Зелено кафе: Действа ли за отслабване и Как се приготвя

Много от нас са чували за силните действия на зеленото кафе за отслабване.

Ето защо написахме тази статия, базирана на напрочувания по темата.

Съществува и спор относно използването на зеленото кафе на зърна.

Зелен екстракт от кафе на зърна идва от кафе на зърна, които не са печени.

Кафето съдържа съединения, известни като хлорогенни киселини.

Какви са мненията за Зелено кафе за отслабване

Някои смятат, че някои съединения в зеленото кафе имат антиоксидантни ефекти, помагат за понижаване на кръвното налягане и помагат да отслабнете.

Печенето на кафе намалява съдържанието на хлорогенна киселина.

Ето защо не се смята, че пиенето на кафе има същите ефекти за отслабване като непечените боб.

Екстрактът се продава под формата на хапче и може да се намери онлайн или в магазините за здравословни храни за отслабване.

Типичната доза е между 60 и 185 милиграма на ден.

Отслабване със зелено кафе: Факт или лъжа?

Наистина ли зелено кафе действително помага за насърчаване на загуба на тегло?

Не са провеждани много изследвания на хлорогенните киселини и тяхната ефективност като добавки за отслабване.

Преглед на изследванията при хора показва, че зеленият екстракт от кафе може да има потенциала да помогне при загуба на тегло.

Но доказаните ефекти върху загубата на тегло са малки и проучванията не са продължителни.

Изследванията също не са много големи. Така че няма достатъчно доказателства, че добавките са ефективни или безопасни. Необходими са повече изследвания.

Как се пие зелено кафе за отслабване?

Няма достатъчно данни за зелено кафе, за да се установят ясни препоръки за дозиране.

Въпреки това, поне едно проучване използва дози от 400 mg екстракт от зелено кафе два пъти дневно, без да съобщава за отрицателни ефекти ( източник).

Ако обмисляте да вземете този екстракт, консултирайте се с вашия лекар, за да сте сигурни, че приемате безопасно количество.

ОБОБЩЕНИЕ

Не е установена ясна препоръка за дозиране на зелено кафе, но някои проучвания използват безопасно дози до 400 mg от екстракта два пъти на ден.

Какви странични ефекти има зеленото кафе?

Отрицателните странични ефекти за екстракт от зелено кафе са същите като обикновеното кафе, тъй като екстрактът все още съдържа кофеин.

Честите нежелани реакции на кофеина са:

Как работи зелен екстракт от кафе на зърна … какъв е механизмът?

Зелен екстракт от кафе зърна съдържа  кофеин.

Няколко проучвания са показали, че кофеинът може да увеличи метаболизма с до 3-11%.

Обаче, основната активна съставка се смята за хлорогенна киселина.

Някои изследвания показват, че тя може да намали абсорбцията на въглехидрати от храносмилателния тракт, което намалява кръвната захар и инсулиновите шипове.

Ако това е вярно, тогава приемането на екстракт от зелен екстракт от кафе би било като хранене с малко по-ниско съдържание на въглехидрати.

Други проучвания (при мишки и плъхове) показват, че хлорогенната киселина може да намали телесното тегло, да намали абсорбираната мазнина от храната, да намали съдържанието на мазнини в черния дроб и да подобри функцията на адипонектина .

Показано е също, че хлорогенната киселина драстично подобрява нивата на холестерола и триглицеридите при плъхове. Това са важни рискови фактори за сърдечни заболявания .

Долна линия: Зеленото кафе е показало, че намалява наддаването на тегло при проучвания при животни. Това може да се дължи на понижена абсорбция на въглехидратите от храната или чрез някакъв друг механизъм.

Какво казват човешките проучвания?

Има няколко изследвания върху човешкия организъм на зелен екстракт от кафе.

Тези проучвания са така наречените рандомизирани контролирани проучвания, които са златният стандарт на научните експерименти при хората.

Една от тях включва 30 лица с наднормено тегло и продължава 12 седмици.

Имаше две групи … едно консумирало еднократно кафе, а другото – консумирало мигновено кафе, обогатено с 200 мг екстракт от зелен кафеен екстракт.

Нито една от групите не е била инструктирана да промени начина си на хранене или упражнения.

Тази графика показва промените в теглото в двете групи от 0-12 седмици:

Както можете да видите, групата, приемаща моментално кафе със зелен екстракт от кафе зърна загуби 11,9 паунда (5,4 кг), докато групата, приемаща обикновена мигновено кафе, загуби само 3,7 кг (1,7 кг).

Процентът на телесните мазнини също е намалял с 3.6% в групата на екстракта от зелен кафе, в сравнение с 0.7% в другата група.

За какво трябва да внимаваме?

Тъй като зеленото кафе на зърна станаха популярни, Федералната търговска комисия (ФТК) осъди поне една компания за фалшив маркетинг и направи нереалистични твърдения за загуба на тегло.

Както Федералната търговска комисия, така и Администрацията по храните и лекарствата (FDA) препоръчват да се правят изследвания и да се внимава, когато става въпрос за добавки. Научните изследвания трябва да подкрепят твърденията за хранителните добавки. И трябва да сте скептични за продуктите, които твърдят, че ви помагат да намалите теглото си бързо, без да променяте навиците си.

Подобно на много други добавки, зеленото кафе може да се продава на пазара като естествено решение за загуба на тегло. Терминът „естествен“ е често срещан в индустрията на добавките, но това не означава непременно, че продуктът е безопасен. Всъщност няма законово определение за „естествено“. Много растения, които растат в природата, могат да бъдат смъртоносни, а естествените добавки все още могат да добавят неестествени съставки.

Ако мислите да опитате зелени кафе на зърна като част от вашия план за отслабване, проверете компанията, от която купуват. Уверете се, че те не са обвинени в измама или замърсяват продуктите си със скрити съставки. Важно е също така да обсъдите всички добавки с Вашия лекар, особено ако имате други състояния като високо кръвно налягане или диабет или приемате лекарства.

Какво друго мога да направя, за да отслабна?

Дългосрочната загуба на тегло е свързана с  здравословен начин на живот и придържането към него. Зелен екстракт от кафе зърна може да помогне, но много експерти са съгласни, че няма заместител за поддържане на здравословна диета и за редовно упражнение. Центровете за контрол и профилактика на заболяванията (CDC) препоръчват да намалите дневния прием на калории с 500 до 1000 калории и да получите 60 до 90 минути умерена физическа активност през повечето дни от седмицата.

Има ли екстракт от зелено кафе други ползи за здравето?

Зелено кафе на зърна

Зеленото кафе може да повлияе положително върху това как телата ни поглъщат и използват въглехидратите.

Както се предполага в проучванията при животни, добавянето на хлорогенна киселина намалява абсорбцията на глюкозата .

Този ефект върху метаболизма на глюкозата може да играе защитна роля в управлението на диабета и може също да обясни ефектите върху телесното тегло.

Зеленият екстракт от кафе може също така да повлияе положително на кръвоносните съдове, което има сериозни последици за здравето на сърцето.

Доказани са дози между 140-720 mg дневно за понижаване на кръвното налягане както при плъхове, така и при хора с високо кръвно налягане.

Хлорогенната киселина също функционира като антиоксидант .

Долна линия: Зеленият екстракт от кафе може да подобри метаболизма на глюкозата и да намали кръвното налягане. Това може да има полза за хора, които са изложени на висок риск от диабет и сърдечни заболявания.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button