20 + билки за лечение на язва – включително с охлюви и мед

 

Стомашни язви са рани в лигавицата на стомаха или тънките черва. Те се появяват, когато защитната слуз и става неефективна.

Стомахът произвежда силна киселина, която помага за смилането на храната и предпазва от микроби.

В тази статия ще научите как се лекува язвата с домашни средства, билки и лекарства.

Какво е язва ?

Стомашни язви са рани в лигавицата на стомаха или тънките черва. Те се появяват, когато защитната слуз, която насочва стомаха, става неефективна.
Стомахът произвежда силна киселина, която помага при храносмилането на храната и предпазва от микроби. За да защити тъканите на тялото от тази киселина, тя също така отделя дебел слой от слуз.

Ако слизестият слой е износен и спре да функционира ефективно, киселината може да увреди стомашната тъкан, причинявайки язва.

Приблизително 1 на всеки 10 души в западните страни ще има язва в стомаха или тънките черва в даден момент от живота си.

Стомашните язви са относително лесни за лечение, но ако не се лекуват, те могат да причинят значителни проблеми.

Как се лекува язва?

Група болкоуспокояващи, известни като НСПВС, носи риск от стомашни язви. Двете най-известни НСПВС са аспирин и ибупрофен.

Рискът от язви се увеличава, ако лекарствата се приемат във високи дози или редовно за дълго време.

По-силните НСПВС, като тези, които се нуждаят от рецепта, са по-рискови за стомашни язви, отколкото тези, които могат да се купят извънборсово.

Хората винаги трябва да проверяват етикетите и да говорят с фармацевт или лекар за всякакви опасения, свързани с употребата на болкоуспокояващи. Те могат да препоръчат алтернатива като ацетаминофен.

Домашни лечебни средства при язва

Конвенционалното лечение против язви обикновено се основава на медикаменти, които могат да причинят негативни странични ефекти като главоболие и диария.

Поради тази причина интересът към алтернативните средства за защита непрекъснато нараства и се препоръчва,  както от медицински специалисти, така и от хора с язви. Ето няколко добри решения:

1) Зелев сок

Зелев сок е популярно средство за лечение на естествени язви. Според лекарите се използва десетилетия преди да са били на разположение антибиотици, които да помогнат за излекуването на стомашни язви.

Той е богат на витамин С, антиоксидант, показан за предотвратяване и лечение на инфекции с H. pylori. Тези инфекции са най-честата причина за стомашни язви.

В действителност, няколко изследвания на животни показват, че сокът от зеле е ефективен при лечението и предотвратяването на широк спектър от храносмилателни язви, включително тези, засягащи стомаха.

2) Женско биле

Женско биле е подправка, произхождаща от Азия и Средиземноморието.

Той идва от сухия корен на растението Glycyrrhiza glabra и е популярно традиционно билково лекарство, използвано за лечение на много състояния.

Някои изследвания съобщават, че коренът му може да има свойства за предотвратяване на язви и за борба с язвата.

Например, женско биле може да стимулира стомаха и червата, за да произведе повече слуз, което помага за защита на стомашната лигавица. Допълнителната слуз може също така да спомогне за ускоряване на лечебния процес и да помогне за намаляване на болката, свързана с язви .

3) Пчелен мед

Медът е богата на антиоксиданти храна, свързана с разнообразни ползи за здравето. Те включват подобряване на здравето на очите и намален риск от сърдечни заболявания, инсулт и дори някои видове рак.

Медът също така предотвратява образуването и насърчаването на лечението на много рани, включително язви.

Свързана статия по темата20 + билки за лечение на язва

Учените вярват, че антибактериалните свойства на меда могат да помогнат за борбата с H. pylori, една от най-честите причини за стомашни язви.

Лечение с билки

Редица билки са доказали своите свойства при лечението на язва. Тук ще предложим редица рецепти с билки за лечение на язва. Важно – всички лекове са пробвани от потребители и изпратени от тях.

Жълт кантарион

При язва, гастрит и колит се вземат равни части жълт кантарион и камшик /агримония/ и се поставят в 1 л. гроздова ракия и киснат 20 дни. Изцеденият през марля екстракт ссе смесва с равни части зехтин и мед. Взема се по 1 супена лъжица 3 пъти на ден преди ядене в продължение на 1 месец.

Жълт кантарион,червен кантарион,бял или жалт равнец и  камшик/агримония/се смесват в равни количества. Една шепа от сместа се поставя в един буркан/омния/ за компот, допълва се със зехтин, запечатва се и се вари като компот 2 часа. Прецежда се и се пие по 1 супена лъжица преди ядене. След като се изпие 1 буркан почива се 2-3 седмици.

При язва с кръвоизливи се взема по 50 г от жълт кантарион,полски хвощ,овчарска торбичка,широколистен живовляк,корени от ружа-30 г.корени дилянка 30 г.листа или клонка от бял имел 30 г.,плод анасон 30 г.,градиснки чай 20 г. В 400 мл.вряща вода вечер се слагат 2 чаени лъжички от общата смес през  първите   15 дни. На сутринта се прецежда и се пие. 3 пъти дневно по 1 кафяна чашка/100 мл./,половин час преди ядене.След 15 дни пак в същото количество вода се поставят 4 чаени лъжички от билковата смес, като се пие по същия начин.Лечението се провежда 1-2 месеца.

Събира се жълт кантарион по време на цъфтеж, исушава се на сянка, стрива се на прах и се пресява през сито. С полученото брашно се напълва бурканче до половината, а останалата половина се запълва с равни количества зехтин и мед/течен/.Разбърква се добре и от него се вземат по една чаена лъжичка сутрин на гладно.

С Глухарче

Вземат се 100 цвята от глухарче със част от дъжката и се варят заедно с 1 настърган лимон в 0.5 л.вода до кипване.Престояват 24 часа и се прецеждат през тензух. Сокът се смесва с 0.5 кг.мед или захар и се вари докато се получи желе.Изсипва се в бурканчета и се съхранява в хладилник. Вземасе по 1 ч.л. 3 пъти дневно 30 мин. Преди ядене. Лечението може да се повтори с още една доза.

2 с.л. листа оот живовляк и по 1 с.л.ст. босилек, цвят невен, цвят лайка, корени глухарче и листа касис се слагат в 600 мл. вряща вода и киснат 2 часа. Пие се по 80 мл. 3 пъти на ден 30 мин. преди ядене леко затоплена.

С Черен оман

Още от дълбока древност се е използвал поради ползите на черен оман.

Вечер с 300 г. студена вода се заливат 2 ч.л. корени от черен оман. На сут-ринта се прецежда. В 300 мл. вряла вода се запарват за 1 час пак 2 ч.л. от корените.

След прецеждане двата извлека се смесват и се пие 3 пъти дневно по 1 кафена чашка 30 мин. преди ядене. Това е дозировка за 2дни. От тогава е минало повече от година и  болният няма никакви оплаквания от стомаха.

Смесват се по 50 г. от билките:жълт кантарион, мента, маточи на, черен оман, живовляк, сладкоо коренче и лайка. 6 с.л. от сместа се сипват в 1 л. гореща вода, ври 5  мин. и кисне 1 час. Пие се 1 час преди ядене по 1 вивена чаша. Държи се на хладно.

Смрадлика

С една доза от тази рецепта излекувах и гастрита и язвата: вземат се 40 листа добре исушена смрадлика смилат се на брашно и се пресяваат през сито. Листата се слагат в 500 г. горски мед заедно с 25 г. нишадър на прах /от аптеката/, разбъркват се добре в буркан. От сместа се взема 1 с.л. 3 пъъти на ден 30 мин. преди ядене.

Листа смрадлика 50 г., стъ-ркове жълт кантарион, бял равнец и стъркове синя тинтява по 60 г.-,
цвят иглика, корени сладник, стъркове мащарка и листа мента по 50 г. Нарязват се и се смесват.

Градински чай, смрадлика листа, камшик, червено, подъбиче, жълт кантарион, бял равнец, синя жлъчка-корени, живовляк-листа, салеп грудки. От всичките по 1 ч.л. и се слагат в 0.6 л. вода и се варят 10 мин. и киснат 1 час. Пие се по 120 г. 3 пъти на ден преди ядене

Сложете 3 листа от смрадлика в 1/4 вряща вода и веднага я махнете от печката. Захлупете тенджерата да се задуши и я оставете да изстине. Ще пиете от тази вода по 3 пъти на ден, по 1 кафена чашка, 1/2 ч. преди ядене. Същото можете да го направите и с тетра, на тетрата се употребяват листата. Най-добре е да берете тетрата докато цъфти.

С мента

Листа от мента, корени чер оман, хвощ ст.по 50 г., корени сладник, листа маточина и корени дилянка по 40 г. Две с.л. от сместа се слагат в 500 мл.вряща вода и врът 5 мин.Пие се по 100 мл. преди ядене 4 пъти дневно.

С охлюви

Събират се няколко охлюва с черупки. Трябва да останат с черупки през цялото време на лечението, защото иначе умират. Слагат се в някаква мрежичка затворени и се пускат няколко зелени свежи листа в нея да се изчистят. Стоят така около 12 часа. След това се измиват добре и се слагат в компотен буркан, като количеството на охлювите трябва да е 2/3 от буркана.

Заливат се с вода, затварят се с надупчена капачка, за да могат да дишат. Така стоят една вечер, за да отделят достатъчно слуз във водата. 2-3 часа преди хранене, около 10 дни се пие с лъжичка от тази вода. Действа като смазка за червата и калцира раничките в тях. Може да се сложи малко сол за по-лесен прием. Ако някой от охлювите не издържи, е добре да се направи процедурата наново с нови охлюви. На всеки два дни, при живи охлюви е хубаво да се изхвърли старата вода и да се сложи нова, която също трябва да престои една нощ преди прием.

С мед

Смесват се по 500 г. препечено пшеничено брашно и мед, 10 г стипца и 20 г. счукан на прах сакъз. Престояват 24 часа и се взема по 1 с.л. в 1 часа през ноща

Взема се 100 г. цвят от сух жълт кантарион, смила се в машинка за кафе и се пресява ситно. Смесва се със 1 кг. мед и се взема по 1 супеная лъъжица 4 пъти дневно преди ядене.

Взема се 20 г. счукана дъвка, 10 г. стипца на прах,500 г. мед 1 ч.ч препечено брашно. Всичко се разбърква добре. Взема се по 1ч.л. 3 пъти на ден преди ядене.

Набират се 50 листа от широколистен живовляк и докато са пресни се измиват и нарязват на дребно, поставят в половин литров буркан с мед. Престоява 10 дни като отвреме на време се разбърква с лъжица. От 11 ден започва да се взема сутрин ,обед и вечер по 1 ч.л. полавин час преди ядене.

Смесват се по 1 ч.ч. зехтин, ракия, сок от лимон и мед. Приема се по 1 кафеена чашка преди ядене, 3 пъти на ден.

Вземат се 100 зелени листа от теснолист живовляк /ако е широколистен по 30 бр./, счукват се в хаванче и се смесват с 1 кг. пчелен мед. Смесват се много добре, от тази смес се взема всеки.

С живовляк

Смесват се по 50 г .невен, живовляк, полски хвощ, лайка и жълт кантарион. Две с.л. от сместа се варят 5 мин в 500 мл. вода. Пие се по 150 мл.3 пъти на ден след ядене.

Набират се 50 листа от широколистен живовляк и докато са пресни се измиват и нарязват на дребно, поставят в половин литров буркан с мед. Престоява 10 дни като отвреме на време се разбърква с лъжица. От 11 ден започва да се взема сутрин ,обед и вечер по 1 ч.л. полавин час преди ядене.

Градински чай, смрадлика листа, камшик, червено, подъбиче, жълт кантарион, бял равнец, синя жлъчка-корени, живовляк-листа, салеп грудки. От всичките по 1 ч.л. и се слагат в 0.6 л. вода и се варят 10 мин. и киснат 1 час. Пие се по 120 г. 3 пъти на ден преди ядене.

Нужна ли е диета при язва ?

Диетичните промени могат да помогнат за предотвратяване на развитието на стомашни язви.

Хората, изложени на риск от стомашни язви, трябва да включват повече от следните хранителни вещества в диетата си:

  • Плодове и зеленчуци: Храненето на разнообразие от плодове и зеленчуци е ключът към здравословен храносмилателен тракт. Тези храни са богати на антиоксиданти, инхибират киселинната секреция и съдържат цитозащитни и противовъзпалителни свойства. Изследване от 2017 г. показва, че всички те са важни фактори за предотвратяване и лечение на язви.
  • Фибри: Диетите с високо съдържание на разтворими фибри намаляват риска от развитие на язви на стомаха.
  • Пробиотици: Храната, която съдържа активно бактериално съдържание, като пробиотично кисело мляко, може да помогне за намаляване на инфекцията с Хеликобактери пилори. Известно е, че пробиотиците леко подобряват симптомите на лошо храносмилане и страничните ефекти на антибиотиците.
  • Витамин С: Този мощен антиоксидант може да бъде ефективен в подпомагането за премахване на Пилори бактерията, особено когато се приема в малки дози за продължителен период от време. Плодовете, бобовите растения и зеленчуците, като портокали и домати, съдържат високи нива на витамин С.
  • Цинк: Този микроелемент е важен за поддържането на здрава имунна система и заздравяването на рани. Стридите, спанакът и говеждото месо съдържат високи нива на цинк.

Кога да посетите лекар?

Всеки, който мисли, че може да има язва в корема, трябва да се консултира с лекаря си. Всички симптоми на стомаха, които траят повече от няколко дни или продължават да се случват, се нуждаят от оценка и лечение.

Бавноклетъчна язва може да бъде сигнализирана от симптоми на анемия, като например умора и задух. По-сериозното кървене е спешен медицински проблем и може да бъде сигнализирано, ако имаме кръв при повръщане, или изпражненията са черни и лепкави.

zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button