Тиквените семки: Какви доказани Ползи имат и противопоказания

Тиквените семки са вкусни и често пренебрегвани части от тиква, които имат много полезни свойства за здравето и хранителните вещества, които са опаковани в тяхната малка форма.

Тиквените семки помагат да вдигнете настроението си, да подобрите съня, да защитите костите си, да премахнете бъбречните камъни и да повишите имунитета.

Другите предимства на тиквените семки включват повишаване на метаболизма, по-бързо излекуване на организма, защита от рак и паразити и подобрено сърдечно здраве.

И за тези, които искат да наддават на тегло, тиквени семки могат да направят това също.

Какви са ползите от тиквените семки ?

Тиквените семки са светлозелени от вътрешната страна, но корпусът им е бял.

Тиква традиционно се свързва с кухня от Централна Америка, Мексико и индианската кухня, но в род Cucurbita има и други видове тикви, отглеждани и култивирани от цяла Европа и Русия, така че тиквени семки могат да се намерят и в тези части на света, като  популярна закуска.

Те са традиционно сезонни , през есента, когато повечето тикви и тиквени сортове са най-често отглеждани.

Знаем, че тиквени семки са част от културните кухни от времето на ацтеките, но е много вероятно те да са били много преди това  , като се има предвид, че тиквата често се групира като един от първите три селскостопански продукта в древността.

Представете си колко много ползи има от тиквата, щом се отглежда от хилядолетия насам; нека да разберем малко повече.

Хранителна стойност на тиквените семмки

Удивителните ползи за здравето на тиквените семки идват от необичайния хранителен състав, включително впечатляващите нива на манган, триптофан, магнезий, мед, фосфор, цинк, желязо и протеини, както и по-малки количества витамини от В комплекс и витамин А.

Тиквени семки имат фитостероли, органично съединение, което също допринася за здравето на човек.

Нека да разгледаме по-отблизо някои от ползите за здравето на тиквините семки.

Тиквени семки при дребни глисти

Вземат се 100 г сурови тиквени семки, обелват се и се счукват в хаван на каша. След това се разбъркват във водна чаша със 100 г варено краве (или козе) мляко, докато всичко стане на рядка каша.

Тази смес се взема сутрин на гладно, като се изпива наведнъж. Това се повтаря, докато се очистят глистите.

В статията ще прочетеш научно доказана информация за:

Научно доказани ползи на тиквените семки

Нека да разгледаме по-отблизо някои от ползите за здравето на тиквените семки по-долу.

Антиоксидантна дейност

Ракът е едно от най-сериозните болести, засягащи хората, и постоянно търсим начини да намалим шансовете ни да развием тази ужасна болест.

Екстрактите от тиквени семкисъдържат редица противоракови свойства и компоненти, включително фенолни съединения, които директно се приписват на извличане на свободни радикали в тествани субекти, на които са били дадени екстракти от тиквени семки.

Антиоксидантите са мощни вещества, които освобождават тялото от свободни радикали, опасните странични продукти на клетъчния метаболизъм, които могат да доведат до редица заболявания, включително рак!

Здравето на простатата

Тиквените семки са полезни за облекчаване на симптомите на уголемена простата, главно поради диуретичната му активност.

Това поддържа здравата простата, едно от най-често срещаните места за развитие на рак при мъжете.

Паразити

Тиквените семки отдавна са свързани с анти-паразитна активност и традиционно се използват като начин за елиминиране на тения и други опасни паразити в организма.

За децата, които са най-податливи на глисти, тиквените семки осигуряват вкусна закуска и много важна отбранителна линия срещу тези глисти, които може да доведат до недохранване, неправилен растеж и дори смърт.

Възпаление и артрит

Някои изследвания показват, че тиквените семки имат противовъзпалителни свойства в организма, заради което това е една от най-често използваните  закуски.

Възпалението често може да бъде резултат от различни недостатъци, включително протеини, различни витамини и минерали.

Възпалителни състояния като артрит могат да бъдат изтощаващи, така че добавянето на здравословни количества протеини в тялото ви, за  поддържане на тъканите здрави , както и добро количество противовъзпалителни вещества, ще предотвратят това.

Тиквените семки са били директно свързани с намаляване на възпалението и свързаните болки от артрит.

Камъни в бъбреците

Тиквените семена са свързани с намаляване на токсините в организма, поради диуретичните им свойства, както и антиоксидантната дейност.

Освен това те стимулират циркулацията и увеличават скоростта и обработката в черния дроб и бъбреците.

Пикочната киселина и различни други токсини   се отстраняват от тялото, което означава, че те не могат да се натрупват, като камъни в бъбреците или в други форми, като подагра и артрит, както споменахме по-рано.

Тиквените семки стимулират здравето на бъбреците и помагат за детоксикацията на тялото.

Метаболизъм на тялото

Нашето тяло функционира на най-високото си ниво, когато всички наши органи работят ефективно и здравословно.

Стабилното и достатъчно количество протеин във вашата диета е от съществено значение, тъй като протеините са съставени от аминокиселини, които могат да се използват в хиляди ензимни и метаболитни процеси всеки ден.

Без тези съществени аминокиселини и протеини нашето тяло ще престане да бъде функционално и ще станем слаби, летаргични.

Добър източник на протеин

Тиквените семена са огромен източник на протеини. 30% от състава на тиквеното семе е  от протеин. Има 12 грама протеин в една чаша тиквени семки, което е приблизително 25% от дневните ни нужди от протеин.

Тревожност и безсъние

Ако се чувствате жични или стресирани след дълъг ден, можете да се обърнете към тиквени семки, за да ви успокоим и да ви помогнем да постигнете добър нощен сън.

Тиквените семена са богати източници на магнезий и триптофан, и двете са тясно свързани със седация и успокояващи качества, които стимулират съня.

Тиквените семки могат да помогнат на главата ви да удари възглавницата по мирен и траен начин поради тези две жизненоважни компоненти.

На тази тема, имаме създаден подробен хъб на тема безсъние.

Здравето на костите

Тиквените семена са изключително популярни поради влиянието им върху остеопорозата.

Те имат високи нива на цинк, калций, мед и разнообразни минерали, които са свързани с повишена костна плътност.

Проучванията показват, че постоянният прием на тиквени семки може да намали слабостта на костите и симптомите на остеопороза.

Нива на холестерола

Един от уникалните органични съединения в тиквените семена са фитостеролите, които са пряко свързани с ниски нива на LDL холестерол, което предотвратява образуването на кръвни съсиреци и атеросклероза, като по този начин намалява риска от инфаркти и удари.

Намаляване на кръвното налягане

Освен това високите нива на мед в тиквените семена увеличават броя на червените кръвни клетки в организма и подобряват окисленото преминаване на кръвта през съдовете.

Този факт, съчетан с ниско съдържание на натрий, може да увеличи здравето на сърцето чрез намаляване на кръвното налягане, така че тиквените семена трябва да се считат за ценен сърдечно-съдов бустер.

Хранително съдържание  на тиквени семки

Хранителните вещества в приблизително 2 супени лъжици сурово печено тиквено семе (28 грама) съдържат:

 • 125 калории
 • 15 грама въглехидрати (включително 0 грама захар и 5 грама влакно)
 • 5 грама протеин
 • 5% от ежедневните ви нужди от желязо

Запечените, печени тиквени семки са по-хранителни плътни, за същите 28 грама обслужващи размери, които те осигуряват:

 • 163 калории
 • 4 грама въглехидрати (включително 2 грама фибри и по-малко от 1 грам захар)
 • 8 грама протеин
 • 8% от дневните нужди от желязо

Тиквените семена също са източник на магнезий, цинк, мед и селен.

 

Как да включите повече тиквени семки в храненето си

Бързи съвети:

 •  Салати с тиквени семки
 • Направете домашно гранули със смес от ядки, тиквени семки и сушени плодове
 • Изсипете тиквени семки със зехтин, подправете с кимион и чесън на прах, и се печете до кафяво и препечено
 • Направете свое собствено масло от тиква (като фъстъчено масло), като смесвате цели сурови тиквени семки в кухненски блендер.

Рискове и предпазни мерки

Семената имат високо съдържание на мазнини, така че те са склонни към гранясване. Дръжте тиквениъе семки на хладно, тъмно и сухо място, за да подобрите срока на годност.

Ако се съхранява правилно, тиквени семки щегодни  3-4 месеца.

Това е цялостната диета или цялостния начин на хранене, който е най-важен за профилактика на заболяванията и постигане на добро здраве. По-добре е да се храните   с разнообразни храни , отколкото да се концентрирате върху отделни храни като ключ за добро здраве.

zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button