10 ползи от Фъстъчено масло: Лечебни свойства

Някои от ползите за здравето от фъстъчено масло включват способността му да намалява нивата на холестерола, да предпазва здравето на сърцето, да предпазва от рак, да подобрява когнитивната функция, подобрява нервната система,  укрепва имунната система, понижава кръвното налягане и да предпазва кожата.

Фъстъчено масло, както подсказва името, е вид растително масло, което обикновено се използва при готвене, което се получава от фъстъци, които са бобови растения.

Какви са ползите на фъстъчено масло?

фъстъчено-масло-ползи

Фъстъчено масло се предлага в редица варианти, включително рафинирани, нерафинирани, печени и студено пресовани, които имат леки разлики в хранителната си стойност и ползите за здравето.

Обикновено хората използват фъстъчено масло в готвенето за интересния вкус, който може да придаде на храната.

Фъстъчено масло се използва най-често в азиатските култури, включително кухнята на Китай и страните от Югоизточна Азия, като Виетнам, Лаос и Камбоджа.

Повечето от ползите за здравето на фъстъчено масло идват от различни видове мастни киселини, като олеинова киселина, стеаринова киселина, палмитинова киселина и линолова киселина, между другото.

Докато небалансираните нива на мастни киселини могат да бъдат опасни за вашето здраве, фъстъчено масло е много безопасно, като може да помогне на  вашето здраве по различни начини, в допълнение към ползите за здравето от другите витамини, минерали и органични съединения, открити във фъстъците ,

Нека да разгледаме по-отблизо някои от впечатляващите ползи за здравето на това вкусно олио за готвене:

Ползи за здравето на фъстъчено масло

1.Нива на холестерола

За разлика от много други растителни масла фъстъчено масло всъщност няма холестерол, което е един от основните фактори, допринасящи за усложнени  на сърдечни заболявания, като атеросклероза, което е причината за запушване артериите.

Тъй като маслото за готвене се използва по много различни начини, елиминирането на този опасен холестерол от тялото ви може да помогне за предотвратяване на различни усложнения в организма.

Освен това не само, че в  фъстъчено масло липсва холестерол, но то може да намали текущите нива на холестерола поради наличието на растителни стероли.

Тези фитостероли всъщност се конкурират за абсорбция на холестерол в стомаха и червата, което може да понижи нивата на холестерола с 10-15%!

2.Сърдечно здраве

Намаляването на шансовете ви за атеросклероза, както е обяснено по-горе, може да намали сърдечните пристъпи и удари.

Фъстъченото масло обаче съдържа и мононенаситени мастни киселини, като олеинова киселина, които повишават нивата на „добрия холестерол“, наречен HDL, в кръвта. Този полезен холестерол всъщност помага да се отстрани и намали лошия холестерол (LDL).

3.Предотвратяване на рака

Фъстъчено масло също има високи нива на полифенолови антиоксиданти, включително ресвератрол.

Това съединение работи за елиминиране на свободните радикали, които са опасните странични продукти на клетъчния метаболизъм, които са отговорни за широк спектър от заболявания в организма, включително рак.

Проучванията показват, че преминаването към растително масло с високо съдържание на ресвератрол, като фъстъчено масло, може да намали шансовете ви за заболяване с рак благодарение на този мощен антиоксидант.

4.Кръвно налягане

Ресвератролът има друга важна функция в организма. Той взаимодейства с различни хормони в тялото, които засягат кръвоносните съдове, като ангиотензин, който свива съдовете и артериите.

Чрез неутрализирането на ефекта на този хормон, ресвератролът помага да се намали кръвното налягане, което намалява стреса на сърдечно-съдовата система.

5.Когнитивно увеличение

Болестта на Алцхаймер е едно от най-разпространените и често срещани състояния, които засягат хората,  но също така е доказано, че ресвератролът, мултифункционалният антиоксидант, елиминира или забавя появата на когнитивни заболявания като болестта на Алцхаймер и деменцията.

Свободните радикали са отговорни за разграждането на нервните пътища в мозъка, така че антиоксидантите като ресвератрол могат да забавят или прекратят този процес много ефективно.

Свързана статияБолестта на Алцхаймер: причини, симптоми и лечение

6.Здравето на кожата

Фъстъчено масло, подобно на много растителни масла, е доста богато на витамин Е, който е основен витамин за човешкото тяло.

Той  е особено важен за поддържането и здравето на кожата, предпазва я от въздействието на свободните радикали, които причиняват бръчки, дефекти и други признаци на преждевременно стареене.

Витамин Е във фъстъчено масло ще запази кожата ви да изглежда млада и здрава.

7. Имунна система

Голямо предимство на ресвератрол във фъстъчено масло е подобряването на имунната ви система.

Вирусните и гъбични инфекции са особено чувствителни към този антиоксидант, така че добавянето на фъстъчено масло към диетата ви може да ви опази още по-здрави, като стимулира производството на бели кръвни клетки, за да отблъсне всички чужди агенти във вашето тяло.

Как действа фъстъчено масло?

Фъстъчено масло може да се прилага локално върху кожата ви, да се смесва с други етерични масла или да се поглъща (умерено). Освен богатия си хранителен профил фъстъчено масло прониква добре в тялото и кръвоносната система. Това го прави идеално масло за носители на други по-мощни етерични масла.

Безопасно ли е фъстъченото масло?

Фъстъчената алергия,  е една от най-тежките хранителни алергии и може да доведе до фатални странични ефекти.
Ако имате (или подозирате, че имате) фъстъчена алергия, ви съветваме да избягвате да консумирате фъстъчено масло, дори и в много малки количества. Също така, имайте предвид, че фъстъчено масло се добавя към определени храни, така че винаги да четете етикета, когато пазарувате.

zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button