Йонна детоксикация: Измама или истина ?

Йонната детоксикация или детоксикациите на краката стават все по-популярна, като начин за прочистване на тялото от всякакви вредни токсини. 

Поради увеличаването на популярността си, йонната детоксикация на краката сега се предлагат в някои здравни и уелнес спа центрове, в алтернативни здравни кабинети и дори за домашна употреба. 

Ако планирате да започнете йонна детоксикация, то задължително трябва да прочетете тази статия.

Какво е йонна детоксикация?

Казва се, че йонният детокс на краката действа, като извлича токсините от тялото ви през стъплата.

Твърди се, че този процес дава на водорода във водата положителен заряд. 

Чрез това, положителният заряд привлича отрицателно заредените токсини в тялото ви. 

Предполага се, че йоните във водата за вана задържат заряд, който им позволява да се свързват с всички тежки метали и токсини в тялото ви, подобно на магнитът. 

Това позволява на токсините да бъдат изтеглени през дъното на краката ви.

Дали обаче науката подкрепя това?

Какво казват научните проучвания за йонната детоксикация?

Въпреки че изследванията върху детоксикациите на краката са ограничени, има някои доказателства, които предполагат, че практиката не е ефективна.

Изследователи в проучване от 2012 г. разгледаха задълбочено банята за крака IonCleanse и установиха, че детоксикацията на краката не е направила нищо за намаляване на нивата на токсини в тялото. 

Те също така стигнаха до заключението, че банята за крака не стимулира тялото да премахва токсините от само себе си, например през бъбреците или черния дроб.

Струва си да се отбележи, че повечето доказателства в подкрепа на тази практика са анекдотични.

Прочуване, което подрепя йонната детоксикация :

Изследвания, проведени от AMD, показват значително увеличаване на количествата тежки метали във водата за детоксикация на краката след 30 минути. Друго проучване на AMD също установява значително намаляване на нивата на глифозат в урината на пациенти, получили йонни детоксикационни вани за крака.

Научните изследвания също показват, че пациентите, които получават йонен детокс на краката, имат по-големи количества токсини в урината и изпражненията си в рамките на три дни след лечението, което допълнително показва, че лечението наистина засилва детоксикацията. 

Йонната детоксикация се случва, когато водата промени цвета си

Някои защитници на тезата за детоксикацията на краката твърдят, че ако водата във ваната промени цвета си, това означава, че детоксът работи. 

Това не е истина. Дали детоксът работи няма нищо общо с цвета на водата. 

Цветът на водата може да се промени по редица светски причини, а именно наличието на примеси във водата.

 Това често се случва при използване на чешмяна вода.

Промяната на цвета на водата, може дори да се дължи на самата вана за крака.

 Въпреки че производителите на вани за крака казват, че йонизиращият заряд ще премахне металите и токсините от тялото на човека, който го използва, те не обясняват как научно се случва това.

Електричеството в продукта може да доведе до корозия на част от метала на уреда. 

Това може да обясни някои от обезцветяването във водата. Повечето уреди за детоксикации на закраката също използват специални соли във водата, които могат да си взаимодействат и да накарат водата да промени цвета си.

Научните доказателства за детоксикация тялото, може да намерите в статиите ни:

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button