Безглутенови храни: Подробна таблица с 50 храни без глутен

Безглутеновата храна е препоръчителна за хората, които са болно от цьолиакия, нецелиакална глутенова чувствителност и пшенична алергия.

Ето защо, много хората прибягват към безглутенови храни.

В статията ще намерите таблица с храните без глутен и тези, в които се съдържа глутен.

Ако имате диагноза целиакия или сте установили, че имате чувствителност или алергични реакции към глутен или пшеница, препоръчително е да спазвате диета без глутен.

Защо имаме нужда от безглутенови храни?

Мнозина мислят, че безглутеновата диета е просто бърз начин за отслабване

. Това обаче не е вярно. В момента безглутеновата диета е единственото лечение за хора с цьолиакия

Хората, живеещи с не-целиакия чувствителност към глутен („чувствителност към глутен“) също трябва да се хранят с Безглутенови храни. Тъй като няма налични хапчета или терапии, единственият начин за лечение на целиакия е чрез строга, 100% безглутенова диета.

И така, какво е глутен ? Глутенът е протеин, открит в пшеница, ечемик, ръж и производни на тези зърнени храни, включително малц и бирена мая.

Списък на безглутенови храни

Диета без глутен изключва всички продукти, съдържащи тези съставки. 

Тези, които са на диета без глутен, консумират повече плодове, зеленчуци, меса, птици, риба, боб, бобови растения и повечето млечни продукти. 

Такива съставки са естествено без глутен и безопасни за хора, които нямат алергии към съответните групи храни.

Таблица на храни без глутен

По-долу е даден списък на добрите храни, които не съдържат глутен, за да ви помогнат при пътуването до супермаркета

Не забравяйте да погледнете етикетите – тези дни етикетите ще обозначават дали имат глутен в тях, така че обръщайте специално внимание на тях. Ако откриете, че етикетът казва, че има глутен или е бил обработен в среда, която може да има следи от глутен, тогава се доверете на етикета и не консумирайте този елемент. Безглутеновите храни се определят като храни, съдържащи по-малко от 20 части на милион (ppm) глутен.

Таблица на храни с глутен

Това е подробен списък на храните, които не трябва да консумирате.

На темата прочети:

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button