Крил, Омега или Астаксантин – коя хранителна добавка да избера

На пазара съществуват множество хранителни добавки. Те въздействат върху различни процеси в нашето тяло, като му съдействат да изпълнява правилно функциите си, да се предпазва и възстановява от патологични състояния.

В днешната статия искаме да обсъдим в частност три вида хранителни добавки – крил, омега-3 и астаксантин. Нека видим коя е най-добре да изберем.

Омега-3 мастни киселини

Те съдействат за понижаване на риска от редица сърдечно-съдови заболявания. Влияят върху процеса на натрупване на атеросклеротични плаки (основен патологичен фактор при болести на сърцето и съдовете), като съдействат за предотвратяването му. Освен това въздействат върху усвояването на глюкоза. Намаляват LDL холестерола, т.нар. “лош” холестерол и с това си действие също влияят благоприятно върху сърдечно-съдовата система. Предоставят също и противовъзпалителен ефект при ставни заболявания. Качествени омега 3 повишават познавателните и умствените способности, вкл. концентрация, памет и др.

Астаксантин

Това е изключително ценен антиоксидант, който съдейства на тялото ни да се справи със свободните радикали. Тези свободни радикали представляват изключително реактивоспособни молекули, които съдържат несдвоен електрон. Поради тази си характеристика те лесно влизат в реакции с други молекули в телата ни, което води до верижен ефект, в крайна сметка въздействащ върху клетъчните структури. Увреждането на клетъчните структури в последствие води до прояви на патологични и патофизиологични процеси, които са в основата на редица заболявания, включително туморни образувания.

Астаксантинът обаче, в ролята си на антиоксидант, неутрализира свободните радикали. С това си действие той спомага за защита на клетките, тъканите и органите в тялото ни. Благодарение на това способства да се предпазим от редица заболявания, както органни, така и системни такива. Помага за поддържане на добро здравословно състояние, а същевременно предпазва от увреждания и на кожата от оксидативен стрес, което е в основата на процеса на стареене на кожата.

По-високата астаксантин цена често означава по-висока концентрация на активната съставка, което от своя страна предполага, че поръчваме качествен астаксантин.

Крил

Под формата на масло от крил , тази хранителна добавка съдържа изключително ценни омега-3 мастни киселини, включително незаменими такива (т.е. тялото не може да ги синтезира само). Маслото от крил съдържа астаксантин, чиито множество здравословни ползи видяхме по-горе.

Съответно, в него се съдържат две изключително ценни съставки – омега-3 мастни киселини и астаксантин в ролята му на антиоксидант. По този начин маслото от крил подпомага здравето на сърдечно-съдовата система, на ставите, на мозъка, на имунната система, черния дроб и много други. То действа в изключително широка степен от направления за поддържане на отлично здравословно състояние.

Коя добавка да изберем?

Изборът на точната добавка измежду трите – крил, астаксантин и омега-3 – зависи от това какъв здравословен ефект искате да постигнете. Ако търсите антиоксидантни ефекти, то астаксантин (цена) като отделна хранителна добавка е чудесен избор. Ще ви помогне да повишите функцията на имунната система и да се преборите по-лесно с редица заболявания, включително вирусни настинки, грип и други подобни.

Ако искате да подобрите функцията на сърдечно-съдовата си система, то добавките с омега-3 са чудесно решение. Те действат в различни направления за осигуряване на по-добро здраве на сърцето и съдовете. Намаляват лошия холестерол, натрупването на атеросклеротични плаки и т.н., като с това съдействат за по-нисък риск от заболявания на сърдечно-съдовата система. При това, те са отлична хранителна добавка и ако страдате от ставни заболявания. В тези случаи също може да се препоръчат омега-3 като добавка.

Ако обаче искате да постигнете всичко това едновременно, без да приемате няколко различни добавки, то маслото от крил може да ви помогне за тази цел. В него има както омега-3, така и астаксантин. По този начин то съдейства както за здравето на сърдечно-съдовата система, ставите, мозъка и психичните процеси, така и за правилната функция на имунната система и повишен имунитет. Така ви осигурява множество ползи в едно, без да трябва да приемате различни хранителни добавки за всяка цел. Съответно, то е най-добро за комбиниран ефект.

🤓 zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации при създаването на всяка една своя статия.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button