Херния: Видове и 3 начина за лечение: Причини и предотвратяване

Херния възниква, когато орган се изтласка през отвор в мускула или тъканта, която го държи на място. Например, червата може да проникнат през отслабена област в коремната стена.

Той често може да бъде безобиден и без болка, но на моменти може да донесе дискомфорт и болка.

В тази статия изследваме какво е херния, честите причини за херния и как се лекуват.

Какво представлява хернията?

Херния са най-често срещани в корема, но могат да се появят и в горната част на бедрото, пъпа и областта на слабините.

Според клинични изследвания, повечето хернии не са непосредствено застрашаващи живота, но те не изчезват сами и могат да изискват операция за предотвратяване на потенциално опасни усложнения.

Видове херния

1. Ингвинална херния

Ингвиналните хернии са най-честият вид херния. Те съставляват около 70% от всички хернии, според Британски център за херния (БХК). Тези хернии се появяват, когато червата пробиват слабо място или се разкъсват в долната част на коремната стена, често в ингвиналния канал.

Ингвиналния канал се намира в слабините ви. При мъжете районът, в който се преминава през спермалната сърцевина, преминава от корема към скротума.

Той задържа тестисите. При жените ингвиналния канал съдържа лигамент, който помага за задържането на матката.

Този тип херния е по-честа при мъжете, отколкото при жените. Това е така, защото тестисите на човек се спускат през ингвиналния канал малко след раждането и каналът трябва да се затвори почти напълно зад тях. Понякога каналът не се затваря правилно и оставя отслабена зона, предразположена към херния.

Свързана статияСлабинна (ингвинална) херния

2. Хиатална херния

Хиатална херния се появява, когато част от стомаха ви изпъква през диафрагмата в гърдите.

Диафрагмата е сплит от мускули, който ви помага да дишате, като свивате и изтегляте въздух в белите дробове. Тя отделя органите в корема ви от тези в гърдите.

Този тип херния е най-честа при пациенти над 50-годишна възраст. Ако дете има такава херния,  то обикновено е причинено от вродена дефект (раждане).

Хиаталната херния почти винаги причинява гастроезофагеален рефлукс, появяващ се, когато съдържанието на стомаха се изтече в хранопровода, причинявайки усещане за парене.

3. Орбитална херния

Този тип херния може да се появи при деца и бебета на възраст под 6 месеца. Това се случва, когато червата им изпъкват през коремната стена близо до гръдният  им кош.

Може да забележите изпъкналост в или близо до стомаха на детето, особено когато плаче.

Орбитална херния е единственият вид, който често изчезва сам, обикновено в момент, когато детето е на 1 година. Ако хернията не е изчезнала тогава, може да се наложи хирургична намеса, за да се коригира.

6. Разрезна херния

Разкъсващата се херния може да се появи след като сте имали операция.

Вашите черва могат да проникнат през белега на резетата или в заобикалящата ги отслабена тъкан.

Какво причинява херния?

причини-херния

Херния се дължи на комбинация от мускулна слабост и напрежение. В зависимост от причината, хернията може да се развие бързо или за дълъг период от време.

Честите причини за мускулна слабост включват:

 • Неуспех на коремната стена да се затвори правилно в утробата, което е вроден дефект.
 • Хронична кашлица.
 • Увреждане от нараняване или операция

Фактори, които могат да причинят херния, особено ако мускулите Ви са слаби, включват:

 • Бременност, която оказва натиск върху корема.
 • При запек, който ви кара да се напрягате.
 • Вдигане на голяма тежест.
 • Течност в корема или асцит.
 • Внезапно натрупване на тегло.
 • Продължителна кашлица или кихане.

Има ли риск от херния?

Факторите, които увеличават риска от развитие на херния, включват:

 • Генетична наследственост  на херния.
 • Наднормено тегло или със затлъстяване.
 • Хронична кашлица.
 • Хроничен запек.
 • Пушене, което може да предизвика хронична кашлица.

Условия като кистозна фиброза могат също индиректно да увеличат риска от развитие на херния. Кистозна фиброза уврежда функцията на белите дробове, причинявайки хронична кашлица.

Какви са симптомите на херния?

Най-честият симптом на херния е издутина или бучка в засегнатата област. В случай на ингвинална херния, може да забележите бучка от двете страни на коремната част, по слабините и бедрата. По-вероятно е да почувствате хернията си чрез докосване, когато се изправите.

Ако бебето ви има херния, може да усетите изпъкналата част само когато плаче. Издутината обикновено е единственият симптом на пъпната херния.

Други чести симптоми на ингвиналната херния включват:

 • Болка или дискомфорт в засегнатата област (обикновено в долната част на корема), особено при свиване, кашляне или ставане.
 • Слабост, натиск или усещане за тежест в корема.
 • Изгарящо или  усещане за болка на засегнатото място.

Други симптоми на хиатална херния включват:

 • Киселинен рефлукс, което е, когато стомашната киселина се движи назад в хранопровода, причинявайки усещане за парене.
 • Болка в гърдите.
 • Затруднено преглъщане.

В някои случаи хернията няма симптоми. Може да не знаете, че имате херния, освен ако тя не се появи по време на рутинен физически или медицински преглед за несвързан проблем.

Как се диагностицира херния?

Ингвиналните или разрезни хернии обикновено се диагностицират чрез физически преглед. Вашият лекар може да почувства подуване в корема или слабините, което става по-голямо, когато стоите, кашляете или се изправяте.

Ако имате хиатална херния, Вашият лекар може да го диагностицира с бариев рентгенов или ендоскопия. Тези тестове позволяват на Вашия лекар да види вътрешността  на стомаха ви:

 • Бариев рентгенов е серия от рентгенови снимки на вашия храносмилателен тракт. Снимките се правят, след като изпиете течен разтвор, съдържащ барий, който се показва добре на рентгеновите изображения.
 • Ендоскопията включва поставяне на малка камера, прикрепена към тръба по гърлото и към хранопровода и стомаха.

Ако детето ви има пъпна херния, Вашият лекар може да назначи ултразвук. Ултразвукът използва високочестотни звукови вълни, за да създаде образ на структурите в тялото.

Лечение на херния

лапароскопия-херния

Дали се нуждаете от лечение, зависи от размера на вашата херния и сериозността на симптомите. Вашият лекар може просто да следи вашата херния за възможни усложнения. Възможностите за лечение на херния включват:

1.Промени в начина на живот

Промените в храненето често могат да лекуват симптомите на хиатална херния. Избягвайте големи или тежки хранения, не лягайте или не се навеждайте след хранене и поддържайте телесното си тегло в здравословен диапазон.

Ако тези промени в диетата не отстранят дискомфорта Ви, може да се наложи операция за коригиране на херния.

Можете също така да подобрите симптомите, като избягвате храни, които причиняват киселинен рефлукс или киселини, като например пикантни храни и храни, като доматено пюре.

Освен това, можете да избегнете рефлукс, като отслабнете и се откажете от цигарите.

2. Лекарства

Ако имате хиатална херния, лекарствата, могат да намаляват стомашната киселинност, да облекчат вашия дискомфорт и да подобрят симптомите.

Те включват антиациди, H-2 рецепторни блокери и инхибитори на протонната помпа.

3. Хирургичба намеса

Ако вашата херния се увеличава или причинява болка, Вашият лекар може да реши, че е най-добре да се направи операция.

Херния може да бъде излекувана с отворена или лапароскопска хирургия.

Лапароскопската хирургия използва малка камера и миниатюрно хирургическо оборудване за възстановяване на хернията, като използва само няколко малки разрези. Лапароскопската хирургия е по-малко вредна за околната тъкан.

Откритата операция изисква по-дълъг процес на възстановяване. Възможно е да не можете да се движите нормално до шест седмици.

Лапароскопската хирургия има много по-кратко време за възстановяване. Въпреки това, рискът от повторна поява на херния е по-висок. Освен това, не всички хернии са подходящи за лапароскопска намеса.

Потенциални усложнения на херния

Ако не бъдете лекувани, хернията ви може да расте и да стане по-болезнена.

Част от червата може да бъде захваната в коремната стена. Това може да попречи на червата, причинявайки силна болка, гадене и запек.

Нелекуваната херния също може да окаже прекалено голям натиск върху близките тъкани, което може да причини подуване и болка в околния район.

Ако в затворената част на червата няма достатъчно кръвен поток. Това може да доведе до инфектиране или умиране на чревната тъкан. Хернията е животозастрашаваща и изисква незабавна медицинска помощ.

Предотвратяване на херния

Не винаги можете да предотвратите мускулната слабост, която позволява да се появи херния.

Въпреки това, можете да намалите количеството напрежение, което оказвате върху тялото си.

Това може да ви помогне да избегнете херния или да запазите съществуващата херния от влошаване. Препоръките за предотвратяване включват:

 • Отказване на цигарите.
 • Да се консултирате с Вашия лекар, когато сте болен, за да избегнете постоянна кашлица.
 • Поддържане на здравословно телесно тегло.
 • Като се избягва опъване по време на движенията на червата.
 • Вдигайте предмети с коленете си, а не с гърба си.
 • Като избягвате повдигане на тежести, които са твърде тежки за вас.

Важно е да разпознаете ранните признаци на херния.

Нелекуваната херния няма да изчезне сама.

Въпреки това, с ранните медицински грижи или промени в начина на живот, можете да сведете до минимум ефектите на херния и да избегнете животозастрашаващи усложнения като удушаване.

zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Актуализация на статията на 16 Октомври, 2019 !

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button