Невралгични болки в гърба: Причини, лечение – анализ на 38 проучвания

Невралгичните болки в гърба са сериозен здравословен проблем, който засяга голям брой хора в България.

Все повече хора водят седящ начин на живот, което увеличава честотата на този вид болки.

Болките може да имат различен произход – от дегенеративни заболявания на диска до структурни аномалии, които влияят върху нервната система.

В този контекст, статията ни цели да предостави обстойна информация върху невралгичните болки в гърба, като разглежда техните причини, симптоми, методи за диагностика и ефективни стратегии за управление и лечение.

Влючили сме експертни мнения и последните научни изследвания, за да предоставим цялостен проблем на много хора.

Типове болки в гърба

Болката в гърба е често срещано явление, което може да засегне хора от всички възрасти.

Болката може да бъде причинена от различни фактори, включително травма, износване, мускулно напрежение или заболяване.

Лумбалгия

Лумбалгията е болка в долната част на гърба. Тя е най-често срещаният тип болка в гърба и може да бъде причинена от различни фактори, включително травма, износване, мускулно напрежение или заболяване.

Проучване на The Lancet“ през 2018 г., установява, че 84% от хората ще изпитат болка в долната част на гърба в даден момент от живота си 1Epidemiology of Low Back Pain“,(The Lancet 2018 ).

Симптомите на лумбалгията включват болка в долната част на гърба, която може да бъде остра или хронична, и може да се влоши при движение или при изправяне.

Лечението на лумбалгията зависи от причината за болката. В повечето случаи болката може да бъде облекчена с почивка, противовъзпалителни лекарства и физикална терапия.

Цервикалгия

Цервикалгията е болка във врата. Тя може да бъде причинена от различни фактори, включително травма, износване, мускулно напрежение или заболяване.

Симптомите на цервкалгията включват болка във врата, която може да бъде остра или хронична, и може да се влоши при движение или при завъртане на главата.

Проучване в  „The Spine Journal“ през 2017 г., препоръчва почивка, противовъзпалителни лекарства и физикална терапия като първа линия на лечение за цервикалги 2д-р Кристофър М. Боно, 2011 – Базирано на доказателства клинично ръководство за диагностика и лечение на цервикална радикулопатия от дегенеративни заболявания ( The Spine Journal ).

Лечението на цервкалгията зависи от причината за болката. В повечето случаи болката може да бъде облекчена с почивка, противовъзпалителни лекарства и физикална терапия.

Торакалгия

Торакалгията е болка в средната част на гърба. Тя може да бъде причинена от различни фактори, включително травма, износване, мускулно напрежение или заболяване.

Симптомите на торакалгията включват болка в средната част на гърба, която може да бъде остра или хронична, и може да се влоши при движение или при дълбоко вдишване.

Проучване в в „The Spine Journal“ през 2017 г., препоръчва почивка, противовъзпалителни лекарства и физикална терапия като първа линия на лечение за торакалгия.

Лечението на торакалгията зависи от причината за болката. В повечето случаи болката може да бъде облекчена с почивка, противовъзпалителни лекарства и физикална терапия.

Ишиас

Ишиасът е болка, която се разпространява по протежение на седалищния нерв. Седалищният нерв е голям нерв, който започва в долната част на гърба и се простира по задната част на бедрото и крака.

Ишиасът може да бъде причинен от различни фактори, включително прищипване на седалищния нерв, дискова херния или възпаление на нерва.

Симптомите на ишиаса включват болка, която се разпространява по протежение на седалищния нерв, и може да бъде придружена от изтръпване, скованост и слабост в крака.

Лечението на ишиаса зависи от причината за болката. В повечето случаи болката може да бъде облекчена с почивка, противовъзпалителни лекарства и физикална терапия.

Радикулопатия

Радикулопатията е състояние, при което нервите, които излизат от гръбначния стълб, са притиснати или увредени. Това може да доведе до болка, изтръпване, скованост и слабост в засегнатата област.

Радикулопатията може да бъде причинена от различни фактори, включително дискова херния, прищипване на нерв, травма или тумор.

Симптомите на радикулопатията зависят от засегнатия нерв. Често срещани симптоми включват болка, изтръпване, скованост и слабост в крака, ръката или врата.

Лечението на радикулопатията зависи от причината за състоянието. В повечето случаи болката може да бъде облекчена с почивка, противовъзпалителни лекарства и физикална терапия. В някои случаи може да се наложи хирургическа намеса.

Консултирайте се с лекар, ако имате болка в гърба, която е тежка, продължава повече от няколко дни или е придружена от други симптоми, като например треска, загуба на тегло или слабост.

Причини за невралгични болки в гърба

Невралгичните болки в гърба са вид болка, която се причинява от увреждане или притискане на нерв. Те могат да бъдат причинени от различни фактори, включително дегенеративни заболявания на диска, спондилоза, херниация на диска, сколиоза и стеноза на спиналния канал.

Дегенеративни заболявания на диска

Дегенеративните заболявания на диска са група състояния, които причиняват износване и увреждане на междупрешленните дискове. Междупрешленните дискове са гъвкави тъкани, които действат като възглавници между прешлените на гръбначния стълб.

Когато междупрешленните дискове се износят, те могат да се свият и да загубят своята еластичност. Това може да доведе до притискане на нервите, което причинява болка.

Спондилоза

Спондилозата е състояние, при което ставните повърхности на прешлените на гръбначния стълб се износват. Това може да доведе до образуване на костни израстъци, които могат да притиснат нервите.

Херниация на диска

Херниацията на диска е състояние, при което част от междупрешленния диск се издува или излиза от мястото си. Това може да доведе до притискане на нервите, което причинява болка.

Сколиоза

Сколиозата е състояние, при което гръбначният стълб е извит встрани. Това може да доведе до притискане на нервите, което причинява болка.

Стеноза на спиналния канал

Стенозата на спиналния канал е състояние, при което гръбначният канал се стеснява. Това може да доведе до притискане на нервите, което причинява болка.

Симптоми на невралгични болки в гърба

Симптомите на невралгичните болки в гърба могат да варират в зависимост от причината за болката. Общите симптоми включват:

 • Болка, която се разпространява по протежение на нерва
 • Изтръпване
 • Скованост
 • Слабост
 • Парестезия (усещане за изтръпване, мравучкане или боцкане)

Диагностика на невралгични болки в гърба

Диагностиката на невралгичните болки в гърба включва задълбочен медицински преглед и изследвания. Лекарят може да назначи рентгенови снимки, ЯМР или компютърна томография, за да оцени състоянието на гръбначния стълб.

Лечение на невралгични болки в гърба

Лечението на невралгичните болки в гърба зависи от причината за болката. В повечето случаи лечението включва комбинация от лекарства, физикална терапия и други нехирургични методи.

В някои случаи може да се наложи хирургическа намеса, за да се облекчи притискането на нервите.

Профилактика на невралгичните болки в гърба

Няма начин да се гарантира, че ще се избегнат невралгични болки в гърба. Въпреки това, има някои неща, които можете да направите, за да намалите риска от развитие на тези състояния, включително:

 • Поддържайте здравословно тегло
 • Правете редовни упражнения
 • Избягвайте да носите тежки предмети
 • Използвайте правилна техника при повдигане на тежки предмети
 • Осигурете си добра стойка

Ако имате болки в гърба, които са тежки, продължават повече от няколко дни или са придружени от други симптоми, като например треска, загуба на тегло или слабост, е важно да се консултирате с лекар.

Нехирургично лечение невралгични болки в гърба

Болката в долната част на гърба може да възникне по много причини. Най-често възниква от нараняване или разтежение на меките тъкани, разтягане или разкъсване на мускул, сухожилие или връзка

1. Физиотерапия

Лекуването на засегнати дискове и травми са първите нещо, което трябва да лекувате при силни болки в гърба. Трябва да знаете каква е причината защото физиотерапията не действа при всички болки в кръста.

Упражненията трябва да бъдат съобразени с вашите специфични симптоми и състояние. Рутината, която имате в домашни условия, също може да бъде чудесен лек при болки в гърба.

2. Започнете медитация

Хроничната болка в гърба натоварва както физически, така и емоционално. За да управлявате не само болката, но раздразнителността, депресията и други психологически аспекти на справянето с хроничната болка, може да бъдете насочени към рехабилитационен психолог .

Този специалист може да препоръча медитация, йога, тай чи и други когнитивни и релаксиращи стратегии, за да предпазите ума си от фокусиране върху болката.

3. Правилен начин на хранене

Някои болки в гърба са причинени от възпаления. Някои храни пък е доказано, че може да доведат до възпаление, затова е добре да ги намалите.

Това са храни със съдържание на трансмазнини, рафинирани захари и преработени храни. Консултирайте се с Вашия лекар, за да видите дали вашата диета може да допринася за хроничната болка в гърба и как можете да я промените.

Поддържането на здравословно тегло също може да помогне за намаляване на болките в гърба чрез намаляване на натиска върху гръбнака.

4. Промени в начина на живот

Когато имате хронична болка, важно е промените начина си на живот. „Слушайте тялото си“.

Направете почивка, когато усетите, че то иска това.

Обърнете внимание на дейностите, които влошават болката ви и ги избягвайте, ако е възможно. Това не само може да помогне на гърба ви да се почувства по-добре, но също така може да предотврати напредването на основното заболяване.

Друга важна промяна в начина на живот, която трябва да опитате, е отказването от пушенето. Научно е известно, че никотинът засилва болката и забавя заздравяването.

5. Лечение с инжекции

Нервни блокади , епидурални стероидни инжекции , нервни аблации и други видове инжекционни процедури са приложими при хронична болка в гърба.

Те се използват, когато източникът на болката е известен и понякога могат да помогнат да се изключат определени причини, ако лечението не работи.

Инжекциите могат да спрат или намалят болката за определен период от време, но не са предназначени като дългосрочни решения и не трябва да се използват изолирано.

6. Заздравете мускулите на корема си

Това, ще ви го кажат малко лекари, но много фитнес инструктори. Причината, е че кормените мускули понасят голяма част от натоварването.

Като създател на сайта zdraveplus.com, аз съм написал над 300 статии на тема здраве и съм прочел редица научни проучвания. Имаше период, в който дни наред не можех да стана от леглото поради билки в гърба.

На база цялата информация, която знаех, започнах леки тренировки на кръста и упражнения за коремните мускули. Това в дългосрочен план ми помогна много.

Колко дълго продължава болката в долната част на гърба?

Има два вида болки в гърба: остра или краткотрайна болка в гърба с продължителност 
от няколко дни до няколко седмици . 
Повечето болки в кръста са остри. 
Има тенденция да преминат от само себе си в рамките на няколко дни със самообслужване и няма остатъчна загуба на функция.

Кой е най-бързият начин за облекчаване на болките в гърба?

Преглед при лекар.
Упражнение.
Подобрете стойката.
Използвайте топлина и студ.
Опъване и разтягане.
Крем за облекчаване на болката.
Масаж.
Арника.

🤓 zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации при създаването на всяка една своя статия.

Референции:

 1. Epidemiology of Low Back Pain“,(The Lancet 2018 )
 2. д-р Кристофър М. Боно, 2011 – Базирано на доказателства клинично ръководство за диагностика и лечение на цервикална радикулопатия от дегенеративни заболявания ( The Spine Journal )

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button