Домашна клизма:Как и защо трябва да си я направим

Клизмата е метод за изчистване на отпадъците от дебелото черво.

Просто казано, клизмата почиства дебелото черво и предизвиква движения на червата, чрез което ще се чувствате, по-леки и по-здрави почти веднага.

Основната задача на дебелото черво е да абсорбира вода и хранителни вещества от храната и да отстранява отпадъците и токсините.

В статията ще прочетеш научно доказана информация за:

Как да си направим клизма вкъщи ?

Климмията по дефиниция е инжектирането на течност през ануса. Клизмите са чудесни за почистване на дебелото черво и имат много допълнителни ползи.

Но как можете да си направите клизма вкъщи?

Простата истина е, че е лесно и относително безопасно.

Ако искате бърз, прост и ефективен начин за почистване на дебелото черво и черния дроб, или сте болен от запек, следвайте тези стъпки.

Тази статия ще ви покаже как да изпълнявате два различни вида клизма – очистващата клизма и клизма за задържане.

Стъпки за правене на домашна клизма:

Стъпка 1 – подготовка за клизма

Съберете вашите консумативи. Въпреки че правенето на клизма е сравнително лесно, ще ви трябва няколко основни неща:

 • Две големи, стари кърпи
 • Чаена лъжичка органично бадемово масло, зехтин или кокосово масло за смазване
 • Една четвърт дестилирана вода при телесна температура
 • Комплект за клизма
 • Книга или списание – ще бъде полезно!
Стъпка 2 – намерете място

Намерете топло и удобно място за извършване на клизма, като самостоятелна баня . Трябва да има място за вашето торбичка или кофа, където да седи или да виси (трябва да бъде около 1 метър над пода).

 • Уверете се, банята е близо до вас, ако не сте в нея. След като извършите клизма, може да имате само няколко секунди, докато тялото реши, че трябва да се прочисти. Ако това се случи и не сте близо до тоалетна, вие сте в затруднение.
Стъпка 3 – подгответе се

Сглобете комплекта за клизма, в съответствие с инструкциите, включени в комплекта. Обикновено има упътване в комплекта за клизма.

 • Торба за течността
 • Кука за окачване
 • Маркуч
 • Щепсел
 • Ректален връх
Стъпка 4 – направете си удобно място

Сгънете всички кърпи на пода на банята. Направете го възможно най-удобно.

Стъпка 5 – смажете ануса си

Използвайте маслото, за да смажете ануса си, както и първите няколко сантиметра от върха на тръбата.

Очистващата клизма

Какво представлява очистващата клизма ?

Очистващата клизма е това, което повечето хора мислят, когато чуват думата „клизма“: предназначена да бъде бърза и лесна, тази клизма трябва да причини бързо изхождане и да помогне за почистването на дебелото черво. Има няколко различни вида очистващи клизми. Ето с какво най-често се прави клизма в домашни условия:

 • Лимонов сок. Помага за очистването на дебелото черво и регулирането на рН в дебелото черво. Счита се че води до детоксикация на системата.
 • Ябълков оцет (ACV) и вода. Също така начин да се настрои рН в дебелото черво. Предполага се, че помага да се изчисти лигавицата от тялото.
 • Коча билка. Помага със запек и има способността да свали висока температура.
 • Чай от лайка. Много успокояващо и ефективно.
Направете разтвора за клизма

Смесете каквото и да било, независимо какво сте избрали билка или добавка, смесена с вода, като внимавате да направите правилно разтвора. Винаги правете разтвора за клизма повече, отколкото смятате за необходимо. Водата е главната съставка на клизмата. Добавките са подкрепящи вещества, а не основният концентрат.

Подгответе добре скобата и тествайте

Използвайте скобата за управление на потока и запълнете кофата или чантата си с чиста, дестилирана вода и всякакви допълнителни добавки. Дръжте края на тръбата над ваната или тоалетната. Отворете скобата, за да позволите на водата да се движи през тръбата, докато излезе стабилно. Уверете се, че в тръбата няма въздушни джобове. След като сте сигурни в това, фиксирайте тръбата, за да спрете потока.

Легнете по гръб, с коленете   насочени към гърдите си

В зависимост от нивото или размера на комфорт , може да се окажете по-изгодно да легнете на една страна; Някои хора смятат, че е по-лесно да поемат по-голяма течност, докато са наклонение на една страна.

Поставете дюзата на клизмата

След като се чувствате удобно, поставете дюзата на около 5 сантиметра в ануса. Спрете, ако усетите някакво съпротивление и леко регулирайте ъгъла, докато  вкарате тръбата.

Освободете скобата на клизмата

Бавно освободете скобата, за да започнете потока вода. Отпуснете я бавно, тъй като прекалено бързо можете да създадете необходимостта да отидете до тоалетна бързо. Ключът към успешната клизма е да влезе и да държите в течността, докато започне естествените перисталтични движения на тялото. Ако имате спазми, захванете епруветката и поемете дълбоко дъх, преди да продължите. Леко масажиране на корема също ще помогне.

Задръжте течността от клизмата за няколко минути

След като сте приели толкова вода, колкото можете да задържите, внимателно извадете дюзата. Продължете да лежите на пода или да се преместете в тоалетната.

След като са минали   няколко минути, седнете на тоалетната и се отпуснете. Изчакайте, докато успеете да изходите всичко.

Кога се нуждаете от клизма ?

Преди да си направите клизма, нека да разгледаме онова, това за което може да ви помогне домашната клизма:

 • болки в кръста
 • Подуване на корема
 • Инфекции от Кандида
 • запек
 • умора
 • метеоризъм
 • стомашно разстройство
 • Главоболие
 • хемороиди
 • Загуба на концентрация
 • Синусовата задръствания
 • Кожни състояния
 • Неприятно дишане

Ако имате някое от тези състояния, може би трябва да помислите за клизма. Винаги, когато чувствате летаргия или запек, това е сигурен знак, че трябва да се планира клизма в непосредствено бъдеще. Дори и да се чувствате страхотно, освобождаването на допълнителни токсини може само да ви накара да се почувствате още по-добре.

Като бележка, клизмите могат да ви помогнат за облекчаване на запека, причинен  от ежедневните стресове и храни.

Но ако се окажете с хронично запек със симптоми, които дори и клизма не може да излекува, важно е веднага да отидете на лекар.

През 2016 г. изследователите на Yale разкриват изненадваща връзка между констипацията и херпесната инфекция.  По-късно тази година се открива друга връзка между запек и бъбречно заболяване.

Здравословният начин на живот е много важен за вашето тяло, но също така и клизмата може да помогне за това:

 • Почистване на дебелото черво – Ако използвате някакъв вид чисти средства за почистване на на дебелото черво, то ще искате да използвате и клизма, за да се освободите от токсините.
 • Постепенно – Ако решите да бързате, домашните клизми са опасни. Трябва да е стъпка по-стъпка, защото клетките ви бързо ще изхвърлят токсините си.  След като сте направили клизма, вие сте по-хидратирани и всички тези токсини са изчезнали.
 • Ферментирали храни – Когато започнете да добавяте ферментирали храни и напитки към вашата диета, като култивирани зеленчуци, кефир,  може да почувствате как патогенните бактерииумират, тъй като добрите бактерии започват да колонизират вашата вътрешна екосистема. Газовете и подуването са сигнал, че добрите бактерии са заети с атаки на токсични отпадъци в стените на дебелото черво.С домашни клизми ще изплакнете токсините, като помагате за съкращаване на дискомфорта, който може да се чувствате.
 • Почистване на черния дроб – Тъй като вашият черен дроб отлага токсините в дебелото черво, вие искате да сте сигурни, че дебелото черво пречистено и работи добре .Интересното е, че пъпките обикновено са знак, че се нуждаете от клизма и трябва да помогнете за поддържането на черния дроб.

Клизма за задържане

Какво е клизма за задържане ?

Ако една клизма за почистване е кратка то другата е точно обратно. Задържащите клизми са точно това, което подсказва името им: Вместо да вкарате течността и бързо да я изхвърляте  при тази клизма трябва да я задържите   от 5 до 15 минути. Общите съставки на задържащите клизми включват:

 • Кафе. Тези клизми работят много добре, въпреки че може мигновено да се наложи да посетите тоалетна. Камшичните клизми са известни, че стимулират дебелото черво и жлъчния мехур.
 • Пробиотиците. Прилагате се за инфекции на дрожди и други кандидози.   Всеки пробиотик ще направи това.
 • Червен малинов лист. Предполагаемо полезно за жените, червените листа на малина са с високо съдържание на желязо и подобряват зрението .
 • Инфузия с пшеница. Помагат за подхранването на дебелото черво. Това е втората част от цялостното изчистване на дебелото черво.
Уверете се, че съставките са здравословни

Тъй като ще задържите тази клизма за по-дълго време от почистващата клизма, бъдете сигурни, че всички съставки, които използвате, няма да бъдат вредни. Задържащите клизми са невероятни, но могат да ви причинят и вреда, ако се направят неефективно. Уверете се, че каквото и да използвате, е нещо, което ще бъде полезно за здравето.

Следвайте същата процедура, която описахме за домашна клизма

Следвайте същата процедура – както е описана в секцията за почистване с клизма. Процесът е точно същият.

Задръжте клизмата от 5 до 15 минути

Позволете на тялото да се отпусне по естествен път, дръжте разтвора за клизма в ректума в продължение на 5 до 15 минути. Отново, ако изпитвате спазми, леко масажирайте корема и се опитайте да намерите удобна позиция.

След 15 минути отидете до тоалетна

След като изтече времето, отидете до тоалетната и се изходете. Готов си! Почистете оборудването си и го оставете да изсъхне преди съхранение.

Здравни рискове и странични ефекти

Клизмите крият и рискове за здравето, включително сериозни усложнения като перфорация на червата и инфекция. Ако обмисляте процедура, се консултирайте с лекар.

Клизмите също могат да предизвикат подобни странични ефекти, като гадене и умора.

Освен това,   клизмите трябва да се избягват от хора с такива състояния като дивертикуларно заболяване, улцерозен колит, болест на Крон, тежки хемороиди, сърдечни заболявания, тежка анемия, коремна херния, гастроинтестинален рак и чревни тумори.

Бременните жени и хората, които наскоро са имали операция на дебелото черво, също трябва да избягват   клизмите.

По темата прочети също:

zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button