Грип А: Какво е, Как се лекува и разлики с грип B

Грип А, е вирусно заболяване, което засяга много хора всяка година.

Най-честите оплаквания от този грип са температура, болки в тялото, втрисане, умора и други симптоми.

Решихме да създадем тази статия, която се базира на научни проучвания, особено преди студените месеци, когато заболяването става по-разпространено.

В този пост ще разгледаме симптомите, лечението и начините за предпазване от Грип A.

Симптоми на грип A

Грип А, често предизвикваа разнообразни симптоми, които може също да се предизвикани и от други респираторни инфекции. Най-честите симптоми включват:

 1. Главоболие
 2. Висока температура
 3. Болки в гърлото
 4. Температура
 5. Мускулни болки
 6. Умора и слабост

Ако вашето дете има инфекция с грип А, то може също да има:

 1. болка в корема
 2. гадене
 3. повръщане

Симптомите на грип А могат да бъдат тежки и да предизвикат сериозни здравни проблеми, особено при хора със слаб имунитет или хронични заболявания.

Какво причинява инфекция с грип А?

Грипът А е вирус. Разпространява се чрез предаване на секрет от друг човек, от носът или гърлото, обикновено чрез кашляне и кихане.

Най-често може да се заразите с вирусът чрез:

 • от контакт със заразен човек
 • чрез докосване на нещо, върху което заразен човек е кашлял или кихнал

Протеините на повърхността на вируса на грип А се наричат ​​хемаглутинин (H) и невраминидаза (N). Различните подтипове вируси имат разлики в техните повърхностни протеини.

Как се лекува грипна инфекция ?

Как се лекува грип тип А

За лечение на грип тип A, е важно да почиваме и дадем време на тялото, в което да се пребори с тази грипна инфекция. Ето някои стъпки, които можете да предприемете:

 1. Почивка: Подарете си време за почивка и сън, за да помогнете на тялото си да се бори с инфекцията.
 2. Приемайте течности: Поддържайте тялото си хидратирано, като пиете много вода, супи и чай.
 3. Антипиретични лекарства: При висока температура и болки можете да вземете антипиретични лекарства след съвет от лекар.

В предишната ни статия, вече обяснихме, че не трябва да приемате антибиотици при грип, защото може дори да си навредите.

Не забравяйте да се консултирате със лекар, особено ако имате сериозни симптоми или сте в рискова група.

Превенция на заболяването

Првенцията от грип, е най-важното нещо, което може да направите в този сезон.

Ето няколко начина, по които можете да намалите риска от зараза:

 1. Ваксинация: Ваксинацията срещу грип, е най-ефективният начин за предпазване. Консултирайте се с вашия лекар относно ваксината.
 2. Често миене на ръцете: Правилната хигиена на ръцете може да предотврати разпространението на вируса.
 3. Избягване на контакт с болни хора: Ако някой вашия близък контакт е болен, опитайте се да избягвате близък контакт с него.
 4. Покриване на устата и носа при кихане и кашляне: Това може да помогне да се предотврати разпространението на вируса.

Каква е разликата между грип тип А и грип тип Б?

Грипът тип А и грипът тип Б са два различни вируса, които водят до разболяване на човек. Ето някои от основните разлики между тях:

 1. Генетична структура:
  • Грипът тип А има по-голяма генетична вариабилност. Този вирус има няколко подтипа и множество различни варианти, което го прави склонен към мутации и постоянни промени. Този фактор прави ваксините срещу грип тип А по-трудни.
  • Грипът тип Б има по-стабилна генетична структура и обикновено не се разделя на подтипове като грипът тип А. Това означава, че ваксините срещу грип тип Б са много по надеждни.
 2. Популационна устойчивост:
  • Грипът тип А често причинява по-големи и по-сериозни епидемии, тъй като е по-разнообразен и има по-голям потенциал за промяна.
  • Грипът тип Б обикновено причинява по-локални и по-ограничени епидемии, тъй като е по-стабилен генетично.
 3. Симптоми:
  • Симптомите при грип тип А и грип тип Б са обикновено подобни. Те включват главоболие, висока температура, болки в гърлото, мускулни болки, кашлица и умора.
 4. Лечение и Превенция:
  • Лечението и превенцията за грип тип А и грип тип Б са сходни. Ваксинацията срещу грипа обаче може да Ви предпази от разболяване.

И двете форми на грип са инфекциозни и могат да бъдат предотвратени и лекувани с подходящи мерки. Важно е да следвате съветите на здравния си професионалист и да се ваксинирате, за да намалите риска си от грипни заболявания.

🤓 zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации при създаването на всяка една своя статия.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button