Живовляк – 7 ползи за здравето ?

Живовляк се използва широко от древни времена за овладяване на широк спектър от заболявания, включително запек, кашлица и рани.

В тази статия, ще разгледаме ползите за здравето на живовляк, които са подкрепни научно.

Листата му се прилагат локално за лечение на ухапвания от насекоми и ужилвания, екзема и малки рани или порязвания ,както сочи изследване на Здравния институт на САЩ.

В статията, базнирана на научни проучвания, първо ще разгледаме ползите на живовляк за здравето, а след това ще споделим важна информация за противопоказанията.

Листата и семената се използват за извличане на полезните съединения на това растение.

Прочетете статията до край и научете за най-добрите ползи на Живовляка.

В тази изчерпателна статия на Здраве +, ще научите всичко.

Какви ползи за здравето има Живовляк ?

Проучванията и анализите предполагат, че екстрактът от живовляк може да помогне за заздравяването на рани потенциално поради своите противовъзпалителни, антибактериални, анти-гъбични, антиоксидантни и противоязвени свойства.

Той може също да действа като обезболяващо средство (обезболяващо средство), както и да проявява имуномодулиращи свойства (свързани с имунната система).

1. При бронхит

Използват се при бронхит по следният начин: листа от живовляк – 40 г, листа от подбел -30 г, стръкове от медуница – 20 г, цвят от лопен – 20 г.

От наситнените билки се прави отвара: 2 супени лъжици смес се изсипват в 500 г кипяща вода, ври 1-2 мин. Съдът се снема от огъня, оставя се да изстине и се прецежда. Пие се по 1 винена чаша 3 пъти на ден преди ядене.

2. За прочистване на кръвта

Рецептата се състои от 12-те т. нар. билки за прочистване на кръвта: агримония, борови връхчета, гръцка коприва, цвят от жълт кантарион, жълт равнец, теснолистен живовляк (листа), горска ягода (листа), малина (листа), миризлива лазаркиня, орехови листа, касис (листа и плод), червена хвойна (зърна) – от всички билки по 30 г.

Размесват се добре, вземат се по 2 супени лъжици от сместа, слагат се в 500 г кипяща вода и се оставят да врят 5 мин. След като изстине, сместа се прецежда.

Пие се по 1 винена чаша (75 г) 3 пъти на ден сутрин, обед и вечер преди ядене.

На тази тема, имаме изчерпателна статия, която може да намерите на Прочистване на кръвоносни съдове.

3. При хемороиди

Билката живовляк е един от лековете от безценната съкровищница на народната медицина, който гарантира избавяне от болезнените хемороиди.

За тази цел лековитата трева се смесва с половин литър вино.

За предпочитане е при приготвянето на лековитата течност да използвате свежи листа от билката, тъй като в тях концентрацията на полезни вещества е в пъти по висока от сушената билка.

Живовляка ще Ви избави от хемороиди

Вземат се десет листа и се варят за десет минути във виното. Отварата се използва за вътрешен прием, като се пие затоплена преди хранене. Количеството от тази отвара трябва да бъде разделено на три равни части.

Една трета от течността представлява общото количество, което да бъде консумирано за един ден.

Лечебният курс продължава пет дни. Следва почивка от няколко дни и ако хемороидите продължават да кървят и да са болезнени, се прави повторение на терапията за още пет дни.

4. При акне

Парна почистване човек у дома, се счита за полезно и силно процедура. Тя е подходяща за тези хора, които искат да се отърват от кожни проблеми.

След няколко сесии, което ще забележите положителен резултат. Кожата става гладка, мека, лека, придобие здрав цвят, както и броя на петна се намалява значително.

Това се постига за сметка на лечебни растения, който включва парна баня.

Ако търсите решение за акнето, прочетете статия продукти и кремове за Акне

Парната баня с живовляк се бори  добре с възпалението и акне, както се добавят следните билки: живовляк, серия, тинктура от невен, алое, лавандула.

5. При гастрит

200 г листа от тесния, продълговат живовляк се варят пет минути в половин литър чиста гроздова ракия.

След товасе прецежда и като изстине, се слага в шише. Болният взема по 1 супена лъжица сутрин на гладно 1 час преди ставане.

Докато се пие лекарството, В никакъв случай да не се пуши.

Какви противопоказания има живовляка?

Надежният световен сайт на тема здраве Webmd, споделя следното:

Когато се приема през устата : Няма достатъчно надеждна информация, за да се знае дали билката живовляк е безопасен. Това може да причини нежелани реакции като диария при някои хора.

Когато се прилага върху кожата : Няма достатъчно надеждна информация, за да се знае дали живовляка е безопасен, когато се прилага върху кожата. При някои хора може да причини алергични кожни реакции.

Специални предпазни мерки и предупреждения:

Бременност : Не трябва да използват билката живовляк, ако сте бременна. 

Старите растения на живовляк може да повлияят на матката и може да увеличи шанса за спонтанен аборт.

Чай от живовляк за кашлица – рецепта

Съотношението за сместа за чай е три части листа от живовляк, две части листа от градински чай и по една част семена от анасон и цветове от лопен. От готовата смес вземете две супени лъжици и ги залейте с 500 мл. кипяща вода.

Нека билките престоят във водата за около 20-30 минути, след което прецедете течността. Разделете готовата запарка на 4 равни дози и консумирайте сутрин, обед и вечер преди ядене, а четвъртата доза приемете непосредствено преди лягане за нощен сън. Чаят от живовляк за кашлица е най-добре да бъде подсладен с мед.

Как точно действа ?

Най-важните компоненти на листата на Plantago lanceolata са биоактивни съединения като катапол, аукубин и актеозид. Тези съединения притежават различни фармакологични ефекти: противовъзпалително, антиоксидантно, антинеопластично и хепатопротективно.

Описание на билката

Тревисто растение, лесно пригодимо към различни условия на почвата, влагата, температурата, светлината. Разпространено в равнини, полета, дори и алпийската зона.

Казва се, че ако една жаба бъде ухапана от паяк, тя бърза към живовляка, за да се излекува.

В народната медицина е използван за лекуване на рани, ухапвания от змии или насекоми, или се поставя в обувките, за да излекува мазолите (мехурите), тъй като е познат като лек за старите и устойчиви рани. ( проучвания )

С терапевтична цел се използват листата (Plantaginis folium).

Химичен състав на живовляк

летливи масла, клейове (полиуронова киселина, пентозан, ксилоза), алантоин, флавоноиди, горчиви съставки, иридоиди (аукубин или аукубозид с фуранова структура), тритерпинови съединения (урсолова, олеанова киселина), танини, смоли, захари, витамини K, A, C, стероли (β-ситостерол), фитокинон, каротеноиди, минерали (калий, калций, магнезий, фосфор, мед, молибден)

Други приложения на билката

Смекчаващо (поради клейовете); успокояващо, слабително (клейове, плантеоза, продукти на хидролизата); отхрачващо, втечняващо бронхиалните секрети.

Хемостатично действие (витамин K и танин), заздравяващо; полезно за лечението на язви (поради присъствието на алантоин, протеолитични ензими, флавони и каротеноиди), антибиотично; антивъзпалително (чрез иридоидите и стеролите); стягащи свойства (танини, аукубозид).

Против дирия, диуретично, пречистващо, предотваратява покачването на холестерола.

Вътрешно и външно приложение на билката

  • Вътрешно приложение: – инфузия/декокт/суров мацерат, за лечение на бронхити, при ларинго-трахеален катар, диария;
  • Външно приложение: – инфузия, за лечение на варикозни рани, конюнктивити, блефарити;
  • Козметика: за очна хигиена и лечение на конюнктивит.

Терапевтични указания и приложения на живовляка

Листата на растението имат терапевтично приложение в хуманната и ветеринарната медицина, култовата и традиционната. Хуманна медецина:

Вътрешно приложение: – инфузие, за лечение на атеросклероза, при кръвоизливи, високо кръвно налягане, диария, хиперацидни гастрити, язва на стомаха, кашлици с различни етиологии, бронхит, бронхиална астма;

Външно приложение: – инфузия, за лечение на съдови заболявания (варикозна язва), лечение на стоматити, ларингити, трахеити, лечение на гнойни рани, улцерации.

Листата влизат в състава на Бронхиалния чай № 2 за лечение на 58 белодробен емфизем, силикоза, бронхит, конвулсивна и спастична кашлица. Народната медицина, за лечение на тендинит, бурсит, теносиновити, артирити, миозити, полегати едеми (болести на краката).

Ето при какви състояnия може да се прилага жиловляка:

– хронична кашлица
астма
– бронхит
– други белодробни заболявания и усложнения
– хемороиди
– вагинални инфекции
– екзема и други кожни заболявания
– възпаление на пикочния мехур
– гастрит
– продължителна менструация и кървене,
– рани и изгаряния,
– пъпки и акне по кожата.

Живовляк е в състава на следните продукти:

  • прахчетa – влизат в състава на Бронхиален чай № 2 за лечение на белодробен емфизем, силикоза, бронхит, конвулсивна и спастична кашлица;
  •  инфузия – при външно приложение може да се използва под формата на бани или компреси за лечение на варикозни язви, различни язви на кожата, конюнктивит, или като гаргара при заболявания на устната кухина (гингивит, стоматит, фарингит), ларингит;
  •  сиропът от живовляк е признат за естествен лек за успокояване на кашлицата; открива се в стандартни препарати или може да се приготви вкъщи като всеки сироп от прясна или изсушена билка;
  •  смачканите пресни листа могат да се използват като катаплазми върху кожата, по инфектирани или кървящи рани; ускорява лечението чрез хемостатичното, дезинфектантнот и заздравяващото действие;
  •  тинктура от живовляк – за противовъзпалителен ефект, успокояващ, отхрачващ, хемостатичен, противоязвен, заздравяващ.
  •  пектините, извлечени от листата, се продават под наименованието Plantaglucid, с добро действие при лечението на стомашните язви.

По темата прочети също:

Сайта zdraveplus.com има строга философия при създаването на статиите си и винаги ги създава на базата на информация от изследвания и проучвания:

Актуализация на статията: 24.11 2021 г.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button