Ефикасно средство против пърхот: 7 домашни средства

Спомняте ли си какви хубави коси са имали нашите баби и дядовци? Домашното лечение на пърхот е доказано от поколения назад и ние просто трябва да го прилагаме правилно

Основните причини за пърхота включват суха кожа, себореен дерматит, чувствителност към продуктите за коса и растеж на специфичен вид гъбички, които живеят върху скалпа.

Кои са ефикасните средства против пърхот?

Храните, които приемаме, са главната причина за развитие на пърхот и гъбички и за това трябва първо да обърнем внимание на това и да започнем да се храним с повече зеленчуци и по-малко захар.

Тук ще видите някои прости домашни средства за естествено премахване на пърхота.

1. Масло от чаено дърво при пърхот

От много време насам, маслото от чаено дърво се използва за лечение на заболявания, вариращи от акне до псориазис.
Доказано е също, че притежава мощни антимикробни и противовъзпалителни свойства, които могат да спомогнат за облекчаване на симптомите на пърхота.

Всъщност, според едно изследване, маслото от чаено дърво е ефективно за борба със специфичния щам на гъбичките, които могат да причинят както себореен дерматит, така и пърхот.

Друго 4-седмично проучване изследва въздействието на маслото от чаено дърво върху пърхота, като ежедневно се лекуват 126 души с шампоан, съдържащ 5% масло от чаено дърво.
В края на проучването, маслото от чаено дърво намалява тежестта на симптомите с 41% и подобрява омазняването и сърбежа.

Имайте предвид, че маслото от чаено дърво може да предизвика дразнене при тези с чувствителна кожа. Най-добре е да го разредите, като добавите няколко капки друг вид масло, като кокосово масло, преди да го нанесете директно върху кожата.

Свързани статии: Kакаово масло: 8 ползи от употребата му

2. Използвайте кокосово масло при гъбички

Добре известно с многобройните си ползи за здравето, кокосовото масло често се използва и като естествено лекарство за пърхот.

Кокосовото масло може да помогне за подобряване на хидратацията на кожата и предотвратяване на сухота, която може да влоши пърхота.

Малко проучване на 34 души показа, че кокосовото масло е толкова ефективно, колкото и минералното масло за подобряване на хидратацията на кожата.
Други изследвания показват, че кокосовото масло може да помогне за лечението на екзема, състояние на кожата, което може да допринесе за пърхот.

Едно проучване сравнява ефектите на кокосовото масло и минералното масло върху атопичния дерматит, вид екзема, характеризиращ се със сърбеж и възпаление.

Прилагането на кокосово масло върху кожата за осем седмици намалява симптомите с 68%, в сравнение с едва 38% в групата с минерални масла.
Установено е също, че кокосовото масло и неговите съединения притежават антимикробни свойства, въпреки че ефектите мъ върху специфичния щам на гъбичките, които причиняват пърхот, все още не са изследвани.

Свързани статии: 11 изненадващи ползи от кокосово масло

3. Нанесете Алое Вера

Алое вера е вид растение, чийто листа съдържат гел който често се добавя към кожните мазила, други видове козметика и лосиони.

Прилагането на алое вера върху кожата, се смята, че помага за лечение на кожни заболявания като изгаряния, псориазис и херпес .

Може също да бъде полезно при лечението на пърхот.

Според един експеримент, антибактериалните и противогъбични свойства на алое вера могат да помогнат за предпазване от пърхот.

Аналогично, изследване показва, че алое вера е ефективна срещу няколко вида гъбички и може да помогне за контролиране на гъбични инфекции, които причиняват загуба на коса от скалпа.
Проучванията показват, че алое вера може да намали възпалението, което пък може да облекчи симптомите.
Въпреки тези обещаващи резултати, са необходими допълнителни изследвания, за да се види как алое вера може да повлияе директно върху пърхота.

4. Опитайте с Аспирин при пърхот

Салициловата киселина е едно от основните съединения в аспирина, което е отговорно за неговите противовъзпалителни свойства.
Освен че се среща в аспирина, салициловата киселина се намира и в много шампоани против пърхот.

В едно проучване 19 души с пърхот са използвали два шампоана, съдържащи пироктон оламин, комбиниран със салицилова киселина или цинков пиритион.

И двата шампоана са успели да намалят пърхота след четири седмици, но шампоанът, съдържащ салицилова киселина, е по-ефективен за намаляването му.

Друго проучване показа, че шампоан, съдържащ салицилова киселина, е също толкова ефективен като лекарство, предписвано за лечение на себореен дерматит и пърхот.

За да направите собствен такъв шампоан, стрийте две таблетки аспирин и добавете праха към шампоана, преди да измиете косата си.

Свързани статии: Изпитани методи за бързо лечение на пърхот + всичко за премахването му

5. Намалете нивата на стрес!

Young woman meditating by the lake

Смята се, че стресът влияе върху много аспекти на здравето и благосъстоянието. Той може да повлияе на всичко – от хронични състояния до психично здраве.

Докато самият стрес не причинява пърхот, той може да влоши симптомите като сухота и сърбеж.
Поддържането на високи нива на стрес в дългосрочен план може да потисне активността на имунната система.

Отслабената имунна система може да намали способността на тялото да се пребори с някои от гъбичните инфекции и кожните състояния, които допринасят за пърхота.

Всъщност, едно проучване на 82 души със себореен дерматит, една от най-честите причини за пърхот, показва, че по-голямата част от тези хора са преживели стресиращо събитие наскоро.
За да поддържате нивата на стрес под контрол, опитайте някои техники за намаляване на стреса, като медитация, йога, дълбоко дишане или ароматерапия.

Свързани статии: Липа – лек при простуда и грип, мощен помощник при стрес

🤓 zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации при създаването на всяка една своя статия.

Back to top button