Топ 6 Билки за Прочистване на Черния дроб

Питате ли се кои са полезните чайове за черен дроб и кои са билките за прочистване на черния дроб?

Ако е така, то сте на правилното мясо!

Има много хора, които имат проблеми с черния дроб, включително цироза, неалкохолна мастна чернодробна болест (NAFLD), алкохолно чернодробно заболяване, рак на черния дроб, чернодробна недостатъчност и хепатит.

Ако имате сериозен проблем с черният дроб, е добре да посетите лекар.

Кои са препоръчваните билки за прочистване на черния дроб?

Към стандартните лечения, много хора се обръщат към алтернативни терапии, включително билкови добавки, с надеждата да подобрят и защитят здравето на черния си дроб. 

Всъщност около 65% от хората в България с чернодробни заболявания приемат билкови добавки .

ВАЖНО: Много билки, включително някои от този списък, може да са опасни за тези с определени чернодробни заболявания.

Ето защо е изключително важно да се консултирате с вашия лекар, преди да добавите към вашата диета каквито и да било билкови добавки, включително тези от този списък.

Нека разгледаме списъка на препоръчани билки за прочистване на черния дроб:

Бял трън

Билката бял трън се използва повече от 2000 години за лечение на заболявания на жлъчните пътища и черния дроб и изследванията показват, че той има чернодробно-защитни свойства.

Предполага се, че съединение в него (силимарин) има силни антиоксидантни ефекти и може да помогне за регенерацията на чернодробните клетки, намаляване на възпалението и от помощ за тези с чернодробни заболявания

Резултатите от проучвания върху хора обаче са смесени и не казват на 100%, че билката е полезна за всички.

Куркума

Куркума и Куркумин
Ground and mashed turmeric

Предварителните изследвания показват, че куркумата може да бъде полезна при лечението на хепатит В и хепатит С.

В проучване, проведено през 2009 г. върху чернодробните клетки, например, учените откриха, че екстрактът от куркума помага да се спре възпроизвеждането на вируса на хепатит В.Междувременно изследване от 2010 г., показва, че екстрактът от куркума може да помогне за потискане на репликацията на вируса на хепатит С.

Куркумата също може да помогне за предпазване на чернодробните клетки от увреждания, причинени от ацетаминофен, според проучване върху животни, публикувано през 2000 г.

При тестовете, учените установяват, че антиоксидантите в куркуата могат да намалят вредните ефекти на токсични вещества, образувани от метаболизма на ацетаминофен.

Зелен чай

Колко зелен чай може да се пие на ден

Въпреки че технически не е билка, зеленият чай и неговото основно полифенолно съединение епигалокатехин-3-галат (EGCG) често са включени, като билкови лекарства за чернодробни заболявания.

Някои проучвания са установили, че екстракт от зелен чай може да помогне за лечение на тези с чернодробно заболяване.

Джинджифил 

Коренът от джинджифил е популярна кулинарна съставка и също често се използва като лечебно средство за много здравословни състояния, включително чернодробни заболявания.

12-седмично проучване при 46 души установи, че добавянето с 1500 mg джинджифил на прах на ден значително намалява ALT, общия и LDL (лош) холестерол, кръвната захар на гладно и възпалителния маркер С-реактивен протеин (CRP.

Друго проучване наблюдава подобни резултати. Хората с NAFLD, които са приемали 2 грама джинджифил в продължение на 12 седмици, са имали значително намаляване на ALT, GGT, възпалителни маркери и натрупване на мазнини в черния дроб.

Всички ползи на билката Джинджифил, може да намерите в статията ни ползи от джинджифил.

Астрагал 

Астрагал е годна за консумация билка, често използвана в традиционната китайска медицина. 

Тя е пълна с лечебни съединения, включително сапонини, изофлавоноиди и полизахариди, които имат мощни терапевтични свойства ( източник).

Обикновено се счита за безопасно и не е свързано с увреждане на черния дроб. Той обаче може да взаимодейства с определени лекарства 

Гинко билоба

Гинко билоба е популярна билкова добавка, която е свързана с подобряване на здравето на черния дроб. 

Например, проучване на гризачи показа, че инжекциите с гинко билоба намаляват чернодробната фиброза и подобряват чернодробната функция.

Въпреки че гинко билоба е свързано с леки неблагоприятни странични ефекти, то не е свързано конкретно с увреждане на черния дроб.

Ако търсите чай, с всички подходящи билки за черен дроб, то може да го откриете в чая за прочистване на черен дроб RefreshTea Detox.

Това е изцяло билков чай, който може да пиете, както горещ, така и студен.

🤓 Здpaвe +, има строга Peдaĸциoннa пoлитиĸa , като изпoлзвa caмo виcoĸoĸaчecтвeни изтoчници пpи cъcдaвaнeтo нa cвoитe cтaтии, пoдĸpeпeни c фaĸти.

По темата прочети:

Референции:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK548847/

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button