Скованост на ставите: Симптоми, причина, диагностика и лечение

Сковаността на ставите е често срещано здравословно състояние, което може да засегне хората от всяка възраст и пол.

Сковаността може да е причинена от различни фактори като травми, артрит, остеопороза и други възпалителни процеси.

В тази статия ще разгледаме симптомите, причините, диагностиката и лечението на сковаността на ставите.

Ще ви дадем и съвети за това как да се справите с този проблем и да подобрите качеството си на живот.

В статията ще прочетеш научно доказана информация за:

Симптоми

Симптомите на сковаността на ставите могат да варират в зависимост от причината и начина на живот на даден пациента.

Проучване на Robert M открива, че болката и сковаността на ставите е ранен симптом при почти всички пациенти, при които се развива смесена болест на съединителната тъкан 1Robert M. Bennett, in Kelley and Firestein’s Textbook of Rheumatology (Tenth Edition), 2017 Joint Stiffness (sciencedirect).

Честите симптоми са:

Силна болка

Силната болка в ставите е често срещан симптом при сковаността на ставите, като най-често се получава след травма или възпалителен процес като артрит или ревматизъм.

Тази болка може да бъде интензивна и да се появява при движение или натоварване на засегнатата става.

Хронична болка

Хроничната болка в ставите, е друг важен симптом при този здравословен проблем, а болката може да продължени за дълъг период от време.

За разликата от силната болка, хроничната болка е постоянна и продължителна.

Сутрешна скованост в ставите

Сутрешната скованост се появява най-често при хората, които имат този здравословен проблем.

Сутрин се получава трудна възможност за движение , като това може да се получи и при продължителен период на почивка.

Ограничена възможност за движение

Ограничената възможност на движение, е основен симптом на сковаността на ставите.

Пациентите имат затруднения при извършването на обикновени движения като накланяне, завъртане или изправяне на засегнатата става.

Подуване и зачервяване

Подуването и зачервяването на засегнатата област са чести симптоми при възпалителни процеси като артрит.

Заедно с това, може да получите болка, чувство на топлина и усещане за напрежение в ставата.

Тези симптоми не само затрудняват ежедневните дейности на пациентите, но често водят до намаляване на тяхноти качеството на живот.

Важно е да се консултира с лекар за диагноза и подходящо лечение при поява на подобни симптоми.

Какво причинява скованост на ставите и болка ?

Сковаността на ставите може да бъде причинена от различни фактори, които включват:

Артрит

Артритът е общ термин, който описва възпалително състояние на ставите.

Този вид заболяване може да включва различни подтипове, като остеоартрит и ревматоиден артрит, които могат да доведат до скованост на ставите.

Остеоартрит

Остеоартритът е форма на артрит, която се получава от разрушаване на хрущяла в ставите. Този процес се развива с времето и може да доведе до болка, възпаление и скованост на засегнатите стави.

Ревматоиден артрит

Ревматоидният артрит е автоимунно заболяване, при което имунната система на организма атакува собствените си стави, причинявайки възпаление, болка и скованост.

Фибромиалгия

Фибромиалгията е хронично заболяване, характеризиращо се с дифузна болка в мускулите и тъканите около ставите. Това усложнение може да доведе до скованост и ограничение на движението.

Травми

Травмите, като например изкълчванията, кървенето в ставите и фрактурите, могат да предизвикат скованост на ставите, особено ако не се лекуват правилно или не се рехабилитират адекватно.

Инфекции

Някои инфекции, като например ревматичната треска и инфекциите на ставите, могат да доведат до възпаление и увреждане на ставите, което по време може да причини скованост.

Автоимунни заболявания

Различни автоимунни заболявания, като например системен лупус еритематозус и склеродермия, могат да доведат до увреждане на ставите и последваща скованост поради възпалителни процеси в организма.

Диагностика

При диагностицирането на скованост на ставите лекарите използват различни методи и процедури, включително:

Физически преглед

Физическият преглед е първият стъпка за диагностика.

Лекарят ще прегледа ставите, за да провери за признаци на възпаление, ограничен обем на движение и други симптоми на скованост.

Рентгенография

Рентгенографията е обичайният метод за визуализация, който се използва за оценка на структурите на ставите.

Тази процедура може да покаже износване на хрущялите, дегенеративни промени и други анатомични промени, които могат да допринесат за сковаността на ставите.

Ядрено-магнитен резонанс (ЯМР)

ЯМР използва магнитни полета и радиовълни, за да създаде подробни изображения на структурите на ставите и около тяхната тъкан.

Този метод може да предостави по-детайлна информация за възпалителни процеси, повреди на меките тъкани и други проблеми, които могат да доведат до скованост.

Компютърна томография (КТ)

Компютърната томография използва рентгенови лъчи и компютърна обработка на данните, за да създаде подробни изображения на вътрешните структури на ставите.

Този метод може да бъде полезен за оценка на костни аномалии, повреди на ставните повърхности и други проблеми, свързани със скованост на ставите.

Използването на тези диагностични методи позволява на лекарите да поставят точна диагноза и да определят най-подходящото лечение за сковаността на ставите.

Лечение

При лечението на сковаността на ставите се използват различни методи и подходи, които могат да включват:

Медикаменти

Лекарствата, като например аналгетиците, противовъзпалителните и болкоуспокояващите средства, се използват за облекчаване на болката и възпалението в ставите.

Допълнително, специфични медикаменти могат да бъдат предписани за лечение на основния причинен проблем, като например антиревматични лекарства при ревматоиден артрит.

Физиотерапия

Физиотерапията е важна част лечението на сковаността на ставите.

Тя включва различни упражнения, масажи, техники за подобряване на гъвкавостта и силата на ставите, както и методи за управление на болката.

Физиотерапевтите работят индивидуално с пациентите, за да разработят персонализиран програма за рехабилитация.

Хирургия

В някои случаи, когато консервативните методи на лечение не са достатъчни, хирургическото лечение може да бъде препоръчително.

Процедурите като артродеза, артропластика и артроскопия могат да бъдат извършени за възстановяване на функцията на ставите и намаляване на сковаността.

Алтернативна медицина

Някои пациенти избират алтернативната медицина за лечение на сковаността на ставите.

Това може да включва активности като йога, аккупунктура, хомеопатия, аюрведа и други натурални и холистични методи, които целят да подпомогнат здравето на ставите.

Всеки пациент е различен, и най-ефективното лечение на сковаността на ставите може да варира в зависимост от индивидуалните нужди и условия.

Важно е да се консултира с лекар или специалист по физиотерапия, за да се определи най-подходящият план за лечение.

Превенцията на това здравословно заболяване е: поддържане на здравословно тегло, физически упражнения, здравословно хранене и правилна стойка.

Референции:

  1. Robert M. Bennett, in Kelley and Firestein’s Textbook of Rheumatology (Tenth Edition), 2017 Joint Stiffness (sciencedirect)

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button