Болки в дясната част на гърба: Как се излекувах?

Болки в дясната част на гърба са чест проблем, който може да е предизвикат от разтягане на мускул, претоварване или по-сериозен медицински проблем.

В тази статия на Здраве плюс, ще научите всичко важно за тази честа болка в гърба.

Ще научите за различните причини за болка в долната част на гърба, както и коя болка е опасна и как се лекува.

Нека започваме!

Най-чести причини за болки в дясната част на гърба:

Някои здравословни проблеми, може да предизвикат болка в дясната част на гърба.

Трябва да знаете нещо важно, не е задължителното причината да се намира точно там – може да имате болка в дясната част на гърба, но причината да бъде някъде другаде.

Ето защо, съставихме списък с причините за болката, които може да се намират на различни места в тялото, но болката да се усеща в дясната част на гърба.

Проблеми с мускулите на гърба или гръбначния стълб

Според редица научни проучвания, болката в гърба и то най-вече в дясната част, е най-честата причина за посещение на лекар през 2021 г. Най-често тази болка се причинява от :

  • вдигане на тежко и натоварване на тази част на гърба
  • дегенерация в гръбначен диск поради стареене или износване на ставите.
  • неправилна стойка, която предизвика силна болка в гърба.

Лечението много зависи от това колко силна е тази болка. Лекарят ви, може първо да назначи физически упражнения или да ви даде хапчета, които действат противовъзпалително.

Камъни в бъбреците

Камъните в бъбреците са много чест причинител на болки в гърба, които не са свързани с гръбначния стълб. Без значение колко са малки камъните, те може да предизвикат много силни болки в дясната част на гърба.

Поради анатомията на бъбреците болката може да се усеща или дясната част на гърба (в зависимост от това кой бъбрек е засегнат). Болката обикновено ще бъде доста силна. Може също да изпитате бока долната част на корема, болка при уриниране и гадене или повръщане.

камъни в жлъчката

Жлъчните камъни могат също да причинят дясната болка в гърба поради местоположението на жлъчния мехур точно под черния дроб от дясната страна на тялото.

Освен това камъните в жлъчката могат да причинят внезапна и интензивна болка в горната част на корема, под гръдната кост, между лопатките и в дясното рамо. Гадене или повръщане също са чести.

Причини при жените

Има някои причини, уникални за жените.

Ендометриоза

Ендометриозата е хронично състояние при жените, което кара лигавицата на матката, наречена ендометриална тъкан, да расте извън матката. В България това състояние засяга 1 на всеки 10 жени

Ако тъканта расте върху десния яйчник или фалопиевата тръба, това може да причини болка, подобна на крампи, която може да се излъчва от предната и страничната част на тялото към гърба.

Лечението обикновено включва хормонална терапия или лапароскопска хирургия. Хормоналната терапия, като ниски дози противозачатъчни хапчета, може да помогне за свиване на растежа. Хирургията може да се използва и за отстраняване на израстъците.

Бременност: Първи триместър

Болката в кръста от двете страни на гръбначния стълб е често срещана по време на бременността. Може да започне в началото на бременността, тъй като тялото ви произвежда хормон, наречен релаксин, който помага за разхлабване на връзките в тялото ви при подготовка за раждане.

Болката в кръста също може да бъде симптом на спонтанен аборт , особено ако е придружена от спазми и зацапвания. Говорете с Вашия лекар, ако изпитвате болки в гърба със спазми или зацапване.

Причини за пареща болка в гърба

Парещата болка в гърба, може да бъде доста неприятно състояние, което да предизвика и болка. Парещата болка може да има различни причини, като тя може да бъде на различно място в тялото, но е много важен симптом за лекарите.

Пареща болка в гърба, причинена от проблеми с гръбначния стълб:  Гръбначният стълб е образуван от няколко междупрешленни диска, които се намират между гръбначните кости. Тези дискове могат да се повредят поради дегенерация или нараняване. 

Пареща болка в гърба, причинена от дефект на скелета:  Формата на гръбначния стълб влияе на стойката ви. Гръбначният стълб беше подложен на скелетни или костни деформации, които биха могли да имат отрицателен ефект върху стойката ни, водещи до развитие на болки в гърба. 

Лечение на болки в дясната част на гърба

Лечението на болка в дясната част на гърба, е различно в зависимост от причината за болката. Ако причината е свързана със системно заболяване, лечението ще бъдат насочени преди всичко към разрешаване на основното състояние.

Опциите за лечение на самата болка в долната част на гърба могат да включват:

  • Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) 
  • Опиоидни лекарства с рецепта
  • Физиотерапия
  • Хиропрактика или остеопатична манипулация
  • Епидурални стероидни инжекции
  • Хирургия

Ето защо, най-важното нещо преди да започнете лечение на болка в дясната част на гърба е да знаете причината за тази болка.

Спомнете си какво сте правили през последните дни и дали тази болка не е предизвикана от натоварване. Ако причината не е в това, то посетете лекар, който да открие причината за болката.

🤓 zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации при създаването на всяка една своя статия.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button