5 ползи на чай от Липа, които Трябва да знаеш

 Някои от най-интересните ползи от липата за здравето включват способността за подобряване на имунната система

Чай от липа се ползва за успокояване на тялото, детоксикация на тялото, премахване на тревожност, понижаване на възпалението и понижаване на кръвното налягане.

Какви са ползите за здравето от чай от липа?

Липовият цвят е най-често използваният чай в света, главно поради силата, която има за лечение на много видове грипни вируси и доказаните ползи за здравто.

Липовият цвят – особено богат на лечебни вещества

Цветовете са жълти и след като бъдат изсушени, те могат да се приготвят като вкусен и мощен чай, който има силна  популярност по целия свят, тъй катоневероятни ползи.

Здравните ползи от липа и липовият чай до голяма степен се дължат на високата концентрация на фитонутриенти, флавоноиди и други диафоретични вещества.

Тази уникална комбинация от органични съединения води до един от най-надеждните и надеждни сортове билкови чайове на пазара.

Сега, нека да разгледаме малко по-отблизо многото ползи за липидите от здравето.

5 здравословни ползи от липов чай

Ето топ ползите от липата:

1. Липов чай При стрес

Една от най-честите употреби на липа чай е като помощ при безпокойство, тъй като неговите успокояващи свойства са известни, че намаляват психическия стрес и тревожност.

Ако страдате от промени в настроението или необясним хроничен стрес, чаша липа чай може да бъде много мъдро допълнение към Вашия  режим.

Тя има незначителен ефект върху хормоналните Ви нива, предизвиквайки състояние на релаксация за тялото и ума.

2. Антиоксиданното действие

Както при толкова много билкови лекарства, антиоксиданното съдържание на липите е едно от най-добрите качества на това растение.

Антиоксидантните съединения, като кверцетин и кемпферол, действат като улавящи свободните радикали.

Така елиминират тези вредни странични продукти от клетъчното дишане на вашата система и подобряват общото ви здраве чрез предотвратяване на хронични заболявания.

Те са особено ефективни за защита на кожата срещу признаци на стареене и излагане на слънце, когато сте на възраст.

3. Детоксикация на  тялото

P-кумариновата киселина е още едно от най-полезните органични съединения, които се намират в липата.

Това е известно като диафоретик, което означава, че предизвиква изпотяване, което е много ефективен начин за освобождаване на токсините от организма заедно с излишните соли, мазнини, вода и чужди вещества.

Това качество също прави липите ценни за хора, страдащи от треска, тъй като индуциращото изпотяване може да помогне за по-бързото намаляване на треската и предотвратяване на трайни увреждания на органите.

Свързана статияПочистване на тялото: 6 начина на детоксикация на тялото + билки

4. Чай от липа За грип и кашлица

В допълнение към стимулирането на изпотяването, за да се прекъсне треската, липите също допринасят за помощ при други симптоми на настинка и настинка, като възпалени или подути мембрани в устата и дихателните пътища.

Липа – мощно средство при грип и простуда

Билката може да помогне за намаляване на кашлицата и дразненето, поради което липата често се използва при зачервяване на гърлото и  кашлица.

Липовият чай също може да помогне за премахване на бактерийте, които са заплаха за настинките и представлява основен нарошител на имунната система.

6. При Възпаление

За тези, които страдат от напрежение, главоболие и други възпалителни състояния, включително артрит и подагра, липовият чай може да помогне за премахване на тези болезнени симптоми.

Като намалява възпалението в дихателните пътища, помага също за понижаване на кръвното налягане и отстраняване на възпалението в кръвоносните съдове, като по този начин се предотвратяват малките капилярни резерви, които толкова често водят до главоболие, както и подутата тъкан на страдащите от артрит .

7. Предотвратяване на рака

С впечатляващия си арсенал от антиоксиданти липата е категоричен претендент за превенция и лечение на различни форми на рак.

Тези антиоксидантни съединения, като кверцетин и кумарин, предотвратяват свободните радикали да причиняват апоптоза или мутация в здравите клетки, което често води до рак!

8. Липата помага на тялото

Черният дроб може да се възползва от вътрешната кора или беловина на дървото.

Във Франция тя се използва, за да стимулира помощ за жлъчката и да осигури неагресивния дренаж на черния дроб.

Това е от съществено значение за естественото възстановяване на черния дроб.

Лепкавото вещество в цветовете имат успокояващо качество, когато са в контакт с мембраните на храносмилателната система помагат за някои стомашни проблеми, като гадене, лошо храносмилане и диария.

Главоболие, свързано със стреса и някои мигрени, могат да бъдат лекувани с липа.

Как да използвате частите на липата

Листата, цветовете и сърцевината на липата се използват за редица неща.

За медицински цели, листата и цветята могат да се изсушат и да се използват като чай.

Паднали клони от дървото се изгарят  и въгленът от него се смила в прах, който се използва вътрешно или външно.

Липа – цяр за много болести

Други ползи от липовият чай

Това са само някои от предимствата, които могат да се открият в този ароматен чай. Когато кората на липата се използва за производството на чай, тя може помага за подобряване на здравето на черния дроб и жлъчния мехур.

Липовият чай може да се използва и за насърчаване на прочистването на системата чрез увеличено уриниране.

Освен това, този чай може да понижи кръвното налягане и в някои случаи. Липовият чай е безопасно и естествено билково лекарство.

Предупреждение

Има някои хора, които са алергични към цветовете, така че говорете с вашия лекар, преди да добавите липов чай към любимия си списък с напитки.

Също така има максимална дозировка, така че избягвайте да пиете повече от 3 чаши на ден. Освен това, ако сте бременна или кърмите, обикновено не е добра идея да пиете липов чай, нито ако имате сърдечно заболяване, тъй като може да взаимодейства негативно с някои лекарства.

zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button