от най-старите ядки, които са били широко използвани в света.

За сърце

Едно от най-големите предимства на шам-фъстъците е, че те са приятелски настроени към сърцето ядки.

Изследванията показват, че редовното потребление на фъстъци може да намали нивата на лошия LDL холестерол в организма. Антиоксидантите, фитостеролите, ненаситените мастни киселини (както полиненаситени, така и мононенаситени мастни киселини) са чудесни за насърчаване на здраво сърце.

Отслабване

Шам фъстъкът също е първият избор за хора, които са на  диети.

Доказателство показва, че шам-фъстъците, с техните по-ниски калории, високо съдържание на протеини, ниско наситени мазнини и високо съдържание на ненаситени мазнини, са идеален конкурент в сравнение с други ядки и сушени плодове за идеално управление на теглото.

Намален риск от свързана с възрастта макулна болест или (AMD)

Фъстъците съдържат каротеноидни антиоксиданти като лутеин и зеаксантин.

Тези антиоксиданти помагат за намаляване на риска от понижаване на свързаната с възрастта макулна болест при възрастните хора, според изследванията на Chen CYO и Blumberg JB от Tufts University, Бостън, САЩ. Те могат да бъдат включени, заедно със зеленчуци, за увеличаване на доставките на лутеин и зеаксантин.

Елиминира изсушаването на кожата

Те също помагат за премахване на сухотата от кожата. Наситените мазнини играят важна роля в този аспект.

Мазнината действа и като добро носител или основно масло, тъй като се използва като съставка в традиционните терапии като ароматерапия и традиционна масажна терапия.

Диетични фибри

Едно от другите ползи за здравето на шам-фъстъците е, че те са добър източник на диетични фибри, които спомагат за гладкото храносмилане на храната.

Доставка от около 1 унция или 30 грама шам фъстък съдържа около 3 грама диетични фибри, повече от достатъчно, за да получите храносмилателния тракт, работещ при оптимален капацитет.

Афродизиак

Според изследванията, извършени от Aldemir et al (2011), фъстъците значително влияят на сексуалната жизненост при мъжете.

Проучванията показват, че тези мъже, които имат дневен прием от около 100 грама шам-фъстъци в продължение на три седмици, подобряват еректилната им функция с около 50 процента.

Това се потвърждава с ултразвуково изследване на кръвния поток в пениса.

Свързана статия15 изненадващи ползи от Ашваганда или Индийски женшен

Антиоксидантни свойства

Дори и черупките от шам-фъстъци се съдържат в значително количество антиоксиданти.

Изследователи от университета „Тарбиат Модарс“ в Техеран, Иран успяха успешно да идентифицират и извлекат тези антиоксиданти, които да се добавят към други храни.

Антиоксидантите неутрализират свободните радикали, които се образуват в организма след клетъчния метаболизъм и могат да причинят състояния като рак и сърдечни заболявания.

Защита срещу диабета

Една от крайните ползи за здравето на шам-фъстъците е, че те функционират при контролиране на диабета.

При хората, страдащи от диабет, захарите формират неподходящи връзки с протеините и ги правят неизползваеми.

Този процес е известен като гликация. Антиоксидантите, които се съдържат в шам-фъстъците, помагат за намаляване на процеса на гликиране и по този начин могат да помогнат за контролиране на диабета.

Абсорбция на желязо

Шам фъстък има високо съдържание на мед, което помага за по-висока абсорбция на желязо в тялото от хранителни източници.

Това може да помогне за борба със заболявания като анемия.

Нервна система

Витамин В6 присъства във висока концентрация в шам-фъстъци, което е много полезно за нервната система.

Амините са молекулите  в нервната система. За да се развият, те се нуждаят от аминокиселини, които зависят от присъствието на витамин В6 в организма.

Този витамин изгражда обвивка, наречена миелин около нервните влакна. И съобщенията преминават през нервните влакна от един нерв на друг.

Витамин В6 помага при изграждането на много аминокиселини, които спомагат за правилното предаване на нервните импулси .

Макулна дегенерация

Дегенерацията на макулата е свързано с възрастта очно заболяване, което бавно намалява зрителното око, което прави възрастните неспособни да четат и работят правилно.

Това ги прави неспособни да разпознават и хората. Свободните радикали атакуват клетките и ги увреждат, което води до макулна дегенерация.

Лутеинът и зеаксантинът са два антиоксиданта, които се намират в шам-фъстъците, които се борят срещу тези свободни радикали и ги унищожават, предотвратявайки увреждането на клетките и по този начин предотвратявайки макулната дегенерация .

Повишава имунитета

Витамин В6 е много важен за здравата имунна система. Това помага за изграждането на кръв и правилното кръвоснабдяване в тялото .

Съдържание

 • Те са отлични източници на витамин Е; Особено богати на γ-токоферол: около 23 g на 100 g. Витамин Е е мощен антиоксидант, разтворим в липидите, който е от съществено значение за поддържане на целостта на лигавицата и кожата. Също така, витамин-Е работи като инхибитори на вредни свободни кислородни радикали.
 • Ядките са пълни с много важни групи В-комплекси от витамини като рибофлавин, ниацин, тиамин, пантотенова киселина, витамин В-6 и фолати.
 • Те са склад за минерали като мед, манган, калий, калций, желязо, магнезий, цинк и селен. 100 г ядки осигуряват 144% от препоръчителните дневни нива на мед. Медта е основен микроелемент, който се изисква при невротрансмисия, метаболизъм, както и при производството на червени кръвни клетки (RBC).

Защо е толкова полезен?

Те са родени в Азия, особено в Иран и Ирак. Археологическите доказателства датират асоциацията на шам-фъстъците и човека още през 6000 г. пр. Хр.

Те са били култивирани в Иран, Ирак и Сирия и са били представяни на римляните едва през 100 г. сл. Хр. Днес, освен Иран, Ирак и Сирия, фъстъци се произвеждат в много страни като САЩ, Австралия, Турция и Китай.

Шам фъстък са един от двете ядки споменати в Библията

Шам фъстък принадлежат към семейство anacardaceae от рода: Pistacia. Фъстъчено дърво отнема около 10 до 12 години, за да произведе първата култура. Те са с дръжка, където плодът има голямо семе в центъра. Това семе е годно за консумация. Ядките от шам фъстъкът не са сезонни и са на разположение през цялата година. Те могат да бъдат закупени от почти всеки хранителен магазин.

Шам фъстък са налични днес в различни форми, като например черупки, без люспи, подсладени или осолени.  От друга страна, осолените и подсладени шам-фъстъци може да не са добър избор поради високото съдържание на натрий и захар. Идеалният начин е да се купят нелегирани ядки, тъй като те са в естествена форма и са най-малко преработени. Те трябва да се съхраняват в херметически затворени контейнери на хладни и сухи места, така че да могат да продължат в продължение на много месеци, без да се развалят.

За готвене

Шам фъстъкът, извлечен от ядките, е едно от най-здравите масла за готвене. Има приятен аромат на орех и притежава отлични омекотяващи свойства. Помага да се запази кожата добре защитена от сухота. Освен това се използва в кухнята  като „носител или основно масло“ в традиционните медикаменти в масажната терапия, ароматерапията, във фармацевтичната и козметичната промишленост.

Шам фъстък: Как да ги изберете и съхранявате?

 • Шам фъстъкът се предлага в много различни форми, като нелегиран, обвит, осолен, печен и т.н. Винаги е препоръчително да се приемате сурови, без черупки шам фъстъци, отколкото   преработени и осолени, тъй като те губят големи хранителни стойности при обработката.
 • Също така се уверете, че не сте купили шам-фъстъците, имащи някои пукнатини, различни от естествения шлиф, или имащ гранясва миризма.
 • Съхранявайте с черупки шам-фъстъците в запечатан, херметически затворен контейнер на хладно и сухо място. Той издържа до една година

Някои полезни съвети

Шам фъстък може да бъде включен във вашата диета по много начини. Можете да ги изядете в сурова форма или да ги подправите по друг начин

 • Добавянето на шам-фъстъци в кафявия ориз и билки също е чудесен начин за допълване на приема му.
 • Освен това, той също е вкусен, когато се сервира с плодове.
 • Можете да добавите и шам-фъстъци в бисквити, кифли, хляб или бисквити
 • Поставянето на нарязани шам-фъстъци върху сладолед също е чудесен вариант
 • Добавете я в кремообразното сирене за сандвичи или бисквити
 • Шам фъстък може да бъде и хрупкаво допълнение към редовните салати и кисело мляко и т.н.

zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button