След колко време започва да действа жълтия кантарион

Жълтият кантарион е естествено лекарство, което започва да действа под формата на таблетки или капсули или като съставка в различни уелнес добавки и чайове. 

Жълтият кантарион започва да действа благодарение на две съединения – хиперицин и хиперфорин, двете биологично активни съединения в добавката, за които е доказано, че имат значителни медицински свойства. 

„Както във всяко растение, има много други химикали, включително флавоноиди (кверцетин, рутин, лутеолин) и танини, които могат да имат независими ползи за здравето“, казва д-р Харисън Уийд, лекар по вътрешни болести в държавния университет в Охайо, Уекснър Медикъл Център .

Кога започва действието на жълтият кантарион?

  • Суха билка (на капсули или таблетки). Обичайната доза за лека депресия и разстройства на настроението е 300 mg (стандартизирана до 0,3% екстракт от хиперицин), 3 пъти на ден, по време на хранене. Жълт кантарион се предлага в капсули с освобождаване във времето.
  • Жълтият кантарион се предлага и като течен екстракт или чай. Посъветвайте се с Вашия лекар, за да Ви помогне да намерите правилната доза.

След колко време започва да действа жълтия кантарион?

Може да отнеме 3 до 6 седмици, за да усетите някакви ефекти от жълт кантарион.

НЕ спирайте приема на жълт кантарион, ако веднага не забележите промени, защото това може да причини неприятни странични ефекти. Постепенно намалете дозата, преди да спрете.

Важно: не приемайте билката с други лекарства за депресия:

Какви действия има жълтият кантарион ?

жълт кантарион

Жълтият кантарион има няколко проучвания за лечението на следните състояния, някои от които са свързани с депресия.

  • Предменструален синдром (ПМС). Изследванията показват, че кантарионът може да помогне за облекчаване на физическите и емоционални симптоми на ПМС при някои жени, включително спазми, раздразнителност, глад за храна и чувствителност на гърдите. Едно проучване съобщава за 50% намаляване на тежестта на симптомите.
  • Менопауза. Има някои доказателства, които предполагат, че жълт кантарион, съчетан с черен кохош, помага за подобряване на настроението и безпокойството по време на менопаузата.
  • Сезонно афективно разстройство (SAD). Използван самостоятелно, жълт кантарион има подобрено настроение при хора с SAD, вид депресия, която се появява през зимните месеци поради липса на слънчева светлина. SAD обикновено се лекува със светлинна терапия. Изследванията показват, че използването на жълт кантарион заедно с фототерапия действа още по-добре.
  • Екзема, рани, леки изгаряния, хемороиди. Жълтият кантарион има антибактериални свойства и може също да помогне в борбата с възпалението. Приложен локално (върху кожата), той може да облекчи симптомите, свързани с леки рани и дразнене на кожата.
  • Обсесивно-компулсивно разстройство (OCD), социална фобия. Едно ранно отворено проучване установи, че приемането на жълт кантарион 450 mg, 2 пъти дневно в продължение на 12 седмици, подобрява симптомите на OCD. Други проучвания обаче показват, че жълт кантарион не подобрява OCD.

Най-често отнема от 3 до 6 седмици, за да усетите някакви ефекти от жълт кантарион.

Предпазни мерки

Използването на билката е подходящата за укрепване на организма и лечение на болести. Билките обаче могат да предизвикат странични ефекти и да взаимодействат с други билки, добавки или лекарства. Поради тези причини трябва да приемате билки внимателно, под наблюдението на лекар.

Жълтият кантарион често се използва за лечение на депресия. Ако вашата депресия причинява проблеми във вашето ежедневие или имате мисли за самоубийство или за други тежки симптоми, трябва незабавно да посетите лекар. Жълт кантарион не трябва да се използва за лечение на тежка депресия.

Трябва да посетите лекар, за да сте сигурни, че имате правилната диагноза, преди да приемете жълт кантарион. Вашият лекар може да ви помогне да определите правилната доза и да се уверите, че не приемате лекарства, които могат да взаимодействат с жълт кантарион.

По темата прочети също:

20+ средства за лечение на цистит

Билкови антидепресанти при депресия

🤓 zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации при създаването на всяка една своя статия.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button