10 ползи от Ашваганда:  Лечебни свойства и противопоказания

Ашваганда, известна още като индийски женшен, има широк спектър от ползи за здравето, включително способността му да се бори срещу рак и диабет, както и да намали възпалението, артрит, астмата, хипертонията, стреса и ревматизма. Освен това, билката увеличава доставките на антиоксиданти и регулира имунната система. Също така има антибактериални и антиконвулсантни свойства.

Ашваганда е имало голямо значение в ориенталските медицински школи, особено в древната индийската медицинска школа, Аюрведа, в продължение на много векове. Индийският женшен е бил използван и от местни американци и африканци в опит да предотврати няколко вида инфекции. Обширни анализи, описващи растението Ашваганда и неговите лечебни свойства, са споменати както в традиционната китайска медицина, така и в Аюрведа.

Какво е Ашваганда (индийски женшен)?

Ашваганда принадлежи към семейство Solanaceae и научното му име е Withania somnifera. Той е известен също като индийски женшен или зимна череша. В санскрит това е известно с името Ашваганда, което означава миризмата на кон. Нарича се така, поради миризмата на коня, която корените изглежда излъчват. Растението произхожда от Индия и расте най-добре в сухи райони. Това е здраво растение, което може да оцелее при много високи температури и ниски температури, вариращи от 40 ° C до 10 ° C.

Използването на Ашвагандa от толкова много векове предизвиква любопитството на съвременната медицинска наука, което води до интерес към изследване на лечебните свойства на растението. Предварителните проучвания на Индийският женшен показва наличието на потенциални терапевтични способности и също така не се открива свързана токсичност в химичните съставки на растението.

Научното изследване на растението показва, че има противовъзпалителни, антиоксидантни, антистресови, сън-индуциращи и лекарствени отнемащи свойства. Много формулировки, направени Ашваганда,  показват полезни действия при мускулно-скелетните проблеми като артрит и ревматизъм. Той действа и като тоник, който увеличава енергията и подобрява общото здраве и дълголетие.

Последните изследвания на на Ашваганда, проведени в Националния институт за напреднали индустриални науки и технологии в Япония, съобщиха, че листата на Ашваганда могат да подтискат селективно раковите клетки.

Ползи за здравето на Ашваганда / индийски женшен

Редовната консумация на Ашвагандa може да доведе до различни ползи за здравето. Някои от тях са изброени по-долу:

Анти-канцерогенни свойства

Изследване, направено за ползите на Ашвагандa като нова и алтернатива в областта на онкологията, е зараду свойствата за убиване на рака, във връзка с лъчелечение и химиотерапия. Известно е че намаля страничните ефекти на химиотерапията, без да се пречи на активността за убиване на туморни клетки.

Противовъзпалителни свойства

Установено е, че Ашвагандa е ефективен при справянето с редица ревматологични проблеми. Билката е известно, че действа като инхибитор на циклооксигеназата, който намалява възпалението и болката. Изследванията, проведени в Лос Анджелисския колеж на Chiropractors, показват, че Ашвагандaa има противовъзпалителни свойства, които идват от алкалоидите, сапонините и стероидните лактони, открити в него.

 Антибактериални свойства

Според аюрведичните медицински текстове, Ашвагандa е ефективен при контролирането на бактериални инфекции при хората. Проучване, проведено в Центъра за биотехнологии в Университета в Алахабад в Индия, показа, че Ашвагандa притежава антибактериални свойства в съответствие с това традиционно вярване. Той също така заключава, че Ашвагандa е ефективен при инфекции на уриногениталния, стомашно-чревния и дихателния тракт, когато се консумира перорално.

Кардиозащитни свойства

Ашваганда, с противовъзпалителни, антиоксидантни и антистресорни свойства, е полезна за сърдечно-съдови здравословни проблеми. Укрепва сърдечните мускули и контролира холестерола. Проучване в университета в Аризона показва, че притежава хиполипидемични свойства, намалявайки нивата на холестерола в кръвта.

Антидепресивни свойства

В Индия Ашвагандa традиционно се използва в Аюрведа за подобряване на физическото и психическото здраве. Ефектите на Ашвагандa върху психичното здраве, особено върху депресията, са изследвани в Института по медицински науки в университета „Банарас Индуд“ в Индия. Проучването подкрепя ползите от Ашвагандaпо отношение на тревожност и депресия.

Бори се с диабета

Ашваганда отдавна се използва като лекарство за диабет в индийската медицина. Изследванията за употребата на Ашвагандa при лечението на диабет показват положителни резултати. Експериментите показват, че нивата на кръвната захар по време на гладуване и след обяд намаляват значително, когато Ашвагандa е бил комсумиран за период от четири седмици.

Стимулира щитовидната жлеза: В случаи на хипотиреоидизъм, Ашвагандa може да се използва за стимулиране на щитовидната жлеза. Изследване на ефектите на Ашвагандa върху щитовидната жлеза разкри, че коренният екстракт, ако се прилага ежедневно, би повишил секрецията на тиреоидни хормони.

Свързана статияЩитовидна жлеза, как функционира, симптоми на хипертиреоидизъм

Успокоява стрес

Ашваганда също се смята, че притежава антистрес свойства. Традиционно, той е прилаган, за да предизвиква и успокояващ ефект върху човек. Активната съставка, която е отговорна за тази активност, все още не е известна, но в изследователските експерименти са наблюдавани различни антистресни свойства. Резултатите от проучването показват, че Ашвагандa води до значително намаляване на нивата на стрес при животни, подложени на екстремни температурни колебания.

Антиоксидантни свойства

Ашвагандa е много добър източник на антиоксиданти. Тези антиоксиданти са много ефективни при извличането и неутрализирането на свободните радикали, образувани по време на процеса на метаболизма.

Предотвратява гърчове

Ашваганда е широко използвано лекарство за гърчове и конвулсии в индийската медицина медицина. Друго проучване на Ашваганд също показва наличието на антиконвулсантни свойства в това прекрасно растение.

Намалява очните заболявания

Изследвания, проведени от Thiagarajan et al. Показа, че антиоксидантните и цитопротективните свойства на Ашваганд са идеални за борба с болестта на катаракта.

Афродизиак

В продължение на много векове се смята, че Ашвагандха има афродизиачни свойства и хората я използват като лекарство за подобряване на жизнеността и плодовитостта. Неотдавнашно научно проучване показа, че Ашвагандa играе важна роля като афродизиак медицина, както и начин за подобряване на качеството на спермата.

Свързана статия:30+ мощни лекове при полова слабост – билки, народна медицина и лекарства

Ползи за мъжете

Ашваганда е изключително полезна за мъжете, тъй като увеличава мъжествеността и сексуалното здраве. Това е естествен афродизиак, за който се смята, че увеличава броя на сперматозоидите и подвижността им . Тя се консумира от мъжете, за да подобри либидото и се препоръчва също като лекарство за еректилна дисфункция. Въпреки това,  трябва да се използва за лечение само по препоръка на професионален практикуващ лекар.

Странични ефекти от използването на Ашваганда

Риск за бременни жени: Бременните жени се съветва да избягват консумацията на Ашваганда, тъй като притежават свойства, които може да доведът до аборт.

Риск от медицински взаимодействия: Лекарите съветват внимателно да използват Ашваганда, защото могат да взаимодействат с много лекарства, особено за тези, които страдат от заболявания като диабет, хипертония, безпокойство, депресия и безсъние.

Други: Избягвайте консумацията на Ашваганда в големи количества, тъй като това може да има странични ефекти като диария, разстроен стомах и гадене.

Дозировка на Ашваганда / Индийски женшен

Коренът Ашваганда се предлага на пазара в прахообразна форма, суха форма или прясна коренна форма. 1-2 ч.л. или 5-6 грама прах се препоръчва, когато я консумирате за общо благосъстояние. Когато приемате билка за лечение на някаква специфична болест, трябва да се консултирате с медицинския специалист като за ползта му.

Чай от Ашваганда

Можете да направите чай от Ашваганда, като поставите праха в гореща вода за 10 минути. Не използвайте повече от една чаена лъжичка прах в една чаша вода. Можете също така да вземете корен от прах Ashwagandha, заедно с чаша горещо мляко, преди да заспите.

zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button