Физиотерапия при заболявания на ставите: Видове, техники, упражнения

Заболяванията на ставите, като ревматоиден артрит, остеоартрит и подагра, са често срещани проблеми, които имат нужда от лечение и физиотерапевтични упражнения.

Тези заболявания могат да доведат до болка, възпаление и ограничена подвижност, като влияят негативно върху качеството ни на живот.

Физиотерапията е ефективен метод за лечение на ставни заболявания. Тя помага за намаляване на болката в ставите, подобрява мобилността и да укрепва мускулите.

В тази статия ще разгледаме различните видове ставни заболявания, как физиотерапията може да ви помогне, какви са ползите от нея, както и кога не е препоръчително да се прилага.

Ще ви запознаем с различните физиотерапевтични методи, както и при кои проблеми помагат.

Ще ви дадем информация за различните специалисти, които могат да ви помогнат, както и за допълнителните методи за лечение на ставни заболявания.

Анатомия на ставите

анатомия на ставите

Ставите са сложна структура в човешкото тяло, която позволява на костите да се движат една спрямо друга.

Те се състоят от различни компоненти, които действат заедно, за да осигурят стабилност, подвижност и защита на ставата.

Ставни структури

Ставните структури са ключови елементи в анатомията на ставите и включват:

  • Синовиална обвивка (синовиум): Това е тънкият слой тъкан, който обгръща вътрешната страна на ставата. Синовиалният слой произвежда синовиална течност, която е от съществено значение за смазването на ставата и намаляването на триенето между самите стави.
  • Синовиална течност: Това е прозрачна течност, която се намира в ставната кухина. Тя играе важна роля в поддържането на ставата, като осигурява смазване и хранителна вещества.
  • Хрущял: Хрущялът е гладка, устойчива на натоварване тъкан, която покрива краищата на костите в ставата. Той действа като амортисьор, който абсорбира ударите и предпазва ставата от износване и увреждания.

Тези елементи на ставите, работят заедно, за да осигурят пълната мобилност на ставата и я предпазват.

Заболявания на ставите

Заболяванията на ставите са различни медицински състояния, които засягат структурите и функционирането на ставите.

Преди да научим за различните видове физиотерапия при заболявания на ставите, трябва да знаем и повече за самите заболявания на ставите.

Ревматоиден артрит

Ревматоидният артрит е хронично възпалително заболяване, което засяга главно ставите и може да причини деформации и увреждания.

Това състояние води до зачервяване, оток и болка във засегнатите стави.

Остеоартрит

Остеоартритът, известен още като дегенеративен артрит, е най-честото заболяване на ставите и се характеризира с постепенно разрушаване на хрущяла на ставите.

Този процес води до болка, оток и ограничена подвижност във засегнатите стави, особено при движение.

Подагра

Подаграта е форма на възпалително заболяване, предизвикано от натрупването на кристали от урична киселина в ставите.

Това може да доведе до остра болка, оток и зачервяване на ставите, обикновено засягащи главно големият пръст на крака.

Болка в ставите

Болката в ставите е общ симптом и термин, който може да се появи от различни причини, включително травма, възпаление, дегенеративни процеси и други заболявания.

Тя може да бъде остра или хронична.

Всеки от тези видове заболявания на ставите има нужда от специален начин за диагностика и лечение, като физиотерапията често играе важна роля в управлението на тези заболявания

Физиотерапевтични техники при заболявания на ставите

Физиотерапевтичните техники са основна част от терапевтичния процес за управление на заболяванията на ставите и лечението им.

Те включват различни методи и процедури, които имат за цел да подобрят функционалността на ставите, да намалят болката и възпалението, и да подпомогнат рехабилитацията.

Голям анализ на 60 проучвания, обхващащи 12 видове заболявания на ставите сред 8218 пациенти, показват, че главната првеннция за ставни заболявания са упраженията 1Uthman O. A., van der Windt D. A., Jordan J. L., Dziedzic K. S., Healey E. L., Peat G. M., et al. (2013). Exercise for lower limb osteoarthritis: Systematic review incorporating trial sequential analysis and network meta-analysis. Bmj 347, f5555. 10.1136/bmj.f5555 [PMC free article] [PubMed] [CrossRef

Манипулации

Манипулациите са техника, която се използва от физиотерапевти за лечение на ставите и тъканите около тях.

Тази техника може да помогне за възстановяването на нормалното движение на ставите, да намали болката и да подобри общата функционалност на засегнатите стави.

Терапевтични упражнения

Терапевтичните упражнения играят ключова роля в процеса на рехабилитация и подпомагат възстановяването на функционалността на ставите.

Те включват различни упражнения за укрепване на мускулатурата около ставите, подобряване на гъвкавостта и поддържане на стабилността.

Тези упражнения се извършват под наблюдение на квалифициран физиотерапевт и се предписват според нуждите на конткретният пациент.

Електротерапия

Електротерапията е метод, при който се използват електрически импулси за стимулиране на мускулите и нервната система.

Тази техника се използва за намаляване на болката, повишаване на кръвообращението и ускоряване на процеса на възстановяване на ставите.

Електротерапията се извършва под наблюдение на специалист и включва различни техники като транскраниална магнитна стимулация (TMS), транскраниална стимулация със слаб ток (tDCS) и други.

Физиотерапевтичните техники са важна част от целият процес за управлението на ставните заболявания и играят важна роля в подпомагането на пациентите да възвърнат своята мобилност и качество на живот.

Масажни техники

Масажните техники са част от физиотерапевтичния процес за лечение на заболявания на ставите.

Тези техники включват различни методи с нежен и точен натиск върху мускулите и тъканите около ставите, с цел да се намали болката, отпусне напрежението и подобри циркулацията на кръвта.

Меки тъкани масаж

Меките тъкани масаж е техника, която се използва за намаляване на мускулното напрежение, подобряване на гъвкавостта и подобряване на общата функционалност на ставите.

При тази вид масаж, физиотерапевтът прилага различни движения и техники за масаж върху мускулите и меките тъкани, като използва различни интензитети и налягания според нуждите на пациента.

Лимфодренаж

Лимфодренажът е масажна техника, която се използва за подпомагане на оттичането на лимфата от тялото.

Тази техника помага за намаляване на отока и възпалението в ставите, като подобрява циркулацията на лимфата и изхвърлянето на токсините от тялото.

Миофасциален масаж

Миофасциалният масаж е метод, който се насочва върху отпускането на затегнатите и натрупани тъкани в мускулите и фасциите.

Тази техника помага за подобряване на гъвкавостта, увеличаване на обхвата на движение и намаляване на болката, приченни от напрегнати мускули.

Масажните техники са важна част от физиотерапевтичния процес и могат да помогант за подобряване на функционалността на ставите.

Упражнения и рехабилитация

Упражненията и рехабилитацията подпомагат на пациентите със заболявания на ставите, като подобрят цялостната функционалност на ставите.

Тези техники включват различни физически упражнения и процедури, които имат за цел да укрепят мускулатурата, да подобрят гъвкавостта и подвижността на ставите.

Упражненията са препоръчват, като важна стратегия за лечение на много видове артирт, като това е подкрепено от много проучвания на водещи международни организации 2Fernandes L., Hagen K. B., Bijlsma J. W. J., Andreassen O., Christensen P., Conaghan P. G., et al. (2013). EULAR recommendations for the non-pharmacological core management of hip and knee osteoarthritis. Ann. Rheum. Dis. 72, 1125–1135. 10.1136/annrheumdis-2012-202745 [PubMed] [CrossRef]

Статични упражнения

Статичните упражнения преставляват упражения, в които пациетите трябва да стоят в определна позиция неподвижно.

Тези упражнения помагат да се подобри сила и стабилност на мускулите около ставите, като се активират мускулите за дълъг период от време.

Примери за статични упражнения включват планк, висене на тялото на лост и други.

Динамични упражнения

Динамичните упражнения са упражнения, които включват движение на тялото с пълен обвах на движение.

Те помагат за подобряване на мускулната сила и гъвкавостта, както и за увеличаване на кардиоваскуларната издръжливост.

Примери за динамични упражнения включват ходене, тичане, велосипедизъм и различни видове гимнастика.

Балнеотерапия

Балнеотерапията е форма на физиотерапия, при която се използва топла или студена вода за лечение на заболяванията на ставите  3Kuboto K, Kurabayashi H, Tamura K, et al. A transient rise in plasma beta endorphin after a traditional 47.0C hot-spring bath in Kusatsu-Spa, Japan. Life Sci. 1992; 15: 1877-1880. [PubMed] [Google Scholar].

Тази техника може да включва плуване, хидромасаж, лечебни бани и различни упражнения във вода.

Балнеотерапията помага за намаляване на болката и отока в ставите, както и за подобряване на обхвата на движение и функционалността на ставите.

Референции:

  1. Uthman O. A., van der Windt D. A., Jordan J. L., Dziedzic K. S., Healey E. L., Peat G. M., et al. (2013). Exercise for lower limb osteoarthritis: Systematic review incorporating trial sequential analysis and network meta-analysis. Bmj 347, f5555. 10.1136/bmj.f5555 [PMC free article] [PubMed] [CrossRef
  2. Kuboto K, Kurabayashi H, Tamura K, et al. A transient rise in plasma beta endorphin after a traditional 47.0C hot-spring bath in Kusatsu-Spa, Japan. Life Sci. 1992; 15: 1877-1880. [PubMed] [Google Scholar]
  3. Fernandes L., Hagen K. B., Bijlsma J. W. J., Andreassen O., Christensen P., Conaghan P. G., et al. (2013). EULAR recommendations for the non-pharmacological core management of hip and knee osteoarthritis. Ann. Rheum. Dis. 72, 1125–1135. 10.1136/annrheumdis-2012-202745 [PubMed] [CrossRef]

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button