6 най-добри хапчета и лекарства за стави

Търсите най-добрите хапчета и лекарства за стави ? В тази статия ще покажем най-добрите.

Мускулите, костите и ставите изграждат мускулно-скелетната система, която ни позволява да се движим и функционираме нормално

Как се лекуват стави?

Леките болки в ставите, могат да бъдат облекчени с противовъзпалителни лекарства за стави, като ибупрофен и диклофенак . 

Болести, засягащи ставите – например, като ревматоиден артрит – могат да се лекуват с лекарства, които засягат имунната система, като метотрексат и лефлуномид .

 Остеопорозата е постепенното изтъняване и отслабване на костите, процес, който може да бъде предотвратен или забавен с лекарства като алендронова киселина  или ризедронат .

Лекарства за стави

Лекарствата, които ще използвате за стави, ще зависи от причина за болката в ставите. 

Ето няколко видове лекарства за ставите:

 • Нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС), отпускани без рецепта (OTC) , като ибупрофен (Motrin, Advil) или напроксен (Aleve), намаляват възпалението и облекчават болката. Въпреки това, приемът на ибупрофен за дълъг период от време не се препоръчва поради риск от стомашни язви.
 • НСПВС, отпускани с рецепта, включват диклофенак (Voltaren) и целекоксиб (Celebrex).
 • Лекарства, като аспирин, могат да разредят кръвта и трябва да се използват много внимателно, ако приемате други лекарства за разреждане на кръвта. 
 • Ацетаминофен ( Tylenol ), който във високи дози за дълго време може да доведе до увреждане на черния дроб или чернодробна недостатъчност.
 • Опиоидните болкоуспокояващи включват хидрокодон (Викодин) или кодеин .
 • Пероралните стероиди включват преднизон или кортизон .
 • Дулоксетин (Cymbalta).

Ако имате автоимунно състояние, като ревматоиден артрит (RA), лекарства, известни като болест-модифициращи антиревматични лекарства ( DMARDs ), могат да помогнат за забавяне на прогресията на RA и също така да забавят увреждането на ставите.

Домашни средства за ставите

Много причини за болки в ставите могат да бъдат управлявани у дома с няколко промени в начина на живот.

Топли и студени компреси

За да намалите сковаността в ставите, опитайте да редувате студени с горещи процедури. 

Топлите душове или компреси, могат да помогнат за намаляване на сковаността в ставите сутрин. 

Студената терапия с компрес, е полезна и за облекчаване на възпалението в ставите. 

Промени в диетата

Храненето с храна, богата на пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци, може да намали симптомите на артрит.

Изследванията показват, че диета, богата на омега-3 мастни киселини и антиоксиданти, може да помогне за предотвратяване на възпалението. Тези храни включват:

 • богати на омега-3 храни, като орехи, семена от чиа, ленено семе и мазни риби като сьомга, риба тон и скумрия
 • богати на антиоксиданти храни, като цветни плодове и зеленчуци, боб, ядки, червено вино и тъмен шоколад

Освен да включите повече от тези храни в диетата си, не забравяйте да изключите и преработените въглехидрати и наситените или трансмазнини.

Босвелия

Босвелия , известна още като индийски тамян, обикновено се използва за болка, причинена от артрит .

Клиничните проучвания показват, че екстрактите от босвелия подобряват симптомите на болка повече от плацебо при хора с остеоартрит.

Опитайте: Изследвания, разглеждащи употребата на босвелия за болки в ставите, са използвали дози, вариращи от 100 mg веднъж на ден до 333 mg три пъти на ден. 

Износени стави на коляното

Лечението на остеоартрит е насочено към подобряването на възпалението и възстановяването им.

 • Противовъзпалителни лекарства : Нестероидните противовъзпалителни лекарства, наричани още НСПВС, са перорални лекарства, които помагат за контролиране на цикъла на възпаление и намаляват болката. Чести НСПВС (както отпускани без рецепта, така и с рецепта) включват Motrin/Advil (ибупрофен), Naprosyn/Aleve (напроксен натрий) и Celebrex (целекоксиб).
 • Инжекции с кортизон : Кортизонът е естествена противовъзпалителна молекула, произвеждана от вашите надбъбречни жлези. Инжектирането на синтетична форма на хормона в засегната става доставя много висока доза противовъзпалително лекарство точно там, където е необходимо. Въпреки че не е болкоуспокояващо, кортизонът може да намали дискомфорта чрез намаляване на възпалението.

Витамини при болки в ставите

Някои от тези естествени лекарства могат да предложат облекчаване на симптомите при болката в ставите, особено когато ги използвате във връзка с традиционните лечения.

Ето някои от най-популярните добавки, използвани за лечение на артрит, и как работят. 

Глюкозамин и хондроитин  

Глюкозаминът и хондроитинът са две от най-често използваните добавки за артрит. Те са част от хрущяла – веществото, което омекотява ставите. 

Изследванията върху тези добавки са смесени, отчасти защото проучванията са използвали различни дизайни и видове добавки. 

Голямо проучване на Националния институт по здравеопазване, наречено проучване GAIT, сравнява глюкозамин и хондроитин, самостоятелно или заедно, с НСПВС и неактивно лечение (плацебо) при хора с остеоартрит на коляното (ОА). 

Глюкозаминът подобрява симптомите като болка и функция, но не много по-добре от плацебо.

 И все пак международно проучване от 2016 г. установи, че комбинацията е толкова ефективна, колкото НСПВС целекоксиб за намаляване на болката, сковаността и подуването при ОА на коляното. 

Рибено масло 

Полиненаситените омега-3 мастни киселини, открити в рибата, имат мощни противовъзпалителни свойства. 

„Омега-3 мазнините изглежда работят по-добре при ревматоиден артрит, отколкото при остеоартрит, най-вероятно защото ревматоидният артрит се дължи главно на възпаление“, казва Крис Д’Адамо, д-р, директор на

Куркумин 

Куркуминът е активното съединение в подправката с жълт оттенък, куркумата, която е основна част от индийското къри. 

В тялото той действа като мощен противовъзпалителен агент, блокирайки същия ензим, стимулиращ възпалението, като лекарството инхибитор на СОХ-2, целекоксиб. 

По темата прочети също:

🤓 Здpaвe +, има строга Peдaĸциoннa пoлитиĸa , като изпoлзвa caмo виcoĸoĸaчecтвeни изтoчници пpи cъcдaвaнeтo нa cвoитe cтaтии, пoдĸpeпeни c фaĸти. 

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button