Кои са най-добрите комбинирани витамини

Ако се питате кои са най-добрите комбинирани витамини, то тази изчерпателна статия, ще отговори на всички въпроси

Какво са комбинирани витамини?  

Добавка, която съчетава голямо количество витамини в една доза и се приема веднъж дневно. 

И така, защо е толкова трудно да изберете правилните комбинирани витамини

Ще научите защо те са толкова важни, което ще помогне за правилният избор на комбинирани витамини.

Най-добрите комбинирани витамини

Препоръчителните витами са няколко:

 Фолиева киселина по време на бременност, витамин D през есента и зимата и дневна доза витамин A, C и D през ранното детство. 

  1. Бременност и мултивитамини с фолиева киселина

Ако планирате бременност, препоръчително е да приемате фолиева киселина за два до три месеца преди забременяване и докато забременеете до 12 седмици. 

Така че, мултивитамин за бременност, е добро решение

  1. Мултивитамини с витамин D

През есента и зимата е по-трудно да получите нужният витамин D, от който се нуждаете, чрез слънчева светлина върху кожата си и да се храните балансирано. 

Тъй като е трудно да набавите достатъчно този витамин само от храната, приемането на дневна добавка, съдържаща 10 микрограма витамин D, помага за справяне с дефицита.

  1. Мултивитамини за деца

Проучванията препоръчват децата на възраст от шест месеца до пет години да приемат ежедневна добавка, съдържаща витамини А, С и D.

Витамин D и Омега-3 Мастноразтворими елементи

Друга хранителна връзка, която си струва да се обсъди, е връзката между витамин D и омега-3 полиненаситени мастни киселини (ALA, EPA и DHA). 

Витамин D е мастноразтворим витамин и се абсорбира и транспортира по начин, подобен на този на мазнините. 1 

За да се абсорбира този витамин, той трябва да се емулгира в мицели, които съдържат холестерол, фосфолипиди и мастни киселини. 

Въпреки че понастоящем липсват клинични изследвания за определяне дали омега-3 рибеното масло увеличава усвояването на витамин D, многобройни проучвания показват, че комбинирането на витамин D с източник на мазнини може да подобри усвояването и използването му в тялото. 

Витамин D и калций: мускулно-скелетен витамини

Съществува комбинирани витамини, от които много хора биха могли да се възползват, като калций и витамин D – две основни хранителни вещества с важна роля в здравето на опорно-двигателния апарат. 2  

Това е така, защото в допълнение към своята голяма гама от други  ползи за здравето , витамин D спомага за усвояването на калция в червата и регулира нивата на калций в кръвта. 

Всъщност без достатъчно витамин D човешкото тяло не може да образува достатъчно количество хормон калцитриол (активната форма на витамин D), което от своя страна може да доведе до недостатъчно усвояване и дефицит на калций.

Какво представляват комбинирани витамини ?

Мултивитамините са добавки, които съдържат различни витамини и минерали. 

Те се предлагат в различни комбинации и формати на витамини и минерали.

 Има вегански комбинирани витамини, комбинирани витамини за деца, дъвчащи мултивитамини и ефервесцентни такива, които се разпадат. 

Трябва ли да приемам комбинирани витамини ?

Има 13 витамина и поне 16 минерала, които са жизненоважни за вашето здраве. 

Напълно възможно е да си набавите всички витамини и минерали, от които се нуждаете, за да функционира правилно тялото.

 Ежедневният мултивитамин обаче е удобен начин за преодоляване на всякакви хранителни пропуски, когато вашата диета не осигурява достатъчно от всичко, от което се нуждаете.

Ако спазвате диета без месо, приемането на вегетариански мултивитамини може да ви помогне да увеличите приема на някои жизненоважни хранителни вещества, които обикновено се получават от месото. 

А има и определени моменти от живота ви, когато здравето ви може да се възползва от добавка от специфични витамини и минерали.

Как да изберем правилните комбинирани витамини

В различните марки, има различно съдържание на витаминте.

Ето какво трябва да знаете при покупка на комбинирани витамини:

  • Твоята възраст.  Може да се нуждаете от повече или по-малко хранителни вещества в зависимост от вашата възраст. Например, тези, които навършват 50-те години, може да започнат да приемат на витамини, които поддържат нормалните кости.
  • Вашата диета.  Помислете за хранителната стойност на това, което ядете.  Например, ако сте вегетарианец, мултивитаминът с B12 осигурява допълнителна добавка на хранително вещество, което често се среща в не-вегетариански хранителни източници. 
  • За вашата имунна система.  Например, ако искате да поддържате имунната си система, може би изберете мултивитамин с цинк.
  • За повече енергия.  Искате ли повече енергия? Помислете дали ниското съдържание на желязо може да ви подхрани умората. Или ако искате да подобрите моделите на съня си, потърсете  витамин В6  в съставките.

Ако имате конкретни здравословни проблеми, първо потърсете медицинска помощ.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button