Връзката между физическата активност и кръвното налягане при деца

Научен доклад от  12 , ( 2022 ).

Проучването разглежда физическата активност при деца и връзката с високото кръвно. В проучването се приема граница от  ≥ 11 500 стъпки на ден.

Целта е да се определи, дали тези 11 500 стъпки на ден са достатъчни за поддържането на нормално кръвно налягане при децата. Авторите на проучването включват в изследването си 1004 деца, които са на възраст от 4 до 15 години. За да се определи колко стъпки изминават на ден да се използва специален уред акселерометър Actigraph wGT3X-BT.

След анализ на данните, авторите на проучването откриват, че физическата активност оказва огромна роля на високото кръвно при деца. Наблюдава се значително нормализиране на кръвното налягане при децата, които изминават 11 500 стъпки на ден.

Въведение

Години наред, високото кръвно налягане се е смятало за болест, която човек просто има. Все по-често обаче, започва да се наблюдава високо кръвно и при деца.

Така хипертонията при децата се превръща в сериозен здравословен проблем за всяка държава, като тя е рисков фактор за появата на редица по-сериозни проблеми, като инфаркт.

Най-важният фактор за превенция на високото кръвно е физическата активност. Липсата на физическа активност при децата, спряно потребностите на тялото, назрява, като все по-голяма световен проблем.

Ефектите на липсващата физическа активност при деца, се проявява след няколко години и може да окаже негативно влияние на цялото здравословно състояние. 

За има добър енергийния баланс, едно дете трябва да има 30-40 минути аеробни упражнения на ден.

Има по-ранни научни проучвания, които показват връзката между увеличената физическа активност и намаляващите здравословни проблеми, като диабет.

Материали и методи на проучването

Проучване обхваща 1300 деца, които са избрани на случаен принцип в Полша.

След отказ на част от родителите да включат част от децата, поради липса на време, в проучването влизат 1004 деца. За това научно проучване е получено разрешение от Медицинския факултет на Университета в Жешов № 19/12/2015, Полша.

Кръвното налягане при това проучване е измервано с апарат Welch Allyn, Inc., 4200B-E2. За измерване на физическата активност се използва Actigraph акселерометър wGT3X-BT, който отговаря на всички стандарти и с него се установява колко крачки са изминали през този ден.

Резултати на проучването

След анализ на данните, които показват апаратите за измерване на кръвното налягане и изминатите крачки, авторите на проучването откриват, че 61,8% от децата са имали нормално кръвно налягане, 19% от децата са били с високо кръвно налягане, а 19,3% хипертония.

Проучването открива, че без значение на колко години са децата, тези които страдат хипертония, имат значително по-малко извървени крачки от децата с нормално кръвно налягане.

Децата, които са имали хипертония, средно са изминавали 8000 крачки, докато децата с нормално кръвно налягане, са имали 9500 крачки на ден. Оказва, се почти всяко девето дете, което не изминава 11 000 крачки на ден е с хипертония.

физическа активност и хипертония

Развитието на хипертонията при деца с повече килограми е по-високо, отколкото при деца с нормално тегло.

Хипертонията се открива при 25% от децата, които са с наднормено тегло.

В проучването, средно децата са изминавали 9100 крачки на ден.

Децата с хипертония правят средно 8700 крачки, докато за тези с нормално кръвно налягане е 9400 крачки на ден.

Подобни проучвания са направени в Швеция и САЩ и Япония.

Направени са научни проучвания и върху възрастни хора, като там също се наблюдава същата зависимост върху високото кръвно налягане и физическата активност.

🤓 zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации при създаването на всяка една своя статия.

Автори на проучването: Анета Уерес ,Джоана Баран ,Евелина Ченчек-Левандовска

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button