Половите хормони: функции и действие върху възбудата

Сексуалното желание или либидото е сложно и многостранно явление, повлияно от различни фактори, включително хормоните.

Да познаваме добре и разбираме въздействието на половите хормони върху мозъка, е изключтелно важна, както за мъжете, така и за жените.

Тази статия разглежда сложните начини, по които половите хормони, като естрогените, влияят на цялата структура и функция на мозъка.

Първите научни проучвания по тема, са публикувани в статия на Science през 1964 г., озаглавена „Хормони и сексуално поведение“, Young, Goy и Phoenix ( Young et al 1964 ) 

Тази статия ще проучи функцитеи и действието на хормоните върху възбудата и как влияят на сексуалното желание при мъжете и жените.

Функция и действие на половите хормони върху тялото

Може би ще се изненадате, но полвите хормони оказват въздействие върху цялото тяло, включително върху настроение, когнитивна функция, регулиране на кръвното налягане, двигателна координация, болка и чувствителност към опиати.

Ето и каква фунция и действие имат върху човек:

1. Геномни и негеномни рецептори

Половите хормони упражняват своето влияние чрез геномни рецептори, намиращи се в ядрата и негеномни рецептори в близост до мембраните, въздействайки на различни клетъчни процеси.

2. Клетъчни и молекулярни процеси

Половите хормони инициират клетъчни и молекулярни процеси, променяйки невронната структура и функция в невроните.

3 Въздействие върху невротрансмитерните рецептори

Половите хормони регулират разпределението на невротрансмитерните рецептори, оказвайки влияние върху синаптичните връзки и цялостната активност на невротрансмитерите.

4. Невропептидна експресия

Половите хормони участват в регулирането на експресията на невропептиди, като пряко действа върху тяхното участие в настроението, когнитивната функция и чувствителността към болка.

5. Настроение и когнитивна функция

Има редица научни изледвания, които показват връзката между половите хормони и регулирането на настроението, когнитивната функция и интригуващите тънкости на половите различия в тези аспекти.

Кой хормон влияе на мъжкото либидо?

При мъжете тестостеронът е основният хормон, отговорен за сексуалното желание. Тестостеронът се произвежда от тестисите и е отговорен за развитието на мъжките вторични полови белези, като окосмяване по лицето, дълбок глас и увеличаване на мускулната маса.

Освен това е от решаващо значение за поддържане на либидото при мъжете.

Ниските нива на тестостерон могат да доведат до намаляване на сексуалното желание при мъжете. Различни фактори, включително стареене, определени лекарства и определени медицински състояния, могат да причинят това.

Заместителната терапия с тестостерон включва приемане на тестостерон чрез инжекции, гелове или пластири, които могат ефективно да повишат сексуалното желание при мъже с ниски нива на тестостерон.

Кой хормон влияе на женското либидо?

При жените естрогенът и прогестеронът са основните хормони на сексуалното желание. Естрогенът се произвежда от яйчниците и е отговорен за развитието на женските вторични полови белези, като развитие на гърдите и регулиране на менструалния цикъл.

Също така участва в регулирането на сексуалното желание при жените.

Прогестеронът се произвежда от яйчниците и участва в поддържането на бременността. Може също да повлияе на сексуалното желание при жените. Високите нива на прогестерон могат да намалят сексуалното желание, докато ниските нива могат да увеличат сексуалното желание.

Кои други хормони влияят на сексуалното желание?

Кои други хормони влияят на сексуалното желание

Хормоните на щитовидната жлеза, които регулират метаболизма, също могат да повлияят на сексуалното желание както при мъжете, така и при жените. Високите нива на хормони на щитовидната жлеза могат да доведат до увеличаване на сексуалното желание, докато ниските нива могат да причинят намаляване на сексуалното желание.

Кортизолът е хормон на стреса, който се произвежда от надбъбречната жлеза. Той играе решаваща роля в реакцията на тялото на стрес и може да повлияе на сексуалното желание. Високите нива на кортизол могат да намалят сексуалното желание, докато ниските нива могат да увеличат сексуалното желание.

Други хормони могат да повлияят на сексуалното желание, включително пролактин и окситоцин. Пролактинът е хормон, който се произвежда от хипофизната жлеза и участва в производството на кърма. Високите нива на пролактин могат да доведат до намаляване на сексуалното желание както при мъжете, така и при жените. Окситоцинът е хормон, произвеждан от хипоталамуса и участва в социалните връзки и сексуалното поведение.

Понякога се нарича „хормон на любовта“ и може да играе роля в сексуалното желание.

Важно е да се отбележи, че хормоните са само един фактор, който може да повлияе на сексуалното желание. Психологически, социални и културни фактори също могат да повлияят на сексуалното желание. Стресът, проблемите във връзката и някои лекарства могат да повлияят на сексуалното желание.

Как можем да подобрим сексуалното ни желание?

Има няколко начина за повишаване на либидото или сексуалното желание:

  1. Спортувайте редовно: Редовната физическа активност може да помогне за подобряване на вашето физическо и психическо здраве, което от своя страна може да повиши либидото ви.
  2. Яжте здравословна храна: Диета, богата на плодове, зеленчуци и здравословни мазнини, може да помогне за подобряване на цялостното ви здраве и потенциално да увеличи либидото ви.
  3. Спете достатъчно: Липсата на сън може да доведе до умора и намалено либидо. Стремете се към 7-9 часа сън на нощ.
  4. Намалете стреса: Стресът може да повлияе на вашето психическо и физическо здраве, което може да повлияе на либидото ви. Опитайте дейности за намаляване на стреса като йога, медитация или разговор с терапевт.
  5. Опитайте билкови добавки: Някои билкови добавки, като жен-шен, мака и козя трева, повишават либидото. Въпреки това, разговорът с медицинско лице, преди да вземете добавки, е от решаващо значение, тъй като те могат да взаимодействат с определени лекарства и да имат потенциални странични ефекти.
  6. Експериментирайте с нови неща в спалнята: Опитването на нови неща в спалнята може да помогне да запалите отново искрата във връзката ви и да увеличите желанието. Това може да включва изпробване на нови позиции, въвеждане на секс играчки или изпробване на ролеви игри. Едно посещаване до местния секс шоп може да реши много от проблемите ви.
  7. Говорете с лекар: Ако изпитвате постоянно намаляване на либидото, важно е да говорите със специалист. Те могат да оценят всички основни медицински състояния или лекарства, които засягат вашето желание, и да препоръчат подходящо лечение.

Важно е да се отбележи, че либидото на всеки е различно и това, което работи за един човек, може да не работи за друг. Експериментирането с различни подходи и виждането какво работи най-добре за вас и вашия партньор може да бъде полезно.

Заключение

В заключение, хормоните играят важна роля в сексуалното желание както при мъжете, така и при жените. Тестостеронът е основният хормон, който участва в сексуалното желание при мъжете. В същото време естрогенът и прогестеронът са основните хормони, които участват в сексуалното желание при жените.

Други хормони, като хормони на щитовидната жлеза, кортизол, пролактин и окситоцин, също могат да повлияят на сексуалното желание. Важно е обаче да се отбележи, че много други фактори могат да повлияят на сексуалното желание, включително психологически, социални и културни фактори.

🤓 zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации при създаването на всяка една своя статия.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button