Зелен Чай: За какво помага + 10 ползи

Чудите ли се защо зелен чай, е един от най-използваните чайове на света ?

В стаята, базирана на проучвания, отговаряме на няколко важни въпроса:

  1. Какви са ползите на зелен чай?
  2. за какво помага зеления чай?
  3. Как се приготвя зелен чай?
  4. Помага ли за отслабването?

Много добре, проучените ползи за здравето на зеления чай го правят чудесна напитка, която да включите във вашата диета за профилактика на редица заболвания, сърдечни проблеми, сърдечно-съдови заболявания.

Над 1000 изследвания, доказват високи нива на холестерол, ревматоиден артрит, инфекция, кариес и много други.

Зеленият чай съдържа антиоксидант, наречен epigallocatechin-3 gallate (EGCG), който също е полезен при лечение на различни заболявания.

Доказаните ползи за здравето на зеления чай

Ползите за здравето на зеления чай се дължат главно на неговите антиоксидантни свойства, произтичащи от кофеина, съдържанието на катехиновите полифеноли и съдържанието на теонин.

Основните ползи за здравето, произтичащи от антиоксидантните ефекти, са изброени по-долу.

Съчетанието му с зелено кафе за отслабване, е също добра идея.

1. Намаля признаците на стареене

Свободните радикали, създадени в организма, са отговорни за корозирането на тялото по различни начини, един от които виждаме като признаци на стареене и свързаните с тях симптоми.

Основната задача на антиоксидантите е да неутрализират окислителите или свободните радикали в организма, а зеленият чай е много богат на антиоксиданти.

Катехиновите полифеноли, присъстващи в зеления чай, са изключително отговорни за антиоксидантните ефекти, като най-мощните от тях са Epigallocatechin Gallate.

Ето защо, редовната консумация на зелен чай може ефективно да забави признаците и симптомите на стареене.

2. Зелен чай за повече енергия

Една от основните причини за популярността и потреблението на всички видове чай хората е нейният стимулиращ ефект.

Този ефект отново се дължи на кофеина и танините, които се намират в чаени листа.

Кофеинът и танините, въпреки потенциалните неблагоприятни ефекти върху здравето в дългосрочен план, действат като много мощни стимуланти.

Ето защо чаша чай ви кара да се чувствате свежи и силно заредени.

Чаят е лесно и идеално решение за борба с умората, мързеливостта, сънливостта и липсата на енергия и за подобряване на кръвообращението.

Ето защо тя е толкова популярна сред широк кръг от хора от различни нации и занимания, включително бизнесмени, домакини, студенти и всеки друг, който някога е бил малко по-сънлив през деня!

3. Повишаване на имунитета

Изследванията показват, че хората, които редовно пият зелен чай, не стават жертва на обикновени бактериални и вирусни инфекции толкова лесно, колкото тези, които не добавят зелен чай към диетата си. Съобщението е ясно.

Зеленият чай повишава силата на имунната система. Катехините, присъстващи в зеления чай, предотвратяват прикрепването на бактериите и вирусите към клетъчните стени.

Тези катехини също се противопоставят на токсините, отделяни от микробите.

Това антимикробно свойство също ви защитава от лош дъх, дизентерия, диария, кариес, лошо храносмилане, грип, кашлица и студ и колит, които по някакъв начин са причинени от микробно и гъбично действие.

4. За венците

Това е още едно мощно предимство на зеления чай.

Дори ако не желаете да пиете зелен чай, проста ежедневна вода със зелен чай може да предизвика достатъчно свиване на венците ви, за да бъдат здрави, като по този начин предотвратява разхлабването и загубата на зъби.

Можете също така да си миете косата със зелен чай и да почувствате, че става все по-силна и по-здрава всеки ден.

5. Анти-канцерогенни свойства

Освен причинителите на преждевременно стареене, свободните радикали също са отговорни за причиняването на определени видове рак.

Катехините, присъстващи в зеления чай, неутрализират тези свободни радикали, предотвратяват образуването на канцерогенни вещества като нитрозамини и намаляват риска от рак при хора, които редовно консумират зелен чай.

Зеленият чай сега се използва клинично и се предписва като средство за лечение на рак, особено при пациенти с висок риск от рак в дебелото черво, ректума, панкреаса и червата.

6. Намаляване на холестерола

Зеленият чай е ефективен за намаляване на нивата на холестерол до известна степен, вероятно поради алкалността.

7. За сърдечно здраве

Някои компоненти в зеления чай предотвратяват сгъстяване на кръвта, като по този начин намаляват шансовете за артериална склероза, тромбоза, както и сърдечни и церебрални инсулти.

8. При диабет

Ако не се приема със захар, алкалният характер на зеления чай помага да се намали нивото на кръвната глюкоза.

Освен това, антиоксидантите и стягащите качества на зеления чай осигуряват добро здраве и по-добро функциониране на панкреаса.

Подобряването на функцията на панкреаса означава по-ефективна и регулирана секреция на инсулин и последващото подобрение на разлагането и усвояването на захарта.

Това увеличение на ефективните функции може да помогне да се предотврати появата на диабет.

Свързана статия:Диабет: Симптоми, причини и лечения

9. Зелен чай За отслабване

Вярвайте или не, но зеленият чай помага на хората да отслабнат, като увеличават скоростта на метаболизма, като по този начин насърчават по-бързото потребление на мастната тъкан на тялото.

Напоследък зеленият чай е заменил много други напитки в западния свят, тъй като помага при загуба на тегло, а затлъстяването все още е хроничен проблем на много места.

Пийте чаша или две зелен чай всяка сутрин и вие ще  загубите няколко килограма наднормено тегло за около седмица.

10. Зелен чай при мускулната болка

Можете да докажете това качество на себе си доста лесно.

Направете чаша горещ зелен чай след стриктно упражнение и след преключване на тренирвоката, ще бъдете готов за още една.

Освен това, той ефективно противодейства на мускулната болка, дължаща се на прекомерно натоварване на мускулите.

Въпреки че зеленият чай не е толкова широко разпространен при западните спортисти поради доминиращите компании за енергийни напитки на пазара, ако посетите Япония и Китай, ще видите, че зеленият чай е напитка, използвана от практикуващи бойни изкуства и различни други спортове .

11. Зелен чай за детокс на тялото

Зеленият чай е най-доброто средство за справяне с  махмурлук и умора, причинени от консумацията на алкохолни напитки и липсата на сън, дължащи се на вечерни партита.

Започнете денят си  с голяма чаша зелен чай с лимон и махмурлукът бързо ще избледнее .

Зеленият чай с лимонов сок е много добро и популярно средство за премахване на ефектите на алкохола почти незабавно.

Как правилно се пие зеления чай за отслабване?

Когато варите зелен чай, траябва да знаете няколко неща, тъй като врящата вода е вредна за ценните катехини (здравословните съединения на чая). 

Загрейте водата до кипене, но я оставете от 5 до 10 минути за да истине.

След това излейте водата върху чая и го оставете за 10 минути.

 Разбира се, времето за приготвяне може да бъде по-кратко или по-дълго, в зависимост от вашия вкус.

Как да пием зелен чай за отслабване?

Пиенето на 2 до 3 чаши зелен чай за един ден е достатъчно за на загубата на тегло, препоръчва проучване, проведено от Медицинския център на Университета в Мериленд.

Точното количество ще варира от човек на човек в зависимост от естествения им метаболизъм.

Зелените чайове се предлагат в редица разновидности, но за отслабване няма голяма разлика между тях. 

Не пропускайте нашата важна статия по темата Колко зелен чай може да се пие на ден?

Обикновените, минимално обработени зелени чайове имат най-богатото хранително съдържание и по този начин се считат за най-добри за отслабване и други ползи за здравето. 

Какво прави зеленият чай толкова полезен ?

Зеленият чай придоби водещо място сред напитките и е един от главните чайове, които ви  идват на ум по отношение на антиоксидантните и начините за отслабване

В рамките на сравнително кратко време билката е придобила глобален размер на употреба поради несъмнените ползи за здравето.

Онези, които са свикнали с нормалния чай, може да не харесат силният вкус на зеления чай при първото отпиване,но той вероятно ще ви спечели за отрицателно време.

Въпросът е какво има в зеления чай е кое го прави толкова специален и полезен?

Също така, какъв е правилният начин да го използвате?

Какви продукти на пазара се предлагат на базата на зелен чай?

За този невероятни ползи има много въпроси и ние в тази статия отговаряме на тях.

Какво е зелен чай?

Неизвестно за мнозина, зеленият чай всъщност идва от същото растение, от което се получава нормален чай. Научно е известно като Camellia Sinensis.

Всъщност това е един и същ чай, но се обработва по различен начин. Нормалният черен чай се получава чрез ферментация на чаени листа.

Тази ферментация променя цвета и вкуса си, като същевременно повишава нивото на кофеин и танин в него.

От друга страна, в случая на зеления чай, листата от чай се сушат или леко се попарват, но не ферментират. Това е, което го прави зелен и различен от другият чай.

Свързана статияГрадински чай: при Отслабване и лечение – Над 10 доказани ползи за здравето

Хранителна стойност: зелен чай

Заедно с кофеина, който дава на зеления чай характерен вкус, горчивина и стимулиращ ефект, зеленият чай е богат и с група химикали, наречени Катехин Полифеноли (известни като танини, които допринасят за горчивия вкус и стягането).

Тези катехинови полифеноли включват катехин, епикатехин, епикатехин галат (ЕКГ), епигалокатехин галат (EGCG) и различни про-антоцианидини.

Те са известни също като флавоноиди и са много мощни антиоксиданти. Флавоноидите, заедно с някои аминокиселини като Thianine, са отговорни за силния аромат на зеления чай.

Освен това, зеленият чай съдържа също аминокиселини като теанин, бутирова киселина и лигаин; Ксантинови алкалоиди като аденин, диметилксантин, теобромин, теофилин и ксантин; Пектин (намира се също в плодовете); Захариди (захар), хлорофил и тритерпенови сапонини.

Някои витамини, като витамин А, витамин В1, витамин В2, витамин В3, витамин С и витамин Е също се откриват в зеления чай.

След този впечатляващ списък, може би започвате да разбирате как е толкова полезен този прословут зелен чай.

Видове зелен чай

Зеленият чай има четири основни сорта в Япония, които зависят от дължината на листа, метода на преработка и сезона на прибиране на реколтата. Те са както следва;

Вид Гьокуро

В този сорт листата от чай се изтръгват от върха на клоните. Когато се приготвя, цветът е ясно зелен.

Избран от върха, този сорт има най-добрия вкус и аромат, а също се счита за най-добрият от гледна точка на здравето.

Освен това, е по-малко горчив, тъй като съдържа по-малко танин и кофеин, тъй като откъснатите листа са по-млади и все още буйна.

Единственият недостатък на gyokurocha е високата цена, но както всички знаем,  висококачествените решения за здраве никога не са евтини!

Вид Сенча

Идва от същото растение, но в този вариант на зелен чай, листата са от средата на клона и са по-големи, по-стари от Gyokurocha.

Този сорт дава и ясен, светъл зелен чай, когато се приготвя. Естествено, тя е по-горчива и по-силна от предишния сорт.

Вид Банча

Той се произвежда от крехките клонки на чая, което го прави много силен и горчив. Когато се приготвя, дава златисто кафяв чай. Това е още по-евтина версия на зеления чай от предишните две.

Вид Мадча

Това е остатъка от зелен чай, наричан още „прах“. Той прави красиво зелен чай и образува много пяна (пяна), но има по-слаб аромат от листните сортове.

Това разнообразие от зелен чай е много популярно в традиционните церемонии и понякога се нарича също церемониален зелен чай.

Тя е далеч по-малко горчива от другите три разновидности, така че, когато я пием, изглежда, че притежава естествена сладост, особено ако сте пили другите сортове.

Вид Хужича

Също описан като „Hojicha“, това не е чист  зелен чай. По-скоро това е смес от зелен чай и прахообразни печени зърнени храни като пшеница, ечемик или ориз.

Качеството и цената на този сорт зависи от процента или съотношението на зеления чай към съдържанието на зърнени култури. По-добрите, с повече зелен чай в тях, са по-скъпи .

Безкофеинов зелен чай

Това не е специфично разнообразие, но заслужава да се отбележи тук. Всеки от горепосочените сортове може да бъде в безкофеинова форма.

Декофеинизиращ зелен чай

Тъй като много хора осъзнават потенциално вредните ефекти на кофеина, много предпочитат да избягват кофеина в своите напитки, но те искат огромното разнообразие от ползи, които зелен чай може да предложи.

За щастие има два промишлени процеса и един вътрешен процес за декофеиниране на зеления чай, които са обяснени по-долу.


Промишлен процес-1: При тази процедура листата на зеления чай се третират с етилов ацетат, който отвежда по-голямата част от кофеина. За съжаление, губите много от антиоксидантните полифеноли и витамини заедно с кофеина.

Промишлен процес 2: Това включва обработката на чаени листа с вода и въглероден диоксид и е по-добре от гледна точка на запазване на полезните полифеноли.

Вътрешен процес: Това е много прост процес. Това включва повторно накисване на чай в топла вода и след това .

Колкото повече повтаряте процеса, толкова по-малко кофеин ще остане в чая, но същото важи и за вкуса му.

По принцип не го правете. Два или три пъти е достатъчно. В края на краищата, искате чай, а не топла вода,  нали?

Разпространение на зелен чай

Азиатските страни като Япония и Китай са най-големите производители на зелен чай (те произвеждат и най-доброто качество) и са и най-големите потребители.

Зеленият чай на други пазари се намира в много по-малки количества от черния чай.

Освен това все още набира популярност, защото с изключение на няколко азиатски страни, хората по света все още са по-запознати с черния чай.

Намира се все пак лесно. Можете също така да го купите от аптека , по телефона или по интернет.

Чаят почти винаги се внася от Китай (по-евтина) и Япония (по-скъпа) и е опакован в запечатани опаковки от 200 грама, 250 грама и 500 грама.

Странични действия от зеленият чай

Рисковете, свързани със зеления чай, са същите като тези, свързани с всеки друг вид чай (общ черен чай, бял чай и т.н.) и се дължат главно на съдържанието на кофеин и танин.

Контраиндикациите могат да варират в зависимост от процента кофеин и танини в него.

zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button