Обикновен Бръшлян: 7 Неподозиращи Ползи на Билката

Някои от най-интересните ползи за здравето от бръшляна включват: способността му да намалява възпалението, да ускорява заздравяването, да успокоява стомаха, да увеличава кислородното действие на тялото, да стимулира имунната система и да излекува кожата.

Какво е бръшлян ?

Бръшлям е всъщност общото име на цял род растения, наречени Хедера, които се намират предимно в цяла Европа, Азия, Северна Африка и части от Тихия океан.

Има приблизително 15 вида бръшлян, които растат, като пълзят по земята, докато достигнат стабилна катереща повърхност като дърво или стена.

В този момент бръшлянът може да получи пряка слънчева светлина и впоследствие може да увеличи скоростта на растежа си.

Ползи на билката Бръшлян

Листата на бръшлянса не само декоративни, въпреки че те изглеждат прекрасни отстрани на сградите, но и лечебни по природа.

Те се използват в традиционната медицина от Западна Европа до Източна Азия в продължение на хиляди години и имат много важно място в културата и историята.

Също листата могат да се консумират или да се прилагат локално, докато екстрактът от листата обикновено се отстранява и се използва като мощна добавка или билково лечение.

Независимо дали става дума за тинктура,  чай или инфузия, трябва да внимавате колко бръшлян използвате, тъй като силният антиоксидант и химичните компоненти, които му придават здравословни ползи, също могат да бъдат опасни, ако се използват в големи количества.

Някои от тези вещества включват различни сапонини и полини,като всички те въздействат върху тялото по различни начини.

Сега, нека да разгледаме по-отблизо  ползите за здравето на това растение.

Какви са доказаните ползи?

Нека разгледаме някои от най големите му ползи :

1.Противовъзпалителни действия

Едно от най-известните ползи от използването на бръшлян, по-специално „английската бръшлянка“, е за възпаление в организма.

Ако страдате от артрит, подагра или ревматизъм, можете да я консумирате под формата на чай или да приложите листа директно на мястото на възпалението.

За хора, които изпитват дискомфорт и болка от нараняване или операция, се препоръчва локално приложение.

Това може да излекува и вътрешното възпаление, което има разнообразни приложения в различни телесни системи.

2. Детоксикация на тялото

Ранните проучвания показват връзка между функцията на черния дроб и жлъчния мехур и използването на листа от бръшлян;

Това помага на организмите да функционират по-добре и по-ефективно освобождават токсините от организма, като по този начин пречистват кръвта и намаляват напрежението върху тези важни системи.

Свързана статияПочистване на тялото: 6 начина на детоксикация на тялото + билки

3 .Здраве на кожата

Векове наред хората са използвали листата от бръшлян, за да сведат до минимум болката и потенциалните за инфекция рани по кожата.

Изолзва се за лечение при всички открити  рани, тъй като има някои антибактериални свойства в листата му.

Това също може да помогне за облекчаване на дискомфорта и дразненето на псориазис, екзема, акне и други състояния, свързани с кожата.

4. Бръшлян при бронхит

Листата на бръшлян обикновено се използват за отстраняване на задръстванията на дихателните пътища и възпалението. Те действат като отхрачващо средство и могат да разрушат храчките и слузта в бронхиалната система.

Чрез премахването им и спирането на размножаване на патогени и бактерии, можете да подобрите общото си здраве и да намалите нужното време за лечение от заболяване.

Бръшляните листа са ефективно средство за алергични реакции и астма, тъй като намаляват възпалението.

5. Предотвратяване на рака

Въпреки че изследванията все още са в ход, многото свойства, които листата от бръшлян вече са показали, предполагат значителна антиоксидантна активност, което също означава, че те могат да предотвратят разпространението или развитието на рак.

Чрез елиминиране на свободните радикали и предотвратяване на мутацията и апоптозата, листата на бръшлян могат да защитят организма от широк спектър от хронични заболявания, включително рак.

6. Инфекция с паразити

В допълнение към антибактериалните свойства бръшлянът има и някои антихелминтични и антипаразитни свойства, което го прави идеален за елиминиране на червеи и въшки.

Ако го консумирате, можете да изчистите червата, но ако нанесете локално екстракта или отвара за косата, можете да се отървете от тези неудобни въшки!

Обобщение

Някои хора съобщават, че директният контакт с кожата води до дразнене, така че ако имате чувствителна кожа, нанесете умерено първоначално и вижте реакцията си.

Ако сте бременна, избягвайте да използвате добавки от бръшлян или масла, тъй като мощната смес от химикали може да е вредна.

Както винаги, говорете с медицински специалист или билкар, преди да направите каквито и да било сериозни промени в режима си на живот.

zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button