7 невероятни ползи от Мечото грозде: Чай за бъбреци и цистит

Мечото грозде може да намали бактериите в урината. 

Той може също да намали подуването и да окаже изсушаващ (стягащ) ефект върху тъканите.

Някои от най-важните ползи за здравето на мечото грозде включват способността за детоксикация на пикочния мехур, защита на имунната система.

Той се приема за елиминиране на главоболието, помощ при бременност, заздравяване на скоростта, намаляване на възпалението и защита на червата.

Чай от мечо грозде – действие

Всъщност има три различни храсти, които претендират за наименованието на мечица.

Те принадлежат към рода Arctostaphylos и обикновено се срещат в Азия, Европа и Северна Америка.

Има десетки различни видове плодове, които са били използвани за лекарствени или билкови цели в продължение на хилядолетия, но най-ранното записано използване на билката, датира от преди 800 години.

Местните хора може би са използвали тези плодове за традиционните лечебни методи.

Растението е необичайно в това, че заедно с неговите органични съединения и компоненти, които му придават толкова много здравословни предимства.

Прочетете също и : Менопауза- Какво точно е тя и Как се лекува

Сега можете да намерите най-вече мечото грозде в магазините за здравословни храни, билкови аптеки и тези, които все още използват народна медицина за лечение.

Изследванията, направени върху мечото грозде, показват  много  ефекти върху здравето, но са необходими повече изследвания и потвърждение.

Какви са ползите от чай?

Ефектите върху здравето се дължат главно на уникалния химически състав, включващ танинова киселина, урсолинова киселина, галова киселина и различни флавоноиди.

Според клинично проучване от 2017 година, мечото грозде, показва традиционна полза за облекчаване на симптомите на уринарна инфекци

Тези мощни органични съединения оказват влияние върху тялото и органите му в редица необичайни начини, което прави това потенциално ценно билково лекарство за много различни хора.

Мечото грозде може да се пуши, дасе направ чай, да се разтопи на прах или да се направи отвара за локално приложение или поглъщане.

Сега, нека да разгледаме по-отблизо многото очарователни ползи за здравето на мечото грозде.

Указания за употреба на чай от мечо грозде: Поставете 1 супена лъжица ронени листа от Мечо грозде в 500 ml студена вода 8 – 10 часа при стайна температура. Варете 5 минути. Прецедете през марля

Ползи за здравето от Мечо грозде

Ползите от мечото грозде са огромни, ние ще ви представим 7 от най-добрите действия за здравето:

За имунната система

Едно от най-мощните химически съединения, които се срещат в мечото грозде, се наричат хидрокини и те действат като мощни антибактериални агенти, които помагат за цялото тонизирани и здраве на организма.

Чрез елиминирането на вредни вещества и чужди вещества, билката може да предпазва всичко от червата до кожата ви и да действат като цяла линия на защита срещу бактерии!

Детоксикация на тялото

Най-често срещаното традиционно използване на мечото грозде е като естествен диуретик.

Това помага на хората да отделят токсините от тялото си бързо, като очистват пикочния мехур и бъбреците.

Помага да се премахнат излишните соли, мазнини, вода и токсични материали от тялото ви, помагайки на всички ваши системи да работят по-добре.

Свързана статия:Почистване на тялото: 6 начина на детоксикация на тялото + билки

При главоболие

Това е едно от най-спорните ползи за здравето от билката, но се използва от стотици години като средство за облекчаване на главоболието. За да постигнете това конкретно предимство, трябва да пушите изсушените листа на храсталака, който има ефект, подобен на по-широко разпространеното растения  канабис.

При бременност

Някои от активните съставки на мечото грозде са директно свързани, за да предотвратят спонтанните аборти и да гарантират безопасността на майката по време на бременността.

Освен това, след като бебето е родено, често има значително количество болка и възпаление.

Храненето с билката традиционно се използва за насърчаване на здравословното възстановяване на майката и за отстраняване на някои от болки и дискомфорта.

Бързо оздравяване на рани

Може да бъде направена салата от плодовете на билката, за да се използва за локално приложение.  

Може да се приложи директно към изгаряния, рани, натъртвания или области на възпаление.

Киселините на този уникален плод могат за ускоряване на лечебния процес в кожата, като същевременно намалят възпалението и премахнат болката.

Защита на стомаха

Има голямо разнообразие от гастроинтестинални „бъгове“ и предотвратяването на тези заболявания е от съществено значение.

Те могат да унищожат естествения баланс на полезни бактерии в червата. Известно е, че черния дроб е инхибитор на активността на Е. coli, Proteus vulgaris и редица бактерии от Staphylococcus, помагат на много за  предотвратят тези често инфекции.

За бъбреците

Чай и екстракт от мечо грозде се използват при нефрит, камъни в бъбреците и хроничен цистит.

Тя подпомага отслабена функция на бъбреците, черния дроб или панкреаса.

В действителност, много преди откриването на сулфонамидите и антибиотиците, мечото грозде е широко прилагано срещу инфекции на пикочния мехур.

Странични реакции от мечо грозде

Както беше споменато, има някои мощни химически съединения в тези плодове, а някои могат да причинят отрицателна реакция в по-чувствителните стомаси .

В редки случаи се съобщава за леко гадене и замайване, така че не забравяйте да говорите винаги с лекар или билкар, преди да добавите тази билка, към вашият начин на живот.

zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Линкове към научно доказани ползи използвани в статията

http://pennstatehershey.adam.com/content.aspx?productid=107&pid=33&gid=000278

https://examine.com/supplements/uva-ursi/

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button