Горска иглика: За какво помага + 10 Ползи

Горска иглика и чаят й, имат доказани ползи за здравето.

В тази статия, ще ги разледаме.

Все по-често се култивира заради маслото, съдържащо се в неговите семена, което съдържа полезната грамалиноленова киселина (GLA)

Какви са ползите на Горска иглика?

През последните години  горската иглика, е привлякла вниманието на хиляди, като важна хранителна добавка.

Тя е добър източник на есенциални мастни киселини: вещества, като витамини, минерали и незаменими аминокиселини, които тялото не може да произвежда. 

Общите източници на основни мастни киселини включват растителни масла .

Недостигът на есенциални мастни киселини може да доведе до люспести кожни лезии, загуба на коса, бавно заздравяване на рани, намален имунен отговор на инфекции и мастна дегенерация на черния дроб.

Билката може също така да повлияе благоприятно на кръвоносните, нервните, храносмилателните, ендокринните, респираторните, пикочо-половите и репродуктивните системи.

1. Чай от горска иглика лекува акне

Смята се, че горска Игликата помага при акнето, като намалява кожните възпаления и броя на кожните клетки, които причиняват лезии. Може също така да помогне на кожата да задържа влагата.

Според проучване от 2014 г. ЕРО може да помогне за облекчаване на хейлит. Това състояние причинява възпаление и болка в устните, причинени от лекарството за акне изотретиноин (Accutane).

Отделно проучване установи, че добавката на GLA намалява както възпалителните, така и невъзпалителните лезии от акне.

Начин на употреба: Участниците в изследването на хейлит са получавали шест 450-милиграм (mg) капсули ЕРО три пъти дневно в продължение на общо осем седмици.

2. Горската иглика помага при екзема

Някои страни, са я одобрили за лечение на екзема, възпалително състояние на кожата.

Според по-старо проучване, GLA в EPO може да подобри епидермиса на кожата. Въпреки това, систематичен преглед от 2013 г. стигна до заключението, че пероралният ЕРО не подобрява екземата и не е ефективно лечение.

Прегледът не разглежда ефективността на актуалното ЕПО при екзема.

Начин на употреба: В проучвания се приемат една до четири ЕРО капсули два пъти дневно в продължение на 12 седмици. За да използвате локално, можете да прилагате 1 милилитър (mL) от 20 процента EPO върху кожата два пъти дневно в продължение на до четири месеца.

3.Чай от горска иглика за кожа

Според проучване от 2005 г., оралната добавка на ЕРО спомага за изглаждането на кожата и подобряването й:

  • еластичност
  • влага
  • твърдост
  • устойчивост на умора


Според изследването GLA е необходим за идеална структура и функция на кожата. Тъй като кожата не може да произвежда GLA самостоятелно, изследователите смятат, че приемането на богат на GLA EPO помага за поддържането на кожата като цяло.

Начин на употреба: Приемайте 500 mg EPO капсули три пъти дневно в продължение на до 12 седмици.

Ползи на Масло от горска иглика

Масло от  иглика, е одобрена при лечението на атопична екзема (екзема, дължаща се на алергия).

Клиничните проучвания в осем изследователски центрове показват, че маслото от горска  иглика води до 20 до 25% по-голямо подобрение на атопичната екзема, отколкото при конвенционалните лечения като стероиди

В Канада маслото от горска  иглика е одобрена хранителна добавка за лечение на есенциална мастно- Киселинни недостатъци.

Съгласно разпоредбите на Закона за здравето и образованието за здравето и образованието от 1994 г., масло от вечерна иглика се счита за хранителна добавка в Съединените щати.

Повече от 120 проучвания в университетски болници в петнадесет страни са проведени върху масло от иглика и последните проучвания показват, че маслото от  иглика може да бъде полезно за лечение на широк спектър от състояния.

Свързани с дисбаланси и аномалии на есенциални мастни киселини, включително атопична екзема, Астма, мигрена, възпаления, PMS, метаболитни нарушения, диабет, артрит и алкохолизъм.

1. При остър бронхит

Една чашка от 75 г отварка от бяла ружа (алтея цвят и корени), бъзов цвят, волски език, мащерка, мента пиперита, живовляк те­ сен (листа), иглика и риган и сладко коренче (самият корен) по 50 г от всяка.

От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка на 1-2 супени лъжици мед се запарват с 500 г вряща вода и врят 10 минути. Като изстине, се прецежда.

Свързана статия15 мощни домашни средства за бронхит

2. За невралгия

1 1 чашка отварка от жълт смил (листа и цвят), иглика (корени), лайка (цвят), комуни- га, маточина, овчарска торбичка, трепетлика (листа и пъпки) и хмел (шишарки) – по 50 г от всяка.

От тази смес 2 супени лъжици с прибавка на 1 чаена лъжичка дилянка (корени) се запарват с 500 г вряща вода. Вари се захлупена 10 минути и като изстине, се прецежда.

3. При възпаление на ставата

Отвара от агримония, бял равнец, гръмотрън (корени), иглика, маточина, мента пиперита, мечо грозде, миризлива теменуга, пача трева и полски хвощ – по 50 г от всяка.

От тази смес 3 пълни супени лъжи­ ци се запарват с 600 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

Какво е горска Иглика ?

Игликата е  култивирана заради хранителните вещества в  корените й .

Игликата има многобройни жизнени функции в организма. Това е основна мастна киселина, която тялото не произвежда.

Игликата е известно, че помага да се предотврати втвърдяване на артериите, сърдечни заболявания, екзема, цироза, ревматоиден артрит, менопауза, PMS, множествена склероза и високо кръвно налягане.

Игликата има положителен ефект върху половите хормони, включително хормоните естроген и тестостерон, помага за понижаване на нивата на холестерола и е важна при лечение на цироза на черния дроб.

Изследванията също така показват, че масло от  иглика спомага за облекчаване на болката и възпалението.

Маслото също има положителен ефект върху маточните мускули, нервната система и метаболизма. Кората и листата са стягащи и успокояващи. Те са полезни при лечението на стомашно-чревни заболявания, магарешка кашлица и астма.

zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Референции:

  • Bamford JTM, et al. (2013). Орално масло от вечерна иглика и масло от пореч при екзема. DOI: 10,1002 / 14651858.CD004416.pub2
  • Cameron M, et al. (2011 г.). Билкова терапия за лечение на ревматоиден артрит. DOI: 10,1002 / 14651858.CD002948.pub2
  • Duley L. (2011). Прееклампсия, еклампсия и хипертония. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3275298/
  • Farzeneh F, et al. (2013). Ефектът на оралното масло от вечерна иглика върху горещи вълни в менопауза: рандомизирано контролирано проучване. DOI:
  • 10,1007 / s00404-013-2852-6

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button