Чиа: Защо е толкова полезна ? ( За отслабване и деца)

Семената от  Чиа  (salvia hispanica) са се превърнали в една от най-популярните суперхрани в света.

Те са лесни за смилане, когато са приготвени правилно и много гъвкава съставка, която лесно се добавя към рецепти. Освен това ползите от семена от чиа са огромни.

Първоначално отглеждани в Мексико, семената са високо ценени заради техните лечебни свойства и хранителна стойност.

Всъщност те дори се използват като валута.

Защо семената на чиа са толкова полезни?

Семената на чиа са  хранителни и дават повишаваща енергията. Ацтеките при война приемали семена от чиа, за да им дадат висока енергия и издръжливост.

Казват, че само една лъжица чай може да ги поддържа за 24 часа.

Чиа означава „сила“ на езика на маите, а семена от чиа са познати като „храни за бегачите“, защото бегачите и воините ги използвали, като гориво, докато се движат на големи разстояния или по време на битка.

Не само това, но последните проучвания установиха, че ползите за семена от чиа са още по-големи, отколкото мислихме.

Селективните семена на чиа включват помощ за здравата кожа, намаляване на признаците на стареене, подкрепа на сърцето и храносмилателната система, изграждане на по-здрави кости и мускули и др.

Те дори са свързани с подпомагането при  диабет. Продължете да четете за възможни нежелани реакции, инструкции за подготовка и пълен списък с ползите от семена от чиа и хранителните вещества в нея.

Хранителен профил на семена от чиа

Причината, поради която семена от чиа са толкова полезни, се дължи на това, че са богати на фибри, омега-3 мазнини, протеини, витамини и минерали.

Проучване от 2019 година показва,че една унция (28 грама) семена от чиа съдържа около:

 • 137 калории
 • 12,3 грама въглехидрати
 • 4,4 грама протеин
 • 8.6 грама мазнини
 • 10,6 грама фибри
 • 0.6 милиграма манган (30% D)
 • 265 милиграма фосфор (27% DV)
 • 1 милиграм цинк (7% DV)
 • милиграм мед (3% DV)
 • 44,8 милиграма калий (1% DV)

Семената от чиа също съдържат есенциални мастни киселини алфа-линоленова и линолова киселина; муцин;

Стронций „витамини А, В, Е и D; И минерали, включително сяра, желязо, йод, магнезий, манган, ниацин и тиамин; И те са богат източник на антиоксиданти.

Топ 9 ползи на семена от Чиа

ползи-за-здравето-чиа

Тъй като са богати на толкова много ключови хранителни вещества, изследванията разкриват, че редовното хранене със семена от чиа може да подобри здравето ви по много начини

. Някои от най-добрите ползи за семена от чиа са:

За кожа и стареенето

Изследователи от Мексико разкриват, че семената на чиа са имали обща естествена фенолна (антиоксидантна) концентрация, която е почти два пъти по-висока от посочената по-рано.

Научното изследване от 2014 година доказва, че антиоксидантната активност спира до 70% от активността на свободните радикали.

Това изследване по същество доказва, че семена от чиа са едни от богатите на природата високо антиоксидантни храни. Антиоксидантите ускоряват ремонтните системи на кожата и предотвратяват по-нататъшни увреждания.

Приемането на семена от чиа може да предотврати преждевременното стареене на кожата поради възпаление и увреждане на свободните радикали.

За стомахът

Чиа е със свръх високо съдържание на фибри, осигурявайки почти 11 грама на унция. Една порция може да осигури препоръчителния прием на фибри за деня, според Американската диетична асоциация.

Фибрите са от съществено значение за способността на организма ви да балансира нивата на инсулина.

Според Националните институти по здравеопазването семената като лен и чиа могат да бъдат естествен балансьор на кръвната захар поради високото съдържание на фибри и здравословните мазнини.

Високото съдържание на фибри от на семена от чиа е от полза за редовността на червата и здравословно изпразване.

Богатото съдържание на фибри в семена от чиа помага също така на хората да се чувстват по-добре, защото абсорбират значително количество вода и веднага се раздуват в стомаха, когато се приемат.

 Това може да обясни защо клиничните проучвания са доказали, че чиа  пречи на глада и потиска апетита, което също може да доведе до загуба на тегло.

Сърдечно здраве

Семената от Чиа има способност за обръщане на възпалението, регулиране на холестерола и понижаване на кръвното налягане, което го  прави изключително полезно да се консумират за здравето на сърцето.  

Също така, чрез обръщане на оксидативния стрес, е по-малко вероятно да развие атеросклероза, ако редовно консумира семена от чиа.

С две думи, според изследване от Масачузетс:

Наличните прочувания върху хората, показват възможна ефективност при алергии, ангина, повишаване на спортните показатели, рак, коронарна болест на сърцето, инфаркт, хормонални / ендокринни нарушения, хиперлипидемия, хипертония, инсулт и вазодилатация. Някои доказателства също така предполагат възможни антикоагуланти, антиоксиданти и антивирусни ефекти на семената от чиа.

Семената от чиа (salvia hispanica) са с високо съдържание на линолова киселина – мастна киселина, която помага на тялото да абсорбира мастноразтворимите витамини А, D, E и К.

За такова мъничко семе, Чиа е толкова полезно. Омега-3 работят за защита на сърцето чрез понижаване на кръвното налягане, лошия холестерол и възпаление.

Възпалението може да причини натоварване на кръвоносните съдове и да предизвика сърдечни заболявания. Така че, като ядете семена от чиа, можете да увеличите и защитите сърцето си благодарение на омега-3.

За лечение на диабет

Тъй като семена от чиа са богати на алфа-линоленова киселина и фибри, изследователите от университета в Litoral в Аржентина са решили да определят как семена от чиа могат да помогнат за предотвратяване на метаболитни нарушения като дислипидемия (прекомерна мастна тъкан в кръвта) и инсулинова резистентност В развитието на диабета.

Публикувано в „Британски вестник на храненето“, това изследване е изключително завладяващо, защото тези учени провеждат едновременно две проучвания и разкриват някои дълбоки данни:

 • Първият тест  е на плъхове за  три седмици на богата на захароза диета (SRD), при която семена от чиа съставляват основния хранителен източник на мазнини.
 • Вторият тест ве  за три месеца, за да развият дислипидемия и инсулинова резистентност. След това те захранваха тези нови заболявания на плъхове SRD с чиа за още два месеца.

Резултатите бяха удивителни:

 • По време на първия преглед храненето със семена от чиа напълно предотврати появата на дислипидемия и инсулинова резистентност. В действителност нивата на кръвта в тези плъхове изобщо не се променят, въпреки че 65% от диетата им се състои от захар в продължение на три седмици!
 • По време на второто изследване, след като дислипидемичните и диабетните плъхове се хранят със семена на чиа + SRD в продължение на два месеца, те напълно се възстановяват от техните условия. Изследователите също така откриват, че добавката на семена от чиа намалява и висцералната мастна тъкан, тъкан от корема, която засяга метаболизма на организма и е компонент на затлъстяването.

Увеличава енергията

Проучване, публикувано в „Journal of Strength and Conditioning“, заключава, че консумирането на семена от чиа увеличава производителността на упражненията при тренировки, които продължават 90 минути по същия начин, както с наситена със захар напитка, но без цялата нездравословна захар.

Чрез добавяне на  семена чая в храненето на ден, можете да помогнете за повишаване на метаболизма и изгаряне на коремните мазнини .

Проучванията показват, че добавянето на семена от чиа към вашата диета също намалява висцералната мастна тъкан, тъкан от корема, която въздейства върху метаболизма на организма и е компонент на затлъстяването.

 По-силни кости

Само една унция от семена на чиа има около 18% от препоръчителното дневно количество калций.

Калциятът е фундаментален за здравето на костите и спомага за поддържането на здравината и масата на костите.

Чиа съдържа също бор, който е друг основен хранителен елемент за здравето на костите. Бор помага за метаболизма на калций, магнезий, манган и фосфор за здравословен растеж на костите и мускулите.

Отслабвне

Семената от чия също се нареждат сред най-добрите растителни източници на протеини.

Това е друга причина тези супер семена да  се консумират за онези, които се опитват да качат постно мускулите, да изгарят мазнините и да балансират нивата на кръвната захар.

Чиа семената са мощен антиоксидант удар, който помага за замяна на някои от тези хранителни вещества, загубени при упражняване.

Те са с високо съдържание на основни минерали като калций, фосфор, магнезий, манган, мед, цинк, желязо и ниацин.

Една от характеристиките, които правят семената на Чиа толкова уникални, е, че могат да поемат до 10 пъти собственото си тегло във водата.

Поради това семена от чиа могат да удължат хидратацията и да подобрят абсорбцията на хранителни вещества от електролитите. Това също забавя храносмилането и ви помага да се чувствате по-дълги, намалявайки желанието за захар.

Свързана статия: Диети и здравословно хранене

Борба с рака на гърдата и шийката на матката

Чиа семената са богати на алфа липоева киселина (или ALA), която е омега-3 мастна киселина.

През 2013 г. вестник „Молекулярна биохимия“ установи, че ALA ограничава растежа на раковите клетки както при рак на гърдата, така и при цервикален рак.

Изследователите също установили, че причиняват клетъчна смърт на раковите клетки, без да увреждат нормалните здрави клетки.

Докато все още трябва да се направят повече изследвания, за да се разберат по-дълбоките последици от ALA върху други видове рак, това е голямо откритие за жените, борещи се с тези все по-често срещани видове рак.

Стоматологично здраве

С чии семената са пълни с калций, фосфор, витамин А и цинк, не е чудно, че те са най-добрата храна за зъбите ви.

Калцият е градивен елемент на вашите зъби и е необходим за здравето на зъбите.

Цинкът предотвратява зъбен камък, като държи плака от минерализиране върху зъбите ви и има антибактериален ефект, който предпазва микроби от дъха.

Витамин А и фосфорът също са важни за силни зъби и здравословна уста.

Чиа семена при бременност

Тези мънички семена имат толкова много ползи, че бременните майки също трябва да обмислят включването им в диетата си.

Бременността може да изчерпи вашето тяло от важни хранителни вещества и яденето на семена от чиа може да помогне да се заменят тези загубени хранителни вещества, като същевременно се осигури много необходимото енергийно усилване.

Чиа семената са лесни за включване в ежедневието ви и са от полза не само за здравето на майката, но и за развитието на бебето.

Ето и най-добрите ползи за семена от чиа за бременност и защо те са сред най-добрите суперхрани за здраве при бременност:

Голям източник на Омега-3

Омега-3 мастните киселини са от съществено значение за развитието на мозъка на бебето.

Повечето хора избират  консумират добавки от сьомга или рибено масло. За такова малко семе, чиа има много омега-3 мастни киселини.

Обикновено ядките и семките с високо съдържание на мазнини имат кратък срок на съхранение, преди да станат гранясали, но семена от чиа са толкова богати на антиоксиданти, че могат да бъдат съхранявани до четири години, без да се влошават.

Бавна абсорбция на захарта

Високата кръвна захар прави рискована бременноста. Тя е свързана с усложнения като високото тегло при раждане, увеличаване на шанса за доставки в секция C и прееклампсия.

Когато се консумират, семена от чиа създават подобно на желатин вещество в стомаха. Това забавя храносмилането и поддържа нивата на кръвната захар стабилни.

Енергиен бустер

В допълнение към забавянето на усвояването на захарта, чиата също забавя процеса на превръщане на захарите и въглехидратите от семената в енергия.

Този процес на бавно изгаряне, в съчетание с високото съдържание на протеини, води до трайно увеличаване на енергията.

Как да се храним със семена от чиа ?

Чиа семена имат лек, орехов вкус и лесно могат да се добавят към повечето ястия като гарнитура, но дъвченето на малки семена като лен или чиа обикновено не прави омега-3 и други хранителни вещества лесно достъпни за храносмилане и асимилация.

Най-добрият начин да получите достъп до техните витамини и минерали е да ги смилате или да ги накиснете.

Сурови срещу накиснати: Изглежда, че има голям дебат дали да  намокрите семена от чиа преди хранене. Няма да ви навреди да ги изядете направо, но ако ги накиснете, тогава ги „израствате“, което освобождава „ензимните инхибитори“, които се използват за защита на семената.

Как да ги накиснете: За да накиснете семена от чиа, просто ги разбъркайте в съотношение 1:10 чиа към водата. Това е около 1,5 супени лъжици чаена семена в една чаша вода. Не е нужно да е точна. След това ги оставете да седят за около 30 минути до два часа.

Тъй като семена от чиа могат да държат до 12 пъти теглото си във вода, те са чудесни за предотвратяване на обезводняването.

Въпреки това, ако решите да не ги накиснете, те също могат да попиват вода от вас по време на храносмилането. Така че не забравяйте да пиете много вода през целия ден, за да поддържате тялото си хидратирано.

Рецепти със семена от чиа

Има толкова много рецепти за семена на Чиа, така че можете да получите всички прекрасни ползи от семена на Чиа.

Говорим за всичко, от чия пудинг до добавяне на чиа към рецепти за яйца, сладкиши, печени напитки, барове и други вкусни рецепти за здравословно хранене.

Пудинг от чия

Смесват се : 1 чаша вода, 1/2 чаша бадеми, 1 банан, 3 фурми , може също да се добави  щипка хималайска сол, 1/4 с.л. канела, 1/4 с.л. индийско орехче, 1/4 с.л. ванилия, 1 лъжица какао на прах.

Прибавете сместа към купа с 1/4 чиа семена и разбъркайте добре, оставете докато не омекнат семената (10-15 мин). Разбъркайте отново и се насладете!

Разбийте яйцата и в тях добавете чиата. Загрейте зехтина в незалепващ тиган. Изсипете яйцата и изчакайте да се втвърдят леко. Тогава поръсете върху омлета натрошеното сирене, нарязания домат, кашкавала и подправките. По желание може да се добави риба тон или шунка. Изчакайте до готовност и се насладете на чудесната закуска.

 • 2 яйца
 • 1-2 с.л. чиа
 • Шепа натрошено сирене
 • Кашкавал – по желание
 • 1 нарязан домат
 • Зехтин
 • Сол
 • Черен пипер
 • Червен пипер
 

Цена

Цената на чия зависи най-често фирмата производител, както дали купувате био чиа. Цената варира от 7 лв за 500 грама до 15 лв. за 500 грама.

Странични ефекти

Има много малко странични ефекти, свързани със семена от чиа. Има обаче някои конфликтни проучвания за ефекта на семена на чиа върху рака на простатата. Проучване, проведено с ALA и рак на простатата, показа, че тази мастна киселина може да увеличи риска от рак на простатата, но впоследствие проучването показа, че има някои пристрастия.

Всъщност, според едно проучване през 2010 г., ALA не увеличава риска от рак на простатата и всъщност намалява риска при участниците.

Понякога някои хора могат да изпитват стомашен дискомфорт, когато консумират семена от чиа, особено в големи количества, поради високото съдържание на фибри. Както при всяка храна, яжте умерено и винаги пийте много вода.

Последни думи за ползите от семена от чиа

Чиа е доста универсална. Семената могат да се ядат сурови, напоени във вода, за да образуват гел или да покълнат като кълнове от люцерна.

Когато се консумират сурово, те имат ароматен аромат и са чудесно допълнение към вашата сурова  овесена каша, кисело мляко или за салата.

Те могат да поемат до 10 пъти теглото си във водата, така че те са чудесен начин да се сгъстят супи или гладка.

Въпреки това, ако вие решите да ги включите във вашата диета, най-добре е да го направите постепенно.

Чиа е с високо съдържание на фибри, затова започнете с малко количество и не забравяйте да пиете много вода.

Препоръчителната дневна доза е една до две супени лъжици сухи семена.

Започнете бавно и накарайте тялото си да се адаптира към увеличения прием на фибри. Също така не забравяйте да изберете една екологична марка.

zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button