Trending

7 ползи на Див Риган, Които не Подозираш: Какво лекува?

Дивият риган се счита за основна билка в много кухни по света.

Тази статия, показва ползите на Див Риган, които са доказани научно.

Има силен аромат и носи вкус на ястията, заедно с нотка на фина сладост.

Може да се намери пресен, сушен или като масло, а всички те имат значителни ползи за здравето.

Макар и обикновено използван в малки количества, риганът е пълен с някои важни хранителни вещества.

Само една чаена лъжичка сух риган може да задоволи около 8% от дневните ви нужди от витамин К .

Какви са ползите на Див Риган?

От борбата с бактериите до намаляване на възпалението, проучванията са открили някои от неговите впечатляващи потенциални ползи.

Прочетете статията до край и научете за 6-те най-големи ползи от Ригана, базиращи се на проучвания и изследвания !

1. Див Риган премахва бактериите

Благодарение на високите нива на карвакрол, маслото от риган може да помогне в борбата с определени видове бактерии.

Например, стафилококът е често срещан вид бактерии, които причиняват стафилококова инфекция.

Някои щамове се срещат естествено в организма, но когато бактериите растат твърде бързо, това може да причини притеснителни симптоми.

Проучване за действието на риган при бактерии, че Ригана е ефективен за елиминиране на бактериите Staphylococcus aureus и Staphylococcus epidermidis, две често срещани причини за инфекция.

Приемът на добавки с риган или втриването му върху кожата може да помогне на човек да пребори бактериите.

Изследователите също изследват използването на маслото от риган за бактерии, устойчиви на антибиотици.

Авторите на проучване в Frontiers in Microbiology установяват, че комбинация от риган масло и сребърни наночастици ефективно елиминира всички тествани бактерии.

2. Богат е на антиоксиданти

Риганът е богат на антиоксиданти, които са съединения, които помагат в борбата с вредните свободни радикали в организма.

Натрупването на свободни радикали е свързано с хронични заболявания като рак и сърдечни заболявания (изследване).

Няколко проучвания са установили, че риганът е с високо съдържание на антиоксиданти.

Етеричното масло от риган е особено високо в карвакрол и тимол, два антиоксиданта, които могат да помогнат да се предотврати увреждането на клетките, причинени от свободните радикали (достоверен източник).

В комбинация с други високо антиоксидантни храни като плодове и зеленчуци, риганът може да осигури обилна доза антиоксиданти, която може да помогне за подобряване на вашето здраве.

3. Може да има антиракови свойства

Риганът е с високо съдържание на антиоксиданти. Тези съединения могат не само да неутрализират уврежданията на свободните радикали, но също така могат да помогнат за предотвратяване на рак (доверен източник).

Някои изследвания на епруветки показват, че риганът и неговите компоненти могат да помогнат за убиването на раковите клетки.

Направено проучване с епруветка върху човешки ракови клетки на дебелото черво с екстракт от риган и установи, че спира растежа на раковите клетки и помага да ги убие (проучване).

4. Див риган при гъбички

Маслото от риган също се оказва мощно противогъбично средство благодарение на високите нива на тимол.

Изследвания от 2015 г. установяват, че тимолът е ефективно лечение на чести гъбични инфекции на Кандида.

Candida причинява няколко вида инфекции, включително:

 • орална млечница
 • дрождови инфекции
 • заразени нокти или нокти
 • кракът на атлет


Изследването е проведено в епруветки, но за да се определи ефективността на риган маслото, ще са необходими още изследвания при хора.

5. Дивият риган премахва вирусите

В допълнение към борбата с бактериите, някои изследвания в епруветки са открили, че риганът и неговите компоненти могат също да предпазват от някои вируси.

По-специално, карвакрол и тимол са две съединения в ригана, които са свързани с антивирусни свойства.

В едно проучване в лаборатория, норавирусът, инактивиран , вирусна инфекция, която причинява диария, гадене и стомашни болки, изчезва в рамките на един час от лечението.

Друго изследване в лаборатория установи, че тимол и карвакрол инактивираха 90% от вируса на херпес симплекс само за един час.

Въпреки че тези резултати са обещаващи, са необходими допълнителни изследвания за това как риганът може да повлияе на вирусни инфекции при хората

6. Отблъсква насекоми

И карвакрол, и тимол могат да бъдат ефективни препарати против насекоми.

През 2017 г. проучване открива, че тези съединения отблъскват някои кърлежи и ухапвания от комари. Така, че ригана може да бъде чудесно средство против ухапване от кърлеж и насекоми

Повече изследвания ще помогнат да се потвърдите тази потенциална полза, но втриването на риган или масло върху кожата може да бъде естествен начин да помогнете за отблъскване на насекомите.

Химичен състав:

летливи масла (карвакрол, тинол), танини, горчиви съставки, антоциани (пеонидол, марвидол), флавони (апигенол, лутеол, кемпферол и техните гликозиди), полифенол карбоксилни киселини и производни (кафеена, розмаринова, хлорогенова киселина), терпенови съединения (урсолова, олеанова киселина), минерални съставки.

Други приложения и ползи на див Риган

Билката също действа добре при:

 •  спазмолитично,
 • бронходилаторно, отхрачващо,
 • втечняващо бронхиалните секрети,
 • седативно върху нервната система,
 • антисептично, дезинфектично,
 • стоматично, карминативно, спазмолитично,
 • секретолитично, ефикасно при болести с гастро ахлорхидрия

При хъркане

Два часа след ядене да се изпива по 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от босилек, лавандула, лешникови листа, мато­ чина, мента пиперита, риган, подбел (листа) и хмел (шишарки) по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън ври 10 минути. Като изстине, се прецежда.

Сух плеврит

По 1 чашка от 30-50 г (според възрастта на детето) отварка от агримония, ружа (корени), борови връхчета, бъзов цвят, волски език, градински чай, марубиум, подбел, риган и сладък корен – по 30 г от всяко; от тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода, прибавят се 1-2 супени лъжици мед и на тих огън ври 10 минути; като изстине, се прецежда

Други приложения : 

 • вътрешно приложение

инфузия – за лечение на раздразнителността при кучетата и котките;

 •  външно приложение:

топли компреси с инфузия за лечение на абцеси, циреи и изгаряния.

При псориазис

Маслото от риган е мощен антисептик и може да се употребява както външно, така и вътрешно. То е ефективно при унищожаване на цяла гама от вредни бактерии.

Маслото от риган трябва да бъде получено само от естествени растения, които растат в планинските райони с чиста екология.

Помага при състояния, като псориазис, екзема, микоза, грип и други инфекциозни заболявания. Освен това, може да се използва при лечение на бактериални инфекции, E. Coli, ламблиаза и хранително отравяне.

При Кандида

Масло от риган е добре известно лекарство за гъбични заболявания. Кандида е един от такава болест, че е заразил милиони хора по целия свят. Съдържанието на мощни противогъбични средства при диви риган масло премахва Candida безопасно и ефективно.

Капят се 1-3 капки масло под езика или със сок 3 пъти дневно може да преживеят от неразположението на Кандида.

Можете да продължите процеса на зарастване на този толкова дълго, колкото е необходимо. Храните, съдържащи захар и рафинирано брашно трябва да се избягва, тъй като те провокира Candida.

Противопоказания и странични ефекти

Поради високата концентрация на карвакрол и тимол е дразнител на кожата, а летливото масло не се прилага върху кожата.

Продукти, в които се ползва

 •  чай: използва се при лечение на гастрити, стомашно-чревни колики, магарешка кашлица, трахеити, бронхити, силна кашлица; външно – под формата на гаргари, препоръчва се при заболявания на устната кухина, фарингити, ларингити, а под формата на парни инхалации – при бронхиална астма;
 • мазило: кожни заболявания, изгаряния, главоболие, зъбобол, екземи, гингивит, лош дъх, отит, пародонтоза, рани, болезнени ревматични кризи;
 • тинктура: грипни състояния, стоматити, трахеити, чревни разстройства, магарешка кашлица

По темата прочети:

zdraveplus.com има строги насоки за своите статии и разчита на рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Актуализация на статията на 11 септември 2019 година !

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button