14 лека за облекчаване на болките в гърба

Хронична болка в гърба, се нарича болка, която продължава повече от 3 месеца.

Болките в гърба са едно болезнено и неприятно състояние за всички, които са изложени на нея.

Лековете при този вид болки, действат когато вие знаете причината за тя, ето защо най-важно е да откриете причината за тази болка.

В тази статия, ще научите за 14 лека, които дава лекарят Андрю Нова за справяне с болките в гърба.

Чести причини за болки в гърба

Най-честата причина за хроничната болка в гърба е възрастта. С напредването на годините, идват и болките в гърба. Ето и най-честите здравословни състояния, които водят до болки в кръста:

  • Артрит на гръбначния стълб — постепенното изтъняване на хрущяла вътре в гръбначния стълб
  • Спинална стеноза — стесняване на гръбначния канал, което може да доведе до нервна болка
  • Дискови проблеми, като херния или изпъкнал диск
  • Синдром на миофасциална болка – необяснима мускулна болка и чувствителност

Понякога е доста трудно да се определи причината и затова е добре първо да посетите лекар, който да провери за всички възможни причини .

Понякога причината може да е някоя стара травма, която сега причинява болки в гърба.

Уебинар по тема болки в гърба

Хроничната болка в гърба е постоянен проблем за много хора. В този уебинар експертът Стефани Ван, доктор по медицина, обсъжда често срещаните причини за болки в гърба заедно със стратегии за облекчаване.

Нехирургично лечение на хронична болка в гърба

Болката в долната част на гърба може да възникне по много причини. Най-често възниква от нараняване или разтежение на меките тъкани, разтягане или разкъсване на мускул, сухожилие или връзка

1. Физиотерапия

Лекуването на засегнати дискове и травми са първите нещо, което трябва да лекувате при силни болки в гърба. Трябва да знаете каква е причината защото физиотерапията не действа при всички болки в кръста.

Упражненията трябва да бъдат съобразени с вашите специфични симптоми и състояние. Рутината, която имате в домашни условия, също може да бъде чудесен лек при болки в гърба.

2. Започнете медитация

Хроничната болка в гърба натоварва както физически, така и емоционално. За да управлявате не само болката, но раздразнителността, депресията и други психологически аспекти на справянето с хроничната болка, може да бъдете насочени към рехабилитационен психолог .

Този специалист може да препоръча медитация, йога, тай чи и други когнитивни и релаксиращи стратегии, за да предпазите ума си от фокусиране върху болката.

3. Правилен начин на хранене

Някои болки в гърба са причинени от възпаления. Някои храни пък е доказано, че може да доведат до възпаление, затова е добре да ги намалите.

Това са храни със съдържание на трансмазнини, рафинирани захари и преработени храни. Консултирайте се с Вашия лекар, за да видите дали вашата диета може да допринася за хроничната болка в гърба и как можете да я промените.

Поддържането на здравословно тегло също може да помогне за намаляване на болките в гърба чрез намаляване на натиска върху гръбнака.

4. Промени в начина на живот

Когато имате хронична болка, важно е промените начина си на живот. „Слушайте тялото си“.

Направете почивка, когато усетите, че то иска това.

Обърнете внимание на дейностите, които влошават болката ви и ги избягвайте, ако е възможно. Това не само може да помогне на гърба ви да се почувства по-добре, но също така може да предотврати напредването на основното заболяване.

Друга важна промяна в начина на живот, която трябва да опитате, е отказването от пушенето. Научно е известно, че никотинът засилва болката и забавя заздравяването.

5. Лечение с инжекции

Нервни блокади , епидурални стероидни инжекции , нервни аблации и други видове инжекционни процедури са приложими при хронична болка в гърба.

Те се използват, когато източникът на болката е известен и понякога могат да помогнат да се изключат определени причини, ако лечението не работи.

Инжекциите могат да спрат или намалят болката за определен период от време, но не са предназначени като дългосрочни решения и не трябва да се използват изолирано.

6. Алтернативни лекове

Акупунктура, масаж, терапия с електромагнитни импулси , лазерна терапия, електрическа нервна стимулация и други нехирургични лечения на гръбначния стълб могат да помогнат при хроничната болка в гърба.

Първо говорете с вашият лекар, който най-добре ще знае какви процедури да изпише.

7. Фармакологични лечения

Аналгетици, противовъзпалителни лекарства, мускулни релаксанти и други лекарства могат да се използват за подпомагане на контролирането на хроничната болка в гърба.

Повечето обаче имат нежелани странични ефекти и не са предназначени за продължителна употреба.

8. Подобрете стойката си

Ако често сте чували “ Не ходи прегърбен“, то може би причината за болката е именно неправилната стойка, която с времето довежда до болки в кръста.

Прегърбването е лошо за вас. А лошата стойка може да влоши болките в гърба, особено ако седите дълго време. Седнете изправени, с отпуснати рамене и подпряно на облегалката на стола.

9. Не давайте почивка на болен гръб

Да лежите неподвижно е едно от най-лошите неща, които можете да направите. Може да влоши болката в гърба и да доведе до други усложнения.

Не почивайте повече от ден-два. Важно е да станете и бавно да започнете да се движите отново. Установено е, че упражненията са един от най-ефективните начини за бързо облекчаване на болките в гърба.

Започнете с йога или разходки.

10. Заздравете мускулите на корема си

Това, ще ви го кажат малко лекари, но много фитнес инструктори. Причината, е че кормените мускули понасят голяма част от натоварването.

Като създател на сайта zdraveplus.com, аз съм написал над 300 статии на тема здраве и съм прочел редица научни проучвания. Имаше период, в който дни наред не можех да стана от леглото поради билки в гърба.

На база цялата информация, която знаех, започнах леки тренировки на кръста и упражнения за коремните мускули. Това в дългосрочен план ми помогна много.

11. Охладете мястото, на което имате болка

Редовното прилагане на лед върху болезнените зони на гърба ви може да помогне за намаляване на болката и възпалението от нараняване. Опитайте това няколко пъти на ден за до 20 минути всеки път.

12. Масажи в зоната на болка

Масажът наистина ли облекчава болките в гърба, след като станете от масата? Скорошно проучване установи, че един седмичен масаж за период от 10 седмици подобрява болката и функционирането при хора с хронична болка в гърба. 

Колко дълго продължава болката в долната част на гърба?

Има два вида болки в гърба: остра или краткотрайна болка в гърба с продължителност 
от няколко дни до няколко седмици . 
Повечето болки в кръста са остри. 
Има тенденция да преминат от само себе си в рамките на няколко дни със самообслужване и няма остатъчна загуба на функция.

Кой е най-бързият начин за облекчаване на болките в гърба?

Преглед при лекар.
Упражнение.
Подобрете стойката.
Използвайте топлина и студ.
Опъване и разтягане.
Крем за облекчаване на болката.
Масаж.
Арника.

Ivan Nikolov

Иван Николов е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтовете healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button