ТОП 5 на често срещаните онлайн зависимости

Интернет е мястото, в което прекарваме все повече време. Няма и как да е иначе, тъй като мрежата ни отваря всякакви пространства към целия свят и всички теми, които ни интересуват, забавляват и разнообразяват.

Все пак обаче трябва да се отбележи, че в някои случаи това може да е опасно място, което да ни доведе до определени зависимости.

Такива са познати от години и много често се налага дори психолози да се намесват за преодоляването им.

С ударното навлизане на социалните мрежи преди малко над 10 години, те в голяма степен се превърнаха в нещо като наш втори дом.

В статията ще прочетеш научно доказана информация за:

Причини за онлайн зависимости

Много тийнейджъри, а и по-големи на възраст хора, смятат, че във „фейсбук“, „инстаграм“ и т.н. се задават стандарти какво е красиво, вълнуващо и интересно.

Затова те се вманиачават в това коя снимка колко „лайка“ ще им донесе, какви ще са коментарите под нея и т.н. При някои това води до истинска зависимост, от която се определя и начинът им на поведение и живот. В тази връзка може да се отчете и друга нестандартна зависимост – към селфитата.

Някои хора се снимат от всякакви места – при ставането от леглото, докато закусват, докато са в заведение, с приятели, в офиса, на почивка и къде ли още не.

Зависимост към сайтове за запознанства

Те са сигурни, че ако не се покажат в социалните мрежи от дадено място, изживяването им там няма да е пълноценно. Съществува и зависимост към сайтове за запознанства.

Някои потребители ги възприемат като лесен начин за създаване на интимни връзки, а огромният брой абонати там ги кара да влизат постоянно в профила си, за да разберат дали има нещо ново като избор.

Има зависимост и към самия интернет. Някои хора искат да следят постоянно какво се случва в социалните мрежи, в новинарските сайтове или други онлайн места и не могат и 10 минути без да попият нова информация „от извора“. „Шопинг“ зависимостта също е сред най-разпространените след „преместването“ на магазините в мрежата.

Стигаме и до може би най-опасната – така наречената хазартна зависимост. Тя е изключително разпространена от много години, а навлизането на букмейкърските сайтове в интернет засили степента й многократно. Това е така, тъй като те са вече все по-достъпни и може да се играе от всяка точка.

Милиони, че дори и милиарди хора по света, практикуват някакъв тип хазарт.

Естествено, огромна част от тях играят овладяно и знаят какво правят, но не са малко и тези, които „потъват“ в този порок и стигат до психическа пристрастеност, която често стига до абсолютна неконтролируемост.

Те залагат неспирно, най-вече подтикнати от последователни загуби и желанието да си ги върнат. Така те потъват в една бездна, от която много трудно се излиза.

Много от тях започват да залагат всичките си средства, а когато те свършат се стига до искане на заеми, които после трудно се връщат, теглене на кредити, лъжи, измами и дори кражби.

Психиката е толкова силно обвързана с желанието за печалба, че не може трезво да прецени, че голяма част от нещата, на които се залага, са на случаен принцип и няма логичен начин, по който да си върнете вложените пари.

Важно е да отбележим, че всеки букмейкър има програма за превенция от хазартна зависимост и често предприема стъпки за ограничаване на клиентите, които са рискови. Няма значение на колко години сте или от какъв пол сте, хазартната зависимост се проявява при мъже и жени от всички възрасти. 

Следва ограничаване на социалните контакти, тъй като човек влиза в един собствен свят, който мисли, че контролира, но всъщност той е контролираният. За съжаление, тази зависимост води до тежки психични последици, понякога и здравословни такива, а не са малко и случаите по света, в които се стига до фатален край.

Най-важната стъпка, която трябва да се направи по пътя на лечението от тази болест, е да се признае за нея. Следват посещения при психолог, търсена подкрепа от семейството и приятелите и осъзнато странене от залаганията.

🤓 zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации при създаването на всяка една своя статия.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button