5 Феномелни ползи на Чай от Мащерка ( + 6 рецепти

В тази статия, ще научите защо Мащерката е толкова използвана билка и какви ползи има за здравето.

Мащерката е една от билките, които се използват от дълбока древност за лечение на редица проблеми и заболявания и за това има причина.

В статията ще научите най-важните неща за приложението на Мащерката

Мащерката е билка от семейството на мента, която вероятно познавате от вашия набор от подправки. Но това е много повече от съставка след размисъл.

Обхватът му на употреба е впечатляващ и има над 400 подвида.

Най-хубавото, е че мащерката е силно разпространена в България и лесно може да я откриете.

🔥 Древните египтяни са го използвали в балсамиращите си практики, докато древните гърци са го използвали като тамян.

Ето защо е добре да използвате мащерката:

Какви са ползите за здравето от мащерката?

Благодарение на отличителния си вкус, мащерката остана кулинарен основен продукт и до днес.

ползи от употреба на мащерка

Но мащерката също бързо придобива ширка употреба, заради своите лечебни качества, като способността си да помага за лечение на акне и високо кръвно налягане.

🔥 В различни части на растението са установени голям набор флавоноиди и витамин Е, компоненти с широко използане в хранителната промишленост, поради антиоксидантни свойства.

Наличието на фенолните и терпенови съставки в маслото го прави ценен източник на антибактериална активност, която умело се използва както за стабилизирането на храни, така и за поддържане на биологично земеделие и биологична продукция.

Сухата и свежа мащерка, както и продуктите от нейната  преработка са добре известни още от древността.

В стария Египет тя е отглеждана като културно растение за овкусяване на храни, а консервиращите й свойства са използвани при балсамиране на мумии.

1.Мащерка за понижаване на кръвното налягане

Thymus linearis Benth е вид мащерка, открита в Пакистан и Афганистан.

Проучване на достоверен източник установи, че екстрактът е в състояние значително да намали сърдечната честота при плъхове с високо кръвно налягане, а също така е в състояние да понижи холестерола им.

Един сигурен начин да използвате мащерката, за да помогнете да намалите сърдечната си честота, е да намалите солта в храните.

2. Мащерка за спиране на кашлица

Етеричното масло от мащерка, което се получава от листата му, често се използва като естествено средство за кашлица.

🔥 В едно проучване за действието при кашлица, комбинация от мащерка и листа от бръшлян помогна за облекчаване на кашлицата и други симптоми на остър бронхит.

Следващия път, когато се сблъскате с кашлица или болки в гърлото, опитайте да пиете чай от мащерка.

3. Мащерка за дезинфекция

Мухълът е често срещан, но потенциално опасен замърсител на въздуха, който може да се намира във вашия дом.

След като го идентифицирате, предприемете необходимите стъпки, за да се отървете от него веднъж завинаги.

Етеричното масло от мащерка и тимол притежават много фунгицидни свойства.

Проучване в САЩ предполага, че той може да се използва като дезинфектант в жилища, където има ниска концентрация на мухъл.

4. Мащерка за повишаване на настроението ви

Етеричното масло от мащерка често се използва за ароматни и терапевтични цели поради своето активно вещество карвакрол.

В проучване от 2013 г. е показано, че карвакрол влияе върху активността на невроните по начини, които засилват чувството на щастие в тези хора.

Така че, ако използвате мащерка или маслото му редовно, това може да има положителен ефект върху вашите чувства и настроение.

5. Хранителни бактериални инфекции

Екип от Центъра за изследвания на животински и ветеринарни науки, Португалия, проучи антимикробната активност на етеричните масла, извлечени от редица ароматни растения, включително масло от мащерка.

Те съобщават, че мащерковото масло, дори в ниски концентрации, показва потенциал като естествен консервант на хранителни продукти срещу няколко често срещани хранителни бактерии, които причиняват човешки заболявания.

Полско проучване тества масло от мащерка и масло от лавандула и те забелязват, че мащеркото масло е ефективно срещу устойчиви щамове бактерии Staphylococcus, Enterococcus, Escherichia и Pseudomonas.

Къде можем да открием мащерка в България ?

Мащерката се среща на почти всички континенти. У нас тя е разпространена повсеместно – по горски поляни и пасища, край пътищата, по скалисти и припечени места.

Ареалът й достига до 2300 м надморска височина. По отношение на добивите съществува голямо разнообразие.

Широко разпространена е Родопите и източна България.

В зависимост от видовата принадлежност и условията на култивиране добивът на свежа маса може да варира от 200-300 до 1000-1200 кг от декар, а съдържанието на етерично масло от 0,15 до 2 %.

Как се прави чай от Мащерка

Приготвянето на чай от мащерка е толкова лесно, колкото накисването на няколко стръка мащерка в гореща вода. 

Ще ви трябват около 3 стръка мащерка за 1 1/2 чаша вряща вода. 

Ако имате инфузор с чаена топка, можете също да нарежете клончетата от мащерка, преди да накиснете.

 • 3 клончета прясна мащерка (или 2 клончета суха мащерка)
 • 1 1/2 чаша вряща вода

Поставете стръковете мащерка в чаена чаша. 

Налейте около 1 1/2 чаша вряла вода, покрийте и оставете да поври за около 5 минути. 

Отстранете стръковете преди пиене.

Клинични проучвания за Мащерката (Thymus vulgaris)

Мащерката (Thymus vulgaris) се използва ефективно при широк спектър белодробни и храносмилателни проблеми.

Тя притежава отхрачващо, спазмолитично и бактерицидно действие, дължащо се основно на етерични масла (тимол, карвакрол и др.).

Те биват абсорбирани от лигавицата, където стимулират жлезистите ѝ клетки и власинките на епитела1.

Проучване показва, че карвакролът притежава сериозно антибактериално действие срещу патологичните бактерии (Bacillus subtilis)

Влияе върху биосинтеза на простагландините и намалява възпалителните реакции.

Изследване на ефекта на Мащерката върху трахеята твърди, че тя притежава спазмолитично действие и увеличава цилиарната активност .

Това предполага по-бързо елиминиране на секретите и бактерианите токсини, дериватите на тютюна и атмосферните замърсители.

Действие на Мащерката

Чрез фенолните съставки на летливото масло и танина: антиинфекциозно, антисептично, противогъбично, антибактериално с широк спектър, антивирусно, унищожава паразитите; чрез тимола и карвакрола.

Действа против паразитните червеи; чрез летливото масло и горчивото вещество – стомахично действие; чрез полифенол- карбоксилните киселини .

Летливото масло чрез флавоните и тритерпените – диуретично действие; летливот масло чрез феноловите съединения – анталогично и ревулсивно действие.

Мащерката се взима при

 1. респираторни заболявания (хроничен бронхит, остър бронхит, магарешка кашлица, суха кашлица, настинка)
 2. храносмилателни заболявания
 3. УНГ болести (ларингит, фарингит, тонзилит, синузит, назофарингит, възпаление на средното ухо).
 4. Заболявания на устната кухина (млечница, стоматит, възпаление на венците, кариеси, бактериална плака, избелване на зъбите)
 5. Бъбречни и гениталнии заболявания (бъбреците и пикочните пътища, инфекции, спимагателно лекарство за уретрита (включително гонококови)
 6. Нервно-психически разстройства (нервно изтощение, умора, обща умора; двигателни заболявания (ревматични и мускулни, тендинит, артрози)
 7. Циркулаторни нарушения (нарушения на церебрална циркулация, предотвратяване на инсулт, тромбоза, спомагателно лекарство при хипертония, дефицитно периферно кръвообращение)
 8. Кожни заболявания (рани, кожни язви, изгаряния, акне, дерматит, екзема, брадавици, псориазис, микози, разположени по ноктите
 9.  При промели със стомаха (киселини и други)

Терапевтични указания и приложения

Вътрешно и/или външно приложение: респираторни заболявания (хроничен бронхит, остър бронхит, магарешка кашлица, суха кашлица, настинка (респираторни вируси), грип, астма, пневмония, рецидивиращи респираторни инфекции, бронхопневмония, плеврит, туберкулоза, алвеолит, дихателната кандидоза).

Вътрешно – инфузия с тинктура от мащерка, етерично масло; външно – ароматични вдишване, компреси; храносмилателни заболявания.

– масло от мащерка; заболявания на устната кухина (млечница, стоматит, възпаление на венците, кариеси, бактериална плака, избелване на зъбите) външно – комбинирана инфузия, прах от мащерка, летливо масло от мащерка, паста за зъби и вода за уста; бъбречни и гениталнии заболявания (бъбреците и пикочните пътища, инфекции.

– горещи компреси; циркулаторни нарушения (нарушения на церебрална циркулация, предотвратяване на инсулт, тромбоза, спомагателно лекарство при хипертония, дефицитно периферно кръвообращение).

Външно приложение

Билкови възглавници: при коремните, стомашните и менструалните спазми, както и при спазми на тазовите генитални органи;

тинктура: триене; бани: нервна възбуда и депресия; дезинфектант: местни промивки и компреси с отвара; инхалациите са много подходящи за лечение на респираторните проблеми, настинки, грип и за подготовка на кожата за козметични процедури, ароматерапиен масаж, одоризантна свещ (лампа)

Продукти от мащерка

 • инфузия – прилага се при тонзилит, фарингит, ларингит;
 •  пресните листа се използват за ароматизиране и подправяне на кулинарните препарати, имайки и терапевтичен ефект (помагат на храносмилането, стимулират функцията на черния дроб и жлъчката, подпомагат функцията на панкреаса);
 •   сироп от мащерка – за кашлшцш и пресипналост;
 •  тинктура от мащерка – против глисти, успокоява кашлицата, за отхрачване, пречиства, храносмилателен стимулант, общ тоник, нервен тоник;  защитен чай за черния дроб – защитава черния дроб от хепатоксичните агенти, детоксикант (премахва метаболитните отпадъци, натрупани в тялото), холеретик-жлъчегон (стимулира секрецията и изхвърлянето на жлъчката), липокаталитик (стимулира изгарянето на мазнините на нивото на черния дроб);  таблетки/капсули – фунгициди, антихелминти;
 • таблетки – храносмилателен тоник;
 • таблетки за смучене – при възпаления на лигавицата на гърлото и на устната кухина, придружени от дразнеща кашлица;
 •  суспензия – остри и хронични възпалителни заболявания на бронхиалната лигавица;
 • хранителна добавка – имуностимулатор;
 •  хранителна добавка – идеален хранителен интегратор при циститите, уретритите и нефритите;
 •  перорален разтвор – ценна помощ при респираторните инфекции;
 • лосион за разтриване – маслото от мащерка има местен тонизиращ ефект;

Свързана статияМащерка – незаменимата билка при кашлица и гастрит

Маска с мащерка за възстановяване на косата

Прави косата изключително мека. Особено полезна е при суха и изтощена коса.

Съставки:

-1 чаша отвара от мащерка – 200 мл
-1 жълтък
-1 лъжичка зехтин

Начин на приготвяне:

Първо, трябва да приготвим отварата от мащерка. Сложете водата да се вари и добавете 10 грама мащерка. Когато е готово, оставете да изстива.

Отделете жълтъка и смесете със зехтина.

Накрая, добавете сместа от жълтък и зехтин с отварата от мащерка. Трябва да получите хомогенна смес.

Мащерка при проблеми с нервите

Лечебните съставки на мащерката са в листата и в цвета, а нейните етерични масла отпускат мускулите. Има благоприятен ефект върху нервната система, отпуска и осигурява добър сън.

Отглеждане на Мащерка

Мащерката се размножава както генеративно чрез семена, така и вегетативно – чрез разделяне на туфите или чрез вкореняване на резници.

Основен начин за размножаване на мащерката е чрез производство на разсад от семена в открити лехи. Сортовете и видовете, които не образуват семена се размножават само вегетативно.

Подготовката на площта за производство на посадъчен материал включва следните мероприятия:

 • основно торене с оборски тор – 5 т/дка, суперфосфат – 50 кг/дка
 •  дълбока оран – на 23-25 см • подравняване на площта
 • неколкократно култивиране на площта с брануване.
 • оформяне на лехите

Сеитбата се извършва през пролетта /през месеците април и май/, редово на 5-6 см между редовете или разпръснато, на твърдо легло, при гъстота 2-2,5 грама на кв.метър и се покриват с 0,60-1,0 см торова смес /чиста от плевели/.

Семената нямат следсеитбен период на доузряване и когато са свежо събрани имат кълняемост 85 – 95 %. Кълняемостта се запазва в продължение на 7-8 години. Оптималната температура за поникване е 20-30ºС, при осигурена влажност и топлина.

Отглеждане на мащерка

През първата година грижите за насажденията са повече в сравнение със следващите години. Състоят се в поддържане на почвата чиста от плевели чрез окопавания вътре в реда (2-3 пъти), 2-3 междуредови обработки и подхранване.

При екстремни засушавания е добре да се извършат 1-2 поливки за подобряване добивите от надземна маса. След втората година туфите заемат вътрередовите пространства и част от междуредието, което спестява ръчните окопавания.

Zdraveplus.com има строги насоки за своите статии и разчита на рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Актуализация на статията на 24.11 2021 година

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button