Депресияте не минава за 1 ден – фази на излизане от депресия

Питате се какви са фазите за излизане от депресия?

В тази статия ще отговорим не само на този въпрос, но ще открите научно доказана информация за:

 • Кой са фазите на излизане от депресия
 • Бързо излизане от тежка депресия
 • Най доброто лекарство за депресия
 • Как се лекува депресия в домашни условия

Нека започнем с първата тема:

Фази на излизане от депресия

Депресията може да се прояви при различни хора, в раличен начин. 

Например, при член от екипа ни, депресията се проявява, като тежка тъга. Като гъста мъгла, която бавно се спука и обгръща всяка част от мислите. 

Ето какви са фазите на излизане от депресия:

1. Не се паникьосвайте

„За мен депресията е просто опустошителна. Когато тя идва, ми е много трудно да я спра.“

Когато усетя първия лоши мислии тъга, в главата ми започват да бият алармени звънчета: „НЕееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееее!!!

Когато си спомня колко трудно ми е било някога когато съм минавл през депресия, мисълта, че пак ще съм в депресия е абсолютно ужасяваща.

Това е критичен момент за мен. Това е момент, в който имам избор. Трябва да спра и да си поема много дълбоко въздух. И след това още 10 пъти. Говоря си, понякога на глас, за съм наястно със себе си.

 Разговорът върви по следния начин: ОК е да се страхуваш от това, че ще изпаднеш отново в депресия. Трудно е, но съм преминал през това, нали ?. Спомням си какво съм научил. Каквото и да се случи аз мога да се справя с това.

2. Разпознайте червените знамена

„Когато забележа тези предупредителни знаци, се опитвам да направя пауза и да помисля какво може да задейства мислите или поведението ми.”

Намерих за важно да разбирам какви са моите мисли и поведение, когато започна да се спускам по пързалката на депресията. Това ми помага да се хвана, преди да стигна дъното. Първият ми червен флаг са мислите, като: Никой не ме разбира. На всеки друг му е много по-лесно. Никога няма да преодолея това. На кого му пука? Няма значение колко се старая. Никога няма да бъда достатъчно добър.

След като започна да мисля или да говоря такива неща, знам, че депресията ми идва. Друго червено знаеме е дали енергията ми е ниска в продължение на няколко дни.

Когато забележа тези предупредителни знаци, се опитвам да направя пауза и да помисля какво може да предизвика мислите или поведението. Говоря с някого, приятел, семейство или терапевт“.

3. Не забравяйте, че депресията е заболяване

„Изместването на моята гледна точка ми помогна да реагирам с по-малко страх, когато симптомите ми се появят. Просто приемам депресията, като медицинско състояние.“

Дълго време не мислех за депресията като за болест. Чувствах го по-скоро като личен дефект, който трябваше да се опитам да преодолея.

 Поглеждайки назад, виждам, че тази перспектива направи симптомите на моята депресия още по-силни. Не гледах на чувствата или преживяванията си като на симптоми на заболяване. Тъгата, вината и изолацията се очертаха много и моята паническа реакция засили ефекта им.

Чрез много четене и разговори осъзнах, че депресията всъщност е заболяване.

 А аз, трябва да се лекувам с лекарства и терапия . Изместването на моята гледна точка ми помогна да реагирам с по-малко страх, когато симптомите ми се появят.

Все още се чувствам тъжен, уплашен и самотен, но съм в състояние да разпозная тези чувства и се справя с тях по-лесно.

4. Осъзнайте, че тези чувства няма да продължат много

„Да усетя депресията и да приема нейното присъствие, облекчава част от проблемите ми“

Едно от най-лошите действия на депресията е, че ви кара да мислите, че никога няма да свърши. Което я прави толкова трудна за приемане.

Трудна част от моята работа в терапията е да приемам, че имам психично заболяване и трябва да изградя план, как да се справя с нея.

Колкото и да ми се иска, депресията няма да изчезне просто така. 

При мен симптомите не траят вечно. Преживях депресия преди и, колкото и да беше измъчващо, мога да го направя отново. Казвам си, че е добре да се чувствам тъжен, ядосан или разочарован.

5. Обърнете внимание на себе си

„Обръщам повече внимание на себе си, в дните които се чувствам зле. Това ми помага, когато имам епизод на депресия.“

Дълго време пренебрегвах и отричах симптомите си.  Имах много негативнирутини , като пиене, пушене, пазаруване и прекомерна работа. Така до един момент, в който просто всичко в мен избухна.

Отне ми две години, за да се възстановя. Ето защо днес, най-важното за мен е да се грижа за себе си. Трябваше да започна от дъното и да възстановя живота си по по-здравословен и полезен начин.

Грижата за себе си означава да казвам на другите, когато се чувствам претоварен. Това означава да отделяте време да се отпуснете, да спортувате, да създавате и да се свързвате с другите. 

6. Разберете кога имате нужда от помощ

„Вярвам, че заслужавам помощ при лечението на депресията си и признавам, че не мога да го направя сам.

Депресията е сериозна. А за някои хора, като баща ми, депресията е фатална. Мислите за самоубийство са често срещан симптом на депресия. И знам, че ако и когато ги имам, те не са за пренебрегване. Ако някога се появи мисъл, че е по-добре да съм мъртав, това е голям червен флаг. Веднага казвам на някого, на когото имам доверие, и се обръщам за професионална подкрепа .

Вярвам, че заслужавам помощ при лечението на моята депресия и признавам, че не мога да го направя сам. 

Това се оказа много полезно.

 Други червени знамена, които показват, че трябва да помисля за професионалната си помощ, са:

 • чест плач
 • продължително отдръпване от семейството или приятелите
 • няма желание да ходя на работа

7. Не трябва да се предавате на депресията

„За мен е изключително важно да повтарям, че заслужавам и ще се чувствам по-добре.

Аз не по-слаб от депресията. Аз не съм депресия, просто имам депресия. 

Депресията оказва влияние върху нашето мислене и затруднява правилното ни мислене. 

Бързо излизане от тежка депресия

Има много начини за противодействие на някои от симптомите на депресия, които не включват лекарства.

Ето няколко бързи начина за излизане от тежка депресия.

Спете повече

Сънят и настроението вървят ръка за ръка. 

Ако спите по-малко от нужното, това се отразява на начина Ви на живот.

 За да поддържате емоционалното си здраве, уверете се, че имате това, което експертите по съня наричат ​​„добра хигиена на съня“

По темата, може да прочетете статията ни: как да се справим с безсънието

Намалете кофеина

Кафето,содата и дори шоколадът са пълни с кофеин . Добре е да консумирате разумно количество кофеин сутрин, но го избягвайте след късния следобед, за да не пречи на съня.

Вземете повече витамин D

Има някои доказателства, че дефицитът на витамин D може да играе роля при депресия. 

 Ако не получавате достатъчно витамин D чрез вашата диета и начин на живот (като излагане на слънце), попитайте Вашия лекар дали трябва да опитате да приемате добавка.

Опитайте с природни средства

Някои изследвания показват, че има естествени антидепресанти, които могат да бъдат полезни за намаляване на симптомите на депресия.

 За лечение на лека до умерена депресия може да си струва да опитате хранителни добавки като жълт кантарион , S-аденозилметионин (SAM-e) и 5-хидрокситриптофан.

Най доброто лекарство за депресия

Когато прецените, че трябва да приемате антидепресанти за лечение на депресия , важно е да имате предвид следните точки:

 1. Само около 30% от хората с депресия преминават в пълна ремисия след приема на първия си курс антидепресанти. 
 2. Някои антидепресанти работят по-добре за определени хора. Понякога трябва да се използват различни.
 3. Някои хора се нуждаят от повече от едно лекарство за лечение на депресия .

Винаги говорете с лекар.

Ето основните видове антидепресанти, заедно с марките:

 • Селективните инхибитори на обратното захващане на серотонин (SSRIs) бяха лансирани в средата до края на 80-те години. Това поколение антидепресанти сега е най-разпространеният клас, използван за депресия. Примерите включват циталопрам ( Celexa ), есциталопрам ( Lexapro ), пароксетин ( Paxil , Pexeva ), флуоксетин ( Prozac , Sarafem ) и сертралин ( Zoloft ). Две лекарства, класифицирани като „серотонинови модулатори и стимулатори“ или SMS (което означава, че имат някои подобни свойства като SSRI, но също така влияят на други мозъчни рецептори) са вилазодон ( Viibryd ) и вортиоксетин ( Trintellix ) Страничните ефекти обикновено са леки. Те включват гадене, стомашно разстройство, сексуални проблеми, умора , виене на свят , безсъние , промяна на теглото и главоболие .
 • Инхибиторите на обратното захващане на серотонин и норепинефрин (SNRIs) са по-нов тип антидепресанти. Този клас включва венлафаксин ( Effexor ), десвенлафаксин (Pristiq и Khedezla ), дулоксетин ( Cymbalta ) и левомилнаципран ( Fetzima ). Страничните ефекти включват стомашно разстройство , безсъние , сексуални проблеми, тревожност, замаяност и умора .
 • Трицикличните антидепресанти (TCAs) са едни от първите лекарства, използвани за лечение на депресия. Примери са амитриптилин ( Elavil ), дезипрамин ( Norpramin , Pertofrane), доксепин ( Adapin , Sinequan ), имипрамин ( Tofranil ), нортриптилин ( Aventyl , Pamelor ), протриптилин ( Vivactil ) и тримипрамин ( Surmontil ). Страничните ефекти включват стомашно разстройство, виене на свят, сухота в устата, промени в кръвното налягане , промени в нивата на кръвната захар и гадене.
 • Инхибиторите на моноаминоксидазата (МАО) са сред най-ранните лечения за депресия . МАО-инхибиторите блокират ензима, моноаминооксидаза, който след това причинява увеличаване на мозъчните химикали, свързани с настроението, като серотонин, норепинефрин и допамин. Примери са фенелзин ( Nardil ), транилципромин ( Parnate ), изокарбоксазид ( Marplan ) и трансдермален селегилин ( кожата на EMSAM пластир). Въпреки че МАО-инхибиторите работят добре, те не се предписват много често поради риск от сериозни взаимодействия с някои други лекарства и определени храни. Храните, които могат да реагират негативно с МАО-инхибиторите, включват отлежало сирене и отлежало месо.

Как се лекува депресия в домашни условия

Тези техники, са препоръчани от лекар, като той наблюдава, че хората които ги практикуват, се справят по-лесно с депресията.

1. Намерете малки начини да бъдете полезни на другите . 

Намерете личен смисъл, като направите нещо за друг. Не забравяйте, че услугата не трябва да е голяма, за да Ви направи щастливи. 

„Да направи нещо малко за друг, може да ти помогне толкова много, че дори да предизвика усмивката ти на лице“

2. Вашите цели: Намерете работещи цели, които ви дават усещане за постижение.

Повечето хора се чувстват виновни, когато говорят за цели, защото си поставят неразумни или неизпълними цели. Една цел е изпълнима, ако е:

 1. Нещо, което можете да контролирате (т.е. не зависи от други)
 2. Реалистично за вас (не за някой друг)
 3. Измерими (т.е. знаете дали е направено или не е направено)

Ако нещо се обърка с целта ви, приемете „какво мога да науча от това?“ отношение (в сравнение с осъдително отношение, „ето защо съм ужасен“). 

Също така, бъдете внимателни, когато сравнявате напредъка си с други. Обикновено сравняваме най-голямата си слабост с най-голямата сила на друг човек. Това е несправедливо .

3. Приятни събития: Планирайте приятни дейности или събития.

Не чакайте сами да сте „в настроение“. Например, отделете по 30 минути на ден, за нещо, което ви носи щастие.

 Просто не забравяйте да правите тези дейности, така че да не Ви стресират.

 Освен това практикувайте благодарност – отделете време, за да забележите какво било хубаво днес, а не да гледате само какво е лошо. 

След тази статия,вече имате една добре гледна точка над състоянието депресия!

По темата прочети:

🤓 Здpaвe +, има строга Peдaĸциoннa пoлитиĸa , като изпoлзвa caмo виcoĸoĸaчecтвeни изтoчници пpи cъcдaвaнeтo нa cвoитe cтaтии, пoдĸpeпeни c фaĸти. 

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button