Как да облекчим болката при остеопороза

Ако си задавате и Вие въпроса “ как да облекчим болката при остеопороза“, то тази статия отговяра на всички въпроси.

Остеопорозата (ОП) е патологично състояние, което се проявява клинично като болка, фрактури и физическо увреждане, което води до загуба на независимост и необходимост някой след време да се грижи за този човек.

Хроничната болка е многоизмерно преживяване със сензорни, афективни и когнитивни аспекти. Възрастта може да повлияе на всяко от тези измерения и болката, която се изпитва. 

Управлението на болката трябва да включва фармакологични подходи, физиотерапевтични интервенции, образователни мерки и в редки случаи хирургично лечение. 

Повечето рехабилитационни лечения при лечението на пациенти с ОП не оценяват болката или физическата функция и няма консенсус относно ефектите на рехабилитационната терапия върху болките в гърба или качеството на живот при жени с ОП.

 Фармакологичното лечение на болката при пациенти с ОП обикновено е недостатъчно.

Методи за облекчаване на болката при остеопороза

В сравнение с по-ранните вярвания,рехабилитационните упражнения при остеопороза не просто запазват или увеличат костната мас – те помагат и за костите. 

Алтернативни подходи като йога и пилатес помагат за подобряване на функцията и намаляване на хроничната болка в гръбначния стълб.

Витамин D стимулира остеобластната активност; увеличава чревната абсорбция на калций от храните, регулирайки метаболизма на калция и активността на паращитовидния хормон; и подобрява проксималната мускулна функция. 

Прием на витамин D при лечението на пациенти с ОП е, че подобряването на здравето на скелета ще намали риска от фрактури и съответно болка. 

От съществено значение е всички упражнения да се изпълняват безопасно, с постепенно прогресиране на трудността, като се избягва огъване и въртене на багажника, което може да бъде вредно и да влоши болката в гърба. проучване

 Като се вземат предвид тези предпазни мерки, йогата е подход, който има положителен ефект върху болката и има физически и социални ползи за пациентите с ОП. 

Пилатес упражненията подобряват качеството на живот и разстоянията за ходене и облекчават болката, като по този начин могат да се предлагат на пациенти с ОП. 

Трябва се прилага поне 6 месеца, пет пъти седмично в продължение на 30–60 минути всяка сесия, може да подобри симптомите на болка.

Стандартното рехабилитационно лечение при пациенти с ОП се основава на коригиране на постуралните промени, предотвратяване на падания чрез подобряване на баланса и координацията, облекчаване на болката и подобряване на психологическото благосъстояние. 

Неотдавнашно проучване проучване отбеляза, че груповите рехабилитационни упражнения намаляват болките в гърба и подобряват функционалния статус и качеството на живот при жени в постменопауза с ОП, резултатите от които се запазват до 6 месеца след края на лечението.

Ефикасното лекарство за остеопороза

Денозумаб е антитяло, което инхибира диференциацията и функцията на предшествениците на остеокластите. 

Той е одобрен за пациенти в постменопауза, които са изложени на висок риск от остеопоротични фрактури.

Бисфосфонатите повишават нивата на костната маса, като инхибират костната резорбция и предотвратяват фрактури. 

Те подобряват болката и качеството на живот при пациенти с ОП, ефекти, които вероятно са свързани с тяхната антиабсорбционна активност и способността им да потискат производството на невропептиди, като вещество Р и свързан с гена на калцитонин пептид и възпалителни цитокини , като тумор некрозис фактор алфа.

По темата прочети също:

🤓 Здpaвe +, има строга Peдaĸциoннa пoлитиĸa , като изпoлзвa caмo виcoĸoĸaчecтвeни изтoчници пpи cъcдaвaнeтo нa cвoитe cтaтии, пoдĸpeпeни c фaĸти. 

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button