20 + билки за лечение на язва – включително с охлюви и мед

 

Какво е язва ?

Стомашни язви са рани в лигавицата на стомаха или тънките черва. Те се появяват, когато защитната слуз, която насочва стомаха, става неефективна.
Стомахът произвежда силна киселина, която помага при храносмилането на храната и предпазва от микроби. За да защити тъканите на тялото от тази киселина, тя също така отделя дебел слой от слуз.

Ако слизестият слой е износен и спре да функционира ефективно, киселината може да увреди стомашната тъкан, причинявайки язва.

Приблизително 1 на всеки 10 души в западните страни ще има язва в стомаха или тънките черва в даден момент от живота си.

Стомашните язви са относително лесни за лечение, но ако не се лекуват, те могат да причинят значителни проблеми.

Лечение с билки

Редица билки са доказали своите свойства при лечението на язва. Тук ще предложим редица рецепти с билки за лечение на язва. Важно – всички лекове са пробвани от потребители и изпратени от тях.

Жълт кантарион

При язва, гастрит и колит се вземат равни части жълт кантарион и камшик /агримония/ и се поставят в 1 л. гроздова ракия и киснат 20 дни. Изцеденият през марля екстракт ссе смесва с равни части зехтин и мед. Взема се по 1 супена лъжица 3 пъти на ден преди ядене в продължение на 1 месец.

Жълт кантарион,червен кантарион,бял или жалт равнец и  камшик/агримония/се смесват в равни количества. Една шепа от сместа се поставя в един буркан/омния/ за компот, допълва се със зехтин, запечатва се и се вари като компот 2 часа. Прецежда се и се пие по 1 супена лъжица преди ядене. След като се изпие 1 буркан почива се 2-3 седмици.

При язва с кръвоизливи се взема по 50 г от жълт кантарион,полски хвощ,овчарска торбичка,широколистен живовляк,корени от ружа-30 г.корени дилянка 30 г.листа или клонка от бял имел 30 г.,плод анасон 30 г.,градиснки чай 20 г. В 400 мл.вряща вода вечер се слагат 2 чаени лъжички от общата смес през  първите   15 дни. На сутринта се прецежда и се пие. 3 пъти дневно по 1 кафяна чашка/100 мл./,половин час преди ядене.След 15 дни пак в същото количество вода се поставят 4 чаени лъжички от билковата смес, като се пие по същия начин.Лечението се провежда 1-2 месеца.

Събира се жълт кантарион по време на цъфтеж, исушава се на сянка, стрива се на прах и се пресява през сито. С полученото брашно се напълва бурканче до половината, а останалата половина се запълва с равни количества зехтин и мед/течен/.Разбърква се добре и от него се вземат по една чаена лъжичка сутрин на гладно.

С Глухарче

Вземат се 100 цвята от глухарче със част от дъжката и се варят заедно с 1 настърган лимон в 0.5 л.вода до кипване.Престояват 24 часа и се прецеждат през тензух. Сокът се смесва с 0.5 кг.мед или захар и се вари докато се получи желе.Изсипва се в бурканчета и се съхранява в хладилник. Вземасе по 1 ч.л. 3 пъти дневно 30 мин. Преди ядене. Лечението може да се повтори с още една доза.

2 с.л. листа оот живовляк и по 1 с.л.ст. босилек, цвят невен, цвят лайка, корени глухарче и листа касис се слагат в 600 мл. вряща вода и киснат 2 часа. Пие се по 80 мл. 3 пъти на ден 30 мин. преди ядене леко затоплена.

С Черен оман

Още от дълбока древност се е използвал поради ползите на черен оман.

Вечер с 300 г. студена вода се заливат 2 ч.л. корени от черен оман. На сут-ринта се прецежда. В 300 мл. вряла вода се запарват за 1 час пак 2 ч.л. от корените.

След прецеждане двата извлека се смесват и се пие 3 пъти дневно по 1 кафена чашка 30 мин. преди ядене. Това е дозировка за 2дни. От тогава е минало повече от година и  болният няма никакви оплаквания от стомаха.

Смесват се по 50 г. от билките:жълт кантарион, мента, маточи на, черен оман, живовляк, сладкоо коренче и лайка. 6 с.л. от сместа се сипват в 1 л. гореща вода, ври 5  мин. и кисне 1 час. Пие се 1 час преди ядене по 1 вивена чаша. Държи се на хладно.

Смрадлика

С една доза от тази рецепта излекувах и гастрита и язвата: вземат се 40 листа добре исушена смрадлика смилат се на брашно и се пресяваат през сито. Листата се слагат в 500 г. горски мед заедно с 25 г. нишадър на прах /от аптеката/, разбъркват се добре в буркан. От сместа се взема 1 с.л. 3 пъъти на ден 30 мин. преди ядене.

Листа смрадлика 50 г., стъ-ркове жълт кантарион, бял равнец и стъркове синя тинтява по 60 г.-,
цвят иглика, корени сладник, стъркове мащарка и листа мента по 50 г. Нарязват се и се смесват.

Градински чай, смрадлика листа, камшик, червено, подъбиче, жълт кантарион, бял равнец, синя жлъчка-корени, живовляк-листа, салеп грудки. От всичките по 1 ч.л. и се слагат в 0.6 л. вода и се варят 10 мин. и киснат 1 час. Пие се по 120 г. 3 пъти на ден преди ядене

Сложете 3 листа от смрадлика в 1/4 вряща вода и веднага я махнете от печката. Захлупете тенджерата да се задуши и я оставете да изстине. Ще пиете от тази вода по 3 пъти на ден, по 1 кафена чашка, 1/2 ч. преди ядене. Същото можете да го направите и с тетра, на тетрата се употребяват листата. Най-добре е да берете тетрата докато цъфти.

С мента

Листа от мента, корени чер оман, хвощ ст.по 50 г., корени сладник, листа маточина и корени дилянка по 40 г. Две с.л. от сместа се слагат в 500 мл.вряща вода и врът 5 мин.Пие се по 100 мл. преди ядене 4 пъти дневно.

С охлюви

Събират се няколко охлюва с черупки. Трябва да останат с черупки през цялото време на лечението, защото иначе умират. Слагат се в някаква мрежичка затворени и се пускат няколко зелени свежи листа в нея да се изчистят. Стоят така около 12 часа. След това се измиват добре и се слагат в компотен буркан, като количеството на охлювите трябва да е 2/3 от буркана.

Заливат се с вода, затварят се с надупчена капачка, за да могат да дишат. Така стоят една вечер, за да отделят достатъчно слуз във водата. 2-3 часа преди хранене, около 10 дни се пие с лъжичка от тази вода. Действа като смазка за червата и калцира раничките в тях. Може да се сложи малко сол за по-лесен прием. Ако някой от охлювите не издържи, е добре да се направи процедурата наново с нови охлюви. На всеки два дни, при живи охлюви е хубаво да се изхвърли старата вода и да се сложи нова, която също трябва да престои една нощ преди прием.

С мед

Смесват се по 500 г. препечено пшеничено брашно и мед, 10 г стипца и 20 г. счукан на прах сакъз. Престояват 24 часа и се взема по 1 с.л. в 1 часа през ноща

Взема се 100 г. цвят от сух жълт кантарион, смила се в машинка за кафе и се пресява ситно. Смесва се със 1 кг. мед и се взема по 1 супеная лъъжица 4 пъти дневно преди ядене.

Взема се 20 г. счукана дъвка, 10 г. стипца на прах,500 г. мед 1 ч.ч препечено брашно. Всичко се разбърква добре. Взема се по 1ч.л. 3 пъти на ден преди ядене.

Набират се 50 листа от широколистен живовляк и докато са пресни се измиват и нарязват на дребно, поставят в половин литров буркан с мед. Престоява 10 дни като отвреме на време се разбърква с лъжица. От 11 ден започва да се взема сутрин ,обед и вечер по 1 ч.л. полавин час преди ядене.

Смесват се по 1 ч.ч. зехтин, ракия, сок от лимон и мед. Приема се по 1 кафеена чашка преди ядене, 3 пъти на ден.

Вземат се 100 зелени листа от теснолист живовляк /ако е широколистен по 30 бр./, счукват се в хаванче и се смесват с 1 кг. пчелен мед. Смесват се много добре, от тази смес се взема всеки.

С живовляк

Смесват се по 50 г .невен, живовляк, полски хвощ, лайка и жълт кантарион. Две с.л. от сместа се варят 5 мин в 500 мл. вода. Пие се по 150 мл.3 пъти на ден след ядене.

Набират се 50 листа от широколистен живовляк и докато са пресни се измиват и нарязват на дребно, поставят в половин литров буркан с мед. Престоява 10 дни като отвреме на време се разбърква с лъжица. От 11 ден започва да се взема сутрин ,обед и вечер по 1 ч.л. полавин час преди ядене.

Градински чай, смрадлика листа, камшик, червено, подъбиче, жълт кантарион, бял равнец, синя жлъчка-корени, живовляк-листа, салеп грудки. От всичките по 1 ч.л. и се слагат в 0.6 л. вода и се варят 10 мин. и киснат 1 час. Пие се по 120 г. 3 пъти на ден преди ядене.

zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Ivan Nikolov

Иван Николов е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтовете healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button