Невралгични болки в краката – 6 метода за облекчаване

Търсите лечение на невралгични болки в краката?

В тази статия на здраве плюс, ще научите какво предизвиква тази болка, кои са препоръчваните лекарства за възпален нерв и как да намалим болката при ишиас.

Нашата нервна система има огромно значение за тялото ни и когато тя бъде увредена, може да предизвика здравословни проблеми, такъв проблем са и невралгичните болки в краката.

Какво предизвиква невралгични болки в краката?

Това е силно болезнена болка, която се усеща пронизваща тялото, като води и до парещо усещане.

Може би не подозирате, но тази болка идва най-често от гръбначният стълб и по-специално с гръбначният мозък, които пренася всички нервни действия от мозъка до всяка част на тялото.

Ако имате нараняване или в процеса на стареене, може да се предизвика проблем в гръбначният стълб, от където и идва невралгичната болка в крака.

Има няколко причини за този вид болки, като сега ще ги разледаме.

Болка предизвикана от ишиас

Това е най-честата форма, която предизвиква болки в краката.

В медицината под ишиас се приема нерв, който е прищипан и води до силни болки в крака.

Най-честите причини за ишиас включват:

 • Херния на лумбалните дискове : Това са възглавничките (известни като междупрешленни дискове), които се намират межди всеки прешлен, като те може да се наранят и предизвикат невралгични болки в краката.
 • Дегенеративна дискова болест : Междупрешленните дискове може да не са добре смазвани с нашето стареене, като това може да доведе до лумбална радикулопатия.
 • Спинална стеноза : Артритът и стареенето могат да доведат до стесняване на каналите, през които нервите излизат от гръбначния мозък. Когато това се случи, може да възникне удряне на нерв.
 • Костни шипове : Остеоартритът може да причини свръхрастеж на кост на лумбалния прешлен. Тези костни издатини могат директно да оказват натиск върху лумбалните или седалищните нерви.

Други причини за невралгични болки в краката

Нека разгледаме още няколко причини, които водят до този вид проблем.

 • Периферна невропатия : Обикновено се причинява от диабет, това състояние включва увреждане на нервите в периферната нервна система – нерви, които доставят усещане на стъпалата и краката.
 • Перонеална невропатия : Перонеалният нерв се намира близо до коляното и има тенденция да се компресира в резултат на наранявания на коляното или бедрото.
 • Лумбосакрална радикулоплексна невропатия : Вашите нерви изискват кръвоснабдяване, за да сте здрави. Диабетът или възпалението могат да увредят малките кръвоносни съдове в краката, да намалят кръвоснабдяването на нерва и да причинят дисфункция.

Домашни средства за лечение на нервна болка

Този проблем идва от начина на живот и често от това, с което се храним. Ето защо е нужно да направим няколко промени в начина си на живот.

 • Упражнения – те са много важна част, като има и специални упражнения за гръбначният стълб, които помагат при такава болка. Важно е да започнете разходки и движение
 • Прием на билки – джинджифил, карамфил и билки, които имат висока доза антиоксиданти.
 • Храна- приемайте повече зеленчуци и намалете храните, като сладко, въглехидрати, газирано и вредни храни.
 • Разтягане на краката – добре да извършвате упражнения, които са насочени към краката ви.

Лечение на невралгия

Преди всичко, посетете лекар, който има опит с невралгия, като е важно да се открие причината и да се лекува тя, а не просто да се приемат лекарства.

В случай, че лекар не открие причината, той просто ще предпише лекарства, които да намалят болката, което не е решение в дългосрочен план.

Потенциалните лечения могат да включват:

 • намаляване на натиска върху нерва
 • ако имате диабет и причината е това, да се контролира кръвната захар
 • физиотерапия
 • лекарства за облекчаване на болката

Ако имате възпален седалищен нерв, то трябва да знаете, че това е ишиас и лечението пак е главно свързано с откриване на проблема и увеличаване на физическата активност, съчетани с правилно хранене и упражнения за кръста и краката.

🤓 zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации при създаването на всяка една своя статия.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button