Брахми: Какви доказани Ползи има и противопоказания

Някои от най-уникалните и важни ползи за здравето на Бакопа включват способността му да подобрява когнитивните способности.

То може да облекчава стреса, да предотвратява рака, да увеличава сексуалното шофиране, да изчиства тялото от токсини, да третира дихателните състояния, да предпазва от умствена дегенерация.

В статията ще прочетеш научно доказана информация за:

Ползи за здравето от Брахми

Питате се какви са най-големите ползи от него ? Нека ги разгледаме:

Стимулира ума

Една от най-ценните предимства на Бакопа е способността му да стимулира ума, особено по отношение на паметта и концентрацията.

От дълго време се използва в  медицина.

Някои от органичните съединения в Брахми стимулират когнитивните пътища в мозъка, за да повишат когнитивните способности.

Когнитивни нарушения

Втората – способността му да намали навлизането на когнитивните разстройства в напреднала възраст, като деменция и болестта на Алцхаймер, е тясно свързана с тази първа полза на Бакопа .

Изследванията показаха, че Бакопа  е ефективен начин за стимулиране на създаването на нови невронни пътища и намаляване на оксидативния стрес в мозъка, който поддържа нашите умове .

Свързана статияБолестта на Алцхаймер: причини, симптоми и лечение

Тревожност и стрес

Листата на растението Бакопа могат да се дъвчат (само 2-3 наведнъж), за да се облекчи стресът и тревожността.

Активните съставки в Бакопа могат да въздействат на хормоналния баланс в организма и да повлияят положително баланса на стресовите хормони в тялото ни, като по този начин предизвикват  спокойно състояние по естествен начин, избягвайки страничните ефекти на традиционните фармацевтични лекарства за облекчаване на стрес и тревожност.

Противовъзпалителни свойства на Брахми

Когато листата на растението Бакопа  се търкат локално върху засегнатите части на тялото, освободените съединения могат да намалят отока и да премахнат дразненето, както и възпалението вътре в тялото.

Това е идеално за хора, страдащи от артрит, подагра и други възпалителни състояния.

Антиоксидантно съдържание

Антиоксидантите, съдържащи се в Бакопа  са от съществено значение за насърчаване на здравословен начин на живот.

Антиоксидантите могат да отстранят свободните радикали, опасните странични продукти на клетъчния метаболизъм, които могат да накарат клетките да претърпят апоптоза (клетъчна смърт) или да се превърнат в ракови клетки.

Тези свободни радикали засягат всичко, от нашата кожа до нашата сърдечно-съдова система, така че редовната доза Брахми в ежедневна или седмична диета може да помогне за поддържането на високо качество на живот и здравословен метаболизъм.

Антиоксидантите също предотвратяват някои видове рак.

За дихателните пътища

Когато билката Брахми се вари на чай ​​или се дъвчат  листа, това може сериозно да засили здравето на дихателните органи.

Използва се за лечения за бронхит,  настинки и блокирани синуси. Той може да изчисти излишния флегма и слуз и да облекчи възпалението в гърлото и дихателните пътища, за да ви осигури бързо облекчение.

Свързана статия: Как да се справим с бронхит – ето как да се изцелим(билки, лекарства и още куп методи)

Укрепване на имунната система

Когато се консумират под всякаква форма, чай, листа или по друг начин, Брахми може да даде на имунната система необходим тласък. Малкото количество хранителни вещества се допълва от антиоксидантните съединения, за да се увеличи времето за реакция на нашата имунна система срещу патогени, вируси или бактериални инфекции.

Епилепсия

Листата на Брахми  са били използвани като лечение срещу епилепсия в продължение на хиляди години. Това се смята, че се дължи на ефекта, който има Брахми  върху нервните пътища и помага да се предотвратят епилептични припадъци, както и други форми на психични заболявания, включително биполярно разстройство и невралгия.

Какво е Бакопа ?

С научното име на Bacopa monnieri, тази пълзяща, многогодишна билка е част традиционните лекарства по целия свят от столения наред. Може да го познаете с друго име, като например испанска вода, градинска билка или водни хидрошопове, но Брахми е най-разпространеното име.

.

Трудно е да се определи точен родния регион за тази трева, в която се отглеждат влажните зони, и повечето експерти са единодушни, че в продължение на стотици хиляди години тя се разраства диво на шестте големи населени континента. За разлика от много други билки,Брахми  има редица уникални здравни ефекти, които го правят толкова желателно и ценени от много хора.

Има някои ценни алкалоиди и тритерпенови сапонини, открити в Брахми , които имат силни ефекти върху тялото, в допълнение към много други органични съединения и летливи съставки.

Брахми обикновено се използва прясно като съставка за салато, но билката може да се изсуши, да се смели и да се използва като всяка друга билка. Листата (2-3 на ден) често се дъвчат от хората като  тоник,  като добавка към витамините.

Ароматът е относително лек, но истинската причина за използването на Брахми  е въздействието, което оказва върху човешкото здраве. Нека да разгледаме по-отблизо някои от уникалните ползи за здравето на Брахми.

zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button