7 ползи от Шизандра: висок Имунитет и не Само

Питата се какви са ползите за здравето от шисандра и какви са мненията за билката – тази статия ще отговори подробно на това

Искате да имате повече енергия, по-добро храносмилане и кожа, която е устойчива  на стареене?

Ако е така ще искате да научите за шиндандра, вид медицински плодове с множество лечебни свойства, които се използват в традиционната китайска медицина (ТКМ) в продължение на хиляди години.

Ползите от Шизандра за повишаване на чернодробната функция и подпомагане на надбъбречните жлези, са широко разпространени.

Какви са ползите от Шизандра?

Химикалите в шизандра подобряват функцията на черния дроб чрез стимулиране на ензимите (протеини, които ускоряват биохимичните реакции) в черния дроб и стимулират растежа на чернодробните клетки.

Намалява възпалението

Благодарение на високата си концентрация на антиоксидантни съединения, шизандра помага за борба с уврежданията на свободните радикали.

Шизандра /Китайски лимонник/

Така намалява възпалителните реакции – които са в основата на съвременните заболявания като рак, диабет и сърдечни заболявания.

Свободните радикали застрашават здравето ни, защото включват и изключват определени гени, причиняват увреждане на клетките и тъканите и ускоряват процеса на стареене.

Поради способността си да въздейства положително на имунната система и да се бори с възпалението, шисандра изглежда спомага за спирането на развитието на атеросклероза (втвърдяване на артериите), балансира кръвната захар, предотвратява диабета и привежда организма в оптимален баланс на киселинната среда.

Когато става въпрос за предотвратяване на рака, активните лигнани са били изолирани от шизандра (особено наричан шисандрин А), които имат химио-защитни способности.

Изследванията, които са проведени за ефектите на шизандра върху органи, тъкани, клетки и ензими, показват, че спомага за контролиране на освобождаването на левкоцитите, които подпомагат възпалението и подобряват способността за възстановяване на тъканта.

Билката влияе положително и върху факторите, активиращи тромбоцитите, метаболизма, консумацията на кислород.

Подкрепя надбъбречната функция

Известно като адаптогенно средство, шизандра помага естествено да балансира хормоните и следователно подобрява способността ни да се справяме със сресиращи  физически и психологически ситуации .

Адаптогенните билки и суперхрани са използвани от хиляди години, за да повишат естествената резистентността на тялото към стрес от околната среда, тревожност, излагане на токсини, емоционална травма, умствена умора и психични заболявания.

Тъй като шизандра помага за подхранването на надбъбречните жлези и намалява свръхпроизводството на „стресови хормони“ като кортизол, това е свързано с по-добри умствени способности, физическа издръжливост и метаболитно здраве.

Подобрява функциите на черния дроб и храносмилането

Голяма част от анекдотното изследване върху шизандра се фокусира върху функцията на черния дроб, особено върху ефекта върху производството на различни ензими за детоксикация на черния дроб.

Неговите имунно-стимулиращи способности са широко разпространени, защото шизандра помага за увеличаване на производството на ензими, повишава антиоксидантната активност и подобрява циркулацията, храносмилането и способността за отстраняване на отпадъците от тялото.

Тъй като здравето на черния дроб е обвързано с по-силен имунитет, е установено, че шизрандра е защитна срещу инфекции, лошо храносмилане и различни стомашно-чревни нарушения.

Десетки проучвания, извършени през последните 40 години, демонстрират ефективността на шизандра при почистване на черния дроб, лечебна пневмония, предотвратяване на проблеми с развитието им при бременни жени и намаляване на алергичните реакции, остри стомашно-чревни заболявания, стомашна хипер- и хипо-секреция, хроничен гастрит, стомашни язви.

Някои  проучвания също показват, че е полезна за лечение на хроничен хепатит, особено когато се комбинира с други лечения.

Проучване, извършено от Министерството на здравеопазването в Китай, показва, че пациентите са имали подобрение в чернодробната функция и облекчаване на мастната чернодробна болест при използване на смес от екстракт от плодове шизандра и сесамин.

Свързана статияГастрит: Симптоми, причини, съвети за хранене и лечение

Шизандра помага за кожата

Шизандра е естествен тоник, който е в състояние да предпазва кожата от вятър, излагане на слънце, алергични реакции, дерматит, блияние от околната среда и натрупване на токсини.

Шизандра е широко използвана за лечение на кожни заболявания, дължащи се на неговите противовъзпалителни ефекти.

Има нужда от още проучвания  на ефектите на шизандра върху здравето на кожата, но едно проучване през 2015 г.,  е показало, че екстрактът от билката намаля кожния дерматит, филтрирането на имунните клетки и производството на цитокини, които са причините заа възпалителни кожни заболявания при хората.

Подобрява психическото състояние

Едно от най-старите начини за употреба на шизандра е насърчаването на умствената способност и повишаването на енергийните нива. Преди столетия в Русия тя е била използвана за насърчаване на издръжливостта на ловците, които пътуват на дълги разтояния без много почивка или храна.

Практикуващите лекари са използвали шизандра  за естествено подобряване на умствените способности и насърчаване на по-рязкото концентриране, повишената мотивация и по-добрата памет.

Увеличава енергията

Едно от най-хубавите неща за билката е, че тя не увеличава енергията по подобен начин на кофеина, като освобождава различни стресови хормони и променя кръвната захар.

Както вероятно знаете, употребата на кофеин – особено предозирането на кофеин – може да причини странични ефекти като нервност, безпокойство и сърдечен ритъм, но шизандра всъщност прави обратното.

Билката по същество ви кара да се чувствате по-спокойни, като същевременнови дава енергия.

Изследванията също показват връзката между употребата на шизандра и защитата срещу неврологични и психиатрични разстройства, включително: невроза, депресия, шизофрения, безпокойство, алкохолизъм и дори болестта на Алцхаймер.

По-добра сексуална функция

Изследванията показват, че шизандра е от полза за фертилността и хормоналното здраве, помага за насърчаване на  либидото, предотвратява сексуална дисфункция като импотентност и повлиява положително на репродуктивните органи, включително матката.

Тъй като влияе положително върху производството на хормони, включително естроген, билката може да помогне при костно излекуване и да образува костна минерална плътност.

Това е полезно за предотвратяване на заболявания като остеопороза, които са често срещани при по-възрастните жени, тъй като претърпят промени в хормоналните нива

Как се използва шизандра ?

Традиционните методи за използване на шисандра включват:

 • Смесване на изсушения плодов екстракт във вода за създаване на тинктура: Това се прави с съотношение 1: 6 течност (вода) към чист екстракт. Може да откриете шизандра под формата на екстракт / тинктура, която вече е подготвена, която може да се приема в дози от 20-30 капки дневно. Можете да разделите тази доза на две части, ако искате и да я вземете с хранене.
 • Хранене на прахообразния плодов екстракт или плодов екстракт: Ако откриете плодове от шизандра, можете да консумирате до три грама на ден безопасно.
 • Приемане на таблетки / капсули от Шисандра: Потърсете онлайн добавки в магазини за здравословни храни. Вземете един до три грама дневно с храна.
 • Ползване на чай, тоник или вино: Потърсете варени виели или чайове от шизандра или направете свой собствен, като накиснете до три грама в гореща вода за 40-60 минути преди употреба. Опитайте да добавите други поддържащи билки, включително джинджифил, канела, корен от сладък корен или куркума.

Шизандра таблетки

Таблетките са отлично средство за  премахване на  умората, сънливостта, повишава работоспособността.

Антидепресант. Поддържа паметта и сърдечно-съдовата система. Една от десетте най-чисти билки.

Начин на употреба: Приема се по 2 капсули два пъти дневно, за предпочитане с храна.

Чай

Шизандра се е използвала главно под формата на вино или билков чай. Твърди се, че стимулира „чи“ в белите дробове и бъбреците, пречиства бъбреците, подобрява водния баланс и утолява жаждата, помага при диария и регулира засиленото потене.

Какви други ползи има шизандра ?

Шизандра  е използвана за насърчаване на баланса между ин и ян. Смята се, че билката „спомага за успокояване на сърцето и мир на духа“ чрез положително въздействие върху мозъка, бъбреците, черния дроб и белите дробове.

Шизандра – китайски плод на дълголетието

Въпреки че е била използвана от поколенията безопасно и ефективно, все още не са много изледванията на билката.

Тези до сега показват, че е мощен лек  при подобряването на чернодробната функция, намаляването на чернодробните заболявания на черния дроб и борбата с хроничния хепатит С вирус.

Други проучвания показват, че това е естествен облекчаваща стреса билка, подобрява подобряваща  храносмилателните симптоми, свързани с чернодробните трансплантации.

Най-важните активни съставки на шиндандра са:

 • schizandri
 • deoxyschizandrin
 • schisanheno
 • chizandrol
 • sesquicarene
 • цитрал
 • стигмастерол
 • Антиоксиданти, включително витамините C и Е

Шизандра е сложна билка и съществуват множество механизми, чрез които тези съставки могат да действат като фитоадпатогените, засягащи централната нервна, симпатикова, ендокринна, имунна, дихателна, сърдечно-съдова и стомашно-чревна система.

Изследванията показват, че билката помага да се спре процесът на оксидативен стрес, който допринася за почти всяко заболяване и води до загуба на здрави клетки, тъкани и органи.

Също така има силни антиоксидантни активности, които оказват положително влияние върху кръвоносните съдове, гладките мускули, освобождаването на мастни киселини в кръвта (като арахидонова киселина) и биосинтезата на възпалителните съединения.

Това води до по-здравословни кръвни клетки, артерии, кръвоносни съдове и подобрена циркулация.

Това е една от причините, поради които шизандра помага да се увеличи издръжливостта, точността на движението, умственото представяне, плодовитостта и работоспособността, дори когато някой е под стрес.

Цената на билката за капсули е средно около 20 лева за 600 мг.

Противопоказания при шизандра

Не са съобщавани никакви сериозни нежелани реакции от хора, които използват шисандра, въпреки че повечето проучвания са изследвали неговото въздействие върху животни, а не върху хора.

Възможно е също така шизандра да повлияе на начина, по който други лекарства или добавки се абсорбират от организма, така че ако използвате и други лекарва ,  най-добре е да поговорите с лекаря си, преди да започнете да го използвате.

Някои проучвания са открили взаимодействия между билката и лекарствата, използвани за лечение на рак.

При бременност

По това време по време на бременност не се препоръчва да се приема, тъй като липсват данни, проучващи ефектите й при бременни жени.

Финални думи за билката

 • Шизандра – е вид медицински плодове с множество лечебни свойства, които се използват в традиционната китайска медицина (TCM) в продължение на хиляди години.
 • Неговите ползи включват намаляване на възпалението; помагат за надбъбречната функция,помага да се справим със стреса; подобряване на функциите на черния дроб и храносмилането; защита на кожата; подобряване на умствените способности;  помощ при здрава сексуална функция.
 • Можете да използвате шизандра в тинктура, да я изядете под формата на прах или плодов екстракт, да приемате добавки в хапчета или капсули или да я пиете в чай, тоник или дори вино.
 • Плодовете притежават пет различни свойства на вкус: горчива, сладка, кисела, солена и гореща.
 • Тъй като засяга почти всяка органна система в човешкото тяло (това, което ТСМ нарича 12 меридиана), има десетки приложения и ползи. TCM разглежда шисандра като билка, която помага да се балансират трите „съкровища“ в тялото: дзин, сян и чи.

Обобщение

Други предназначения на шизандра включват лечение на висок холестерол, кашлица, астма, проблеми със съня (безсъние), болка в нервите, предменструален синдром (PMS),

Помага за хронична диария, дизентерия, нощни изпотявания, спонтанно потене, неволно отделяне на спермата, жажда, еректилна дисфункция ED), физическо изтощение, прекомерно уриниране, депресия, раздразнителност и загуба на паметта.

Някои хора използват шизандра за подобряване на зрението, предпазване от радиация, предотвратяване на инфекции, повишаване на енергията на клетъчно ниво, противодействие на ефекта на захарта и подобряване на здравето на надбъбречните жлези.

🤓 Здраве +, имa cтpoгa Редакционна политика , ĸaтo използва само висококачествени източници при съсдаването на своите статии, подкрепени с факти.

Hayчни пpични:

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S037887410800216X

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button