Аналнa фисурa – 7 успешни метода за заздравяване на фисура

Анална фисура е разкъсване на кожата, а като всяко нараняване на кожата, то трябва да заздравее само за няколко седмици.

В тази статия на здраве плюс, ни ще дадем научно изчерпателна информация по темата заздравяване на фисура и какво представлява самата анална фисура.

Какво е Аналнa фисурa?

Аналната фисура представлява разкъсване най-често в лигавицата на ануса. Това причинява силни болки, както и кървене при изхождане.

Леките домашни фисури минават сами за няколко дни, като е препоръчителни и домашно лечение. Хората, които имат анална фисура, която не преминава за 8 до 12 седмици, тя се води тежка анална фисура (хронична) фисура. При нея е добре да се посети лекар, които да се справи с това състояние.

Не трябва да се притеснявате ако имате анална фисура, тя е често срещан проблем. Може да се появи на хора, както на 18 години, така и 60, без значение от пол.

Домашно лечение на анални фисури

Домашно лечение на анални фисури преминава през няколко стъпки: приемане на повече фибри с храната, омекотители за изпражнения и пиене на повече вода. 

Прилагат се и вани на дупето, като и локална анестезия за премахване на болката. 

1. Хранене с фибри

Министерството на здравеопазването препоръчва прием на фибри за ден от 38 грама (g) за мъж и 25 g фибри за жена. Количеството, което повечето българи приемат е средно 5 гр. на ден, което води до чести здравословни проблеми.

Приемането на добри количества фибри спомага за качественото изхождане и лекува запек. Освен това изпражненията не са течни и не води до разстройство.

2. Омекотители за изпражнения

Омекотителите за изпражнения помагат да се избегне запек чрез издърпване повече вода в храносмилателния тракт. Те нямат странични ефекти и помагат при анални фисури.

Омекотителите за изпражнения се предлагат под формата на течност, капсули и таблетки. Повечето хора обикновено ги използват за около седмица.

3. Пиене на повече вода

Ако в организма ви липсва вода и няма достатъчно течности в тялото ви може да предизвика запек. Водата може да помогне правилното изхождане, а изпражненията да бъдат по-меки.

Храни с много вода в тях, като плодове и зеленчуци, също допринасят за общия ви прием на вода.

Какво причинява анална фисура?

Аналните фисури са причинени от нараняване или травма на аналния канал. Нараняване може да се случи, когато:

 • Седите твърде много време на стол
 • Имате запек и се опитвате да отделите твърди изпражнения.
 • Имате повтаряща се диария.
 • бременност. (Раждането може да причини травма на аналния канал.)

Аналните фисури може да са причинени от ректален преглед, анален полов акт или чужд предмет. В някои случаи фисурата може да бъде причинена от болестта на Крон .

Много експерти смятат, че допълнителното напрежение в двата мускулни пръстена (сфинктера), контролиращи ануса, може да бъде причина за фисури. 

Методи за лечение и заздравяване на фисура

Аналните фисури преминават сами само за няколко седмици или дни. Този процес, може да стане още по-бърз, ако приемате фибри, приемате достатъчно вода и имате меки изпражнения. 

Накисването в топла вода за 10 до 20 минути няколко пъти на ден, особено след хранене, може да помогне за отпускане на сфинктера и помогне за бързото заздравяне.

Ако симптомите Ви продължават, вероятно ще се нуждаете от допълнително лечение.

Нехирургични лечения

Вашият лекар може да препоръча:

 • Външно прилаган нитроглицерин (Rectiv), за да помогне за увеличаване на притока на кръв към фисурата и за насърчаване на заздравяването и за отпускане на аналния сфинктер. Нитроглицеринът обикновено се счита за медицинско лечение, когато други консервативни мерки не успеят. Страничните ефекти могат да включват главоболие, което може да бъде тежко.
 • Кремове за локална анестезия като лидокаин хидрохлорид (ксилокаин) могат да бъдат полезни за облекчаване на болката.
 • Инжекция с ботулинов токсин тип А (ботокс), за парализиране на мускула на аналния сфинктер и отпускане на спазмите.
 • Лекарствата за кръвно налягане , като перорален нифедипин (Procardia) или дилтиазем (Cardizem), могат да помогнат за отпускане на аналния сфинктер. Тези лекарства могат да се приемат през устата или да се прилагат външно и могат да се използват, когато нитроглицеринът не е ефективен или причинява значителни странични ефекти.

Профилактика

Важно е да разберете, че щом получите анални фисури, то организма ви казва нещо – най-често това значи, че не се храните правилно, нямате физически дейности и не пиете много вода.

Профилактиката, е промените това, което сте правили до сега:

 • приемайте повече храни с фибри (зеленчуци, смути, овесени ядки)
 • прочистите организма си от натрупаните токсини ( добро решение е прочистваш чай RefreshTea Detox)
 • добавете физическа активност ( това ще подобри състоянието на седалищните мускули и мазнини)

🤓 zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации при създаването на всяка една своя статия.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button