Изпражнения: Какво е нормално и какво НЕ

Моите изпражнения нормални ли са?

Повечето от нас са се запитали, дали нещо не е наред с изпражненията ни в даден момент.

 Когато забележите, че нещо не наред, то определено понякога има причина за това .

Може би сте яли прекалено много пикантна храна, болни сте от вирус или може да имате храносмилателна болест или друго заболяване.

Така че, ако сте любопитни за това, дали вашите навици се считат за „нормални“ или не, то вие вече мислите по правилния път, тъй като здравето  на вашите изпражнения показват много за здравето ви, като цяло.

Изпражнения: Какво е нормално и ненормално?

🔥 Изпражненията, в най-простия смисъл, е естественият начин на изхвърляне на отпадъците и токсините от организма, от които не се нуждаете, след като се абсорбират всички използваеми хранителни вещества от храната.

Процесът на храносмилане – приемане на храна,  преминаваща през стомаха и червата,  до дебелото черво, а след това поемате полезните вещества от храната – които помага за целият ви огранизъм, включително ензими, хормони, кръвен поток и още.  

Така че, когато само един от засегнатите органи или системи е изключен, вашето храносмилане наистина страда – и това се появява в изпражненията, разбира се!

Какво представляват нормалните изпражнения?

1. Колко пъти на ден трябва да ходим по-голяма нужда?

Колко пъти трябва да отидем до тоалентата,  варира от човек на човек, така че няма нито  една конкретна бройка, която се счита „нормална“;

🔥 Но повечето експерти се съгласяват, че е важно да отидете в банята най-малко три или повече пъти седмично, което е минимум.

Обикновено един или два пъти на ден се счита за нормално.

Отиването всеки ден е донякъде нормално, стига да се чувствате комфортно и да не изпитвате болка в корема.

2. Как би трябвало да изглежда изпражненията?

Когато отидете в банята, идеалното е изпражненията да са с дебелина на един пръст, с гладка форма „S“.

Изпражненията са такива, когато ядете достатъчно фибри и пиете много  вода.

Въпреки това, ако изпражененията са  тънъки или са на няколко части, не е нещо, за което да се притеснявате според храносмилателните експерти, стига това да е „нормално“ за вас и да не ви причинява дискомфорт.

🔥 Цветът на изпраженята трябва да е средно до тъмно кафяво.

Въпреки, че това може да звучи неприятно, усещането за лоша миризма всъщност не е лош знак.

Изпражнението мирише заради токсините, които  се махат от тялото ви  поради бактериите, участващи в обвивката на червата.

Няма специфична миризма, която да се счита за „нормална“; Отново е важно да държите под око нещата, които са последователни и удобни за вас.

🔥 Ако забележите промяна в миризмата  им – от „не толкова лошо“ до „много, много лошо“ – това може да е знак, че в вашето тяло се случва нещо по-сериозно.

Ако миризмата продължава няколко дни, може да поискате да се консултирате с Вашия лекар, който може да извърши колоноскопия, ако е необходимо.

Когато лекарите се срещат с пациенти и обсъждат здравословното им състояние на храносмилането, те могат да използват скалата на Бристол, за да открият   какво може да причини проблем.

Идеята зад проектирането на скалата беше да се класифицира как изглежда изпражнението в зависимост от времето, което е необходимо, за да се образува звънецът в дебелото черво или „транзитното време“.

Ако се счита, че е анормален, той обикновено попада в категории 1-2 (които са признаци на запек и прекъсване, които се държат прекалено дълго в тялото) или категории 6-7 (които са признаци на диария и изпражненията се движат прекалено бързо през тяло).

Диаграма на Бристол

Според „The Bristol Stool Scale“ седемте типа изпражнения  са:

 • Тип 1: Отделете твърди бучки, като гайки (трудно да минете)
 • Тип 2: Форма на колбаса, но буйна
 • Тип 3: Като наденица, но с пукнатини по повърхността му
 • Тип 4: Като наденица или змия, гладка и мека
 • Тип 5: Меки капчици с ясни краища (прекарани лесно)
 • Тип 6: Пухкави парчета с остри ръбове
 • Тип 7: Водни, без твърди парчета, напълно течни

Видове 1-2:  запек

Видове 3-5: считани за идеални (особено 4), нормални изпражнения

Тип 6-7: счита се за абнормно и показва диария.

Може да имате проблем с изпражненията също при състоянието целиакия, в статията ни изпражнения при целиакия, ще научите най-важното.

3. Колко дълго отнема нормалното изхождане ?

Здравословното изхождане не причинява болка, разчупва се на няколко малки парчета и не отнема много време и много натиска да излезе.

Трябва да се почувствате доста леко и да се чувствате така, сякаш сте изпразнили червата си.

Какво не е нормално?

1. Отивате твърде често или не достатъчно често:

Ако се изхождате само няколко пъти седмично или прекалено много пъти на ден (повече от 3), повечето специалисти смятат, че са необичайни.

🔥 Изпражненията не бива да бъдат болезнени, да причинява кървене или да изисква много усилие от ваша страна.

Ако трябва да напъвате много усилено, и ли забележите кръв, вероятно имате хемороиди.

Макар че те обикновено не са много сериозни и не изискват медицинска помощ, те могат да бъдат болезнени.

2. Опитвате се да промените консистенцията на вашите изпражнения :

Ако изпражненията ви са твърде воднисти или много  трудни за изтласкване, това е знак, че нещата не вървят добре в храносмилателния тракт.

Диарията произвежда прекалено меки или водни изпражнения и може да бъде опасно, ако продължава, защото дехидратира и отслабва тялото.  

Причините за диарията варират, но често причините са дехидратация, вирусен грип или инфекция в резултат на консумирането на нещо с вредни паразити или бактерии.

Диарията може да се причини и от някои медикаменти или медицински състояния като чувствителност към глутен или общо заболяване (глутенова алергия), непоносимост към лактоза (алергия към храни за млечни продукти) и болести на възпалените черва като болестта на Крон и улцерозен колит. Ето защо е много важно да посетите лекар, ако постоянно изпитвате диария.

Констипацията, от друга страна, се категоризира от редките, обикновено болезнени гърчове, които се причиняват от бавния транзит на дебелото черво или от дисфункция в тазовия под.

 Много хора изпитват продължителен хроничен запек – всъщност това е един от най-често срещаните проблеми за посещенията на лекарите всяка година.

Запекът се причинява от много различни фактори в зависимост от индивида, които ще разгледаме по-подробно в следващата секция.

3. Ако цветът на изпражненията е различен

Ако цветът на изпражненията са черни, зелени, сиви, жълти или червени на цвят може да бъде знак, че нещо по-дълбоко не е наред.

Например, черните изпражнения обикновено са знак, че може да бъде вътрешно кървене, така че ако това продължава за повече от 2-3 изхождания,  трябва да се консултирате с лекар.

На темата за черни изпражнения, прочетете статията ни Какво да правим ако имаме черни изпражнения?

Зелените изпражнения обикновено означават, че храната преминава през храносмилателния тракт много бързо, което може да е признак, че започвате да изпитвате диария или не сте приемали достатъчно фибри, за да забавите преминаването в храносмилателния тракт.

Червените изпражнения може да са от това, че  ядете много често оцветени зеленчуци като цвекло, но ако изпитвате такива цветове и неможете да ги свържете с храна, която сте яли наскоро и продължават няколни дни е добре да посетите лекар.

Ако са жълти на цвят, обикновено е знак, че слузът влиза в изпражненията.

Това показва, че има вероятност да има проблем с черния дроб или жлъчката, тъй като черният дроб е отговорен за производството на жлъчка, която придава на изпражнения сиво-жълт оттенък.

4 Чести причини за ненормални изпражнения

1. Високи нива на стрес

Текущият стрес затруднява много хора да отпуснат тялото си и да отидат в банята правилно.

Вашият мозък и нашето черво всъщност имат много близки взаимоотношения; Те комуникират работейки да увеличават или намалятна „стресовите хормони“ в зависимост от настроенията ви, които играят голяма роля за здравословното храносмилане.

Всъщност, общи нарушения на храносмилането като синдрома на раздразнените черва (IBS) са тясно свързани с високите нива на стрес.

Когато се чувстваме стресирани, мозъкът ни ни изпраща сигнали за неспокойство към  храносмилателен тракт,  като го кара да се свие и да се напрегне (причинява запек), или да работи много бързо (причинява диария).

Стресът понякога може да бъде огромна преграда за доборото  храносмилане , така , че може да ядете здравословна храни и да пиете много вода, но вие няма да имате добро храносмилане.  Трябва да намалите стреса, за да имате добро действие на червата и да нямата проблеми с изпражненията.

2. Храна с ниско съдържание на фибри

Фибрите са изключително важни, когато става дума за здрави изпражнения; Фибрите са свързващото вещество, което  помага на изпражнението да се движи през храносмилателния тракт.

Има два вида фибри, които играят роля в създаването на здрави изпражнения: неразтворими и разтворими фибри.

Разликата между двете е тяхната способност да се разтварят във водата; Разтворимото влакно е в състояние да се разтвори във вода, докато неразтворимите влакна не са.

Ако се борите с продължителна запек, обърнете внимание на това колко фибри консумирате ежедневно.

Обмислете да замените някои от хранителните продукти в диетата си, които нямат фибри като месо, сирене, рафинирани въглехидрати и хидрогенирани масла – с по-здравословни   храни, които осигуряват на тялото ви много повече фибри.

3. Възпалителни и автоимунни храни

За съжаление, много хора консумират често възпалителни и алергенни храни , които пречат на способността на храносмилателната система да произвеждат нормални вещества, освен че създават по-сериозни състояния като синдром на просмукания черво и автоимунно заболяване.

Ако имате проблеми да идете в банята, опитайте се да избегнете тези възпалителни храносмилателни „общи виновници“, като:

 • Конвенционалните млечни храни (като краве мляко, сирена и кисело мляко, които не са органични или пастьоризирани)
 • Глутен (намира се във всички продукти на пшеницата, почти всички преработени храни и всичко, съдържащо ръж и ечемик) 
 • Соево мляко(Използвани в храни като соево мляко, заместители на соево месо, опаковани вегетариански бургери и много преработени храни), което е високо алергенно.
 • Високи количества захар,  с които нездравословните бактерии се хранят в червата ви
 • Също така да се държи под око различните видове ядки, зърнени храни и черупчести мекотели, тъй като те са също така иамт високи алергени своиства.

4. Алкохол и кофеин

Стресът и кофеинът могат да създадат редица негативни реакции в храносмилателния тракт, които зависят от отделния човек. Например, някои хора изпитват повишена нужда и способност да се отпуснат след кофеина, докато други имат противоположния проблем.

Кофеинът и алкохолът дехидратират дебелото черво и, както научихте, добре хидратиран храносмилателен тракт е от решаващо значение за създаването на здрави, нормални изпражнения.

Слуз в изпражненията

Видимата слуз в изпражненията може да сигнализира за заболяване. Слузната мембрана на дебелото черво помага на изпражненията да премине.

„Нормално“ движение на червата няма да доведе до много слуз. Жълта или прозрачна слуз присъства в такива малки количества, че с невъоръжено око няма да я забележат.

Когато изпражненията имат видима слуз, това може да е признак на бактериални инфекции, анални фисури, обструкция на червата или болест на Лрон.

Този вид предупредителен знак е начинът на тялото да каже, че има проблем

Други признаци:

 • Повишени количества слуз
 • Кръв или гной в изпражненията
 • Болка в корема, спазми или подуване на корема
 • Внезапни промени в честотата на изпражненията, консистенцията или цвета

Ако проблемът е очевиден или продължава, следващата стъпка е  да посетите   лекар.

Кръв в изпражненията

Свежата кръв в изпражненията може  да ви изплаши. Възможно е да видите малко количество кръв в тоалетната  или да забележите червено до кафяв цвят  в изпражненията.

По-големи количества прясна кръв обикновено водят до   цветни изпражнения или водят до появата на кървава вода.

Кръв в изпражненията обикновено показва кървене от долната част на стомашно-чревния тракт, включително дебелото черво, ректума и ануса. Рядко  се наблюдава тежко кървене от горната храносмилателна система.

Има много възможни причини за кръв в изпражненията поради по-ниско гастроинтестинално кървене, като причина от  хемороиди до възпалителна болест на червата до рак.

Ако забележите свежа кръв в изпражненията, незабавно се свържете с Вашия лекар, за да определите следващите стъпки.

Как да имате нормални изпражнения

1. Увеличете приема на фибри

Възрастните трябва се уверят, че консумират фибри  , колкото е възможно по-често (за разлика от изкуствено създадените влакна, които се намират в продукти като диетични продукти с високо съдържание на фибри и предварително произведени шекети, продавани в търговската мрежа).

Най-добре е да се стремите да получите между 25-40 грама дибри на ден, за възрастните, а мъжете обикновено се нуждаят около 40 -50 грама на ден.

Получаването на толкова много фибри не трябва да бъде прекалено трудно, ако вашата диета е съставена от истински, цели храни – включително много пресни плодове и зеленчуци.

Зеленчуците, плодовете и зърната са едни от най-добрите източници на разтворими и неразтворими фибри, което ще увеличи способността ви да се отпуснете правилно.

Всеки човек обаче реагира по различен начин на тези храни, а някои имат проблеми с храносмилането на някои видове боб и фибри, които всъщност могат да влошат проблема. Така че винаги трябва да се съобразявате с това как реагирате на храните.

Ако приемем, че те не ви причиняват известни проблеми,   добавянето на тези видове богати на фибри храни към вашата диета, колкото е възможно по-често, ще помогне на целият ви организъм, като цяло.

Яжте всички листни зеленчуци, кръстоцветни зеленчуци като броколи и зеле (опитайте да ги нагорещявате с пара, за да улесните храносмилането), артишок, грах, всички видове боб (с които можете да се накиснете и поникнете), скуош и картофи, плодове, ябълки и круши (Които също могат да бъдат смесени), смокини,  семена от чиа, ленени семена и различни ядки.

2. Пийте много вода

Стремете се да консумирате вода най-малко на всеки 2 часа; Пиейки поне 1.5 л. на ден . Приемането на всеки няколко часа ще ви поддържат хидратирани през целия ден  .

Всеки път, когато ядете много фибри, вие също трябва да се уверите, че пиете много вода.

Високото количество фибри, без достатъчно хидратиращи течности, всъщност може да доведе до още повече проблеми в банята, за съжаление.

Не забравяйте, че фибрите  е набъбват и се разширяват в храносмилателния тракт, така че ако няма достатъчно вода, за да се абсорбират и да се преместят през обвивката на червата, можете да почувствате неудобно подуване, гас, болки и запек.

3. Пробиотици

Пробиотиците помагат да се създаде здравословна  среда в червата „микофлора“. По същество това означава, че количеството „добри бактерии“ в червата ви е в състояние да балансира количеството „лоши бактерии“, което ви помага да се освободите от храносмилателни проблеми, включително запек или диария.

Пробиотично богатите храни включват неща като кефир,   кисело зеле, кимчи и висококачествено кисело мляко.

Уверете се, че при закупуването на млечни продукти, вие винаги избирате биологични продукти, тъй като те са по-лесни за храносмилане, като продукти от козе мляко, органичен кефир, сурови млечни продукти или млечни продукти, които не съдържат казеин А1, който може да предизвика възпаление.

Можете също така да опитате да добавите и с качествен пробиотик.

5. Подкрепете черния дроб!

Знаете ли, че черният дроб е отговорен за производството на жлъчката, която усвоява мазнините? Без достатъчно жлъчка, мазнините ви стават нещо като сапун в червата!

Това  може да доведе до запек и затруднено детоксикация на тялото от токсини. Един от най-добрите начини за поддържане на черния дроб е с диета и упражнения!

Можете също така да направите чернодробно почистване.

6. Движение и тренировки

Да бъдеш активен е чудесен начин да накараш организм си да работи добре. Упражнението стимулира червата и лимфната система, което помага да се избутват отпадъците до дебелото черво, което ви улеснява да отидете до тоалетна.

В допълнение към това упражнението също така отпуска ума ви и намалява стреса, което, както знаете сега, е една от най-големите причини за храносмилателни проблеми.

По темата прочети също:

zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button