Може ли антибиотик да излекува моята настинка ?

Имате настина и вече сте приемали някакви витамини, но мислете, че е време за нещо по-силно, като антибиотик ?

Сега ще Ви кажем една истина, която е доказана, чрез научни данни: приемането на антибиотик при настинка, не лекува настинка, дори може да Ви навредят.

Антибиотиците могат да лекуват бактериални инфекции, но не и настинка и приемането им при настинка, не просто може да бъде скъпо и да навреди, но когато се взема често, това може да причини антибиотична резистентност.

За щастие, България взе мерки и органични масовото използване на антибиотици и от 16 октомври изписват антибиотици и лекарства за диабет става само на е-рецепта .

Защо не трябва да използвате силен антибиотик за настинка ?

Нека обаче първо разберем какво представлява настинката, при настинка ние имаме симптоми, като кашлица, запушен нос и понякога лека температура – обикновено се причиняват от вируси.

Те почти винаги изчезват сами в рамките на около две седмици, а настинката започва да минава след 2-3 дни.

Както споменахме вече, антибиоците се борят с инфекции и бактерии, а не с вируси и когато имате настинка, те просто няма да помогнат.

Без значение дали ще примете силен антибиотик за настинка или не, настинката ще премине и в двата случая за едно и също време.

Какво ще стане обаче, ако приемате антибиотик?

Първо, един антибиотик струва не малко пари, второ, всеки един от тях има и странични ефекти, трето, ако често ги използвате, може да получите антибиотична резистентност.

Антибиотиците трябва да се разглеждат, като възможност за лечение само ако бактериална инфекция се е развила в резултат на настинка. 

Използването им твърде много антибиотици често за леки настинки, води до бактериялна резистентни (не реагират на антибиотик) с течение на времето.

Тогава антибиотиците може вече да не са ефективни при лечението на по-сериозни инфекции.

Как тогава бързо да пресечем настинката ?

Няма специфично лечение на настинката, но има малки трикове, с които може да съкратите дните, в които ще се чувствате зле.

Обикновенно, настинката минава сама за 8 дни.

Вече сме писали статия, какви са методите за лечение на настинка, които са ползвали нашите баби, но ще ги повторим и тук:

  • Приемайте течности – хидратацията, е много важна за тялото когато имате настинка. Приемайте чайове, приемайте вода и супи.
  • Почивайте – тялото има нужда от почивка, за да се възтанови през тези 7 дни и така ще се излекувате по-бързо.
  • Приемайте пчелен мед – медът е пълен с антиоксиданти и полезни вещества, като това пак ще съкрати времето на настинката.
  • Правете си гаргара със солена вода – Гаргара със солена вода от 1/4 до 1/2 чаена лъжичка помага при възпалено гърло и определено е добра идея за подобряване на симптомите.
  • Добавки, като Ехинацея, Витамин C и витамин D, също са препоръчани от много лекари.
  • Бъз. Що се отнася до грипа, едно малко проучване установи, че приемането на екстракт от бъз, един път на ден в продължение на 3 дни намалява дните, в които ще се чувствате зле.
  • Чесън. Подобно на редица други добавки, се смята, че чесънът стимулира имунната система. Въпреки че има някои доказателства, че ежедневната му консумация може да намали риска от настинка, не е доказано, че е панацея.
  • Женшен. Този корен може да засили имунната система и да помогне за предотвратяване или лечение на настинка и грип.

Как да намалите болките в тялото ?

При настинка може да имате и болки в тялото, което определено не е приятно и желаем бързо да се справим с този симптом.

Топлината може да разхлаби мускулите и да облекчи болките в тялото. Ако нямате тежка температура, топла вана или душ могат да ви отпуснат и намалят болката в тялото при грип. 

Не трябва обаче водата да бъде много гоеща – поддържайте водата малко над хладка, за да поддържате телесната си температура.

🤓 zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации при създаването на всяка една своя статия.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button