Колко вода трябва да пием и защо е толкова важна

Много от нас се питат колко вода трябва да пием и защо е толкова важна водата?

Ще отговорим на този въпрос много лесно – тялото ни е изградено от 50-60% вода, която го прави основна част от тялото ни.

Колко вода трябва да пием на ден?

Препоръчително е да пиене по 1.5 литра вода на ден, но ако имате физическа активност или спортувате, то трябва пиене поне 2.5 литра вода на ден.

Ако приемате само по 1 литър вода на ден, което го прави голяма част от населението на България, тялото ви няма да фукнционира правилно.

Още една негативна страна на това, е че тялото започва да зъдържа вода. Тоест – колкото по-малко вода пиете, толкова повече вода задържа тялото ни.


Защо е важно да пием вода всеки ден?

Нека разгледаме, какво казват научните проучвания зад това:

1. Водата помага да се подобри физиката на организма

Ако не се хидратираме както трябва физическите качества могат да пострадат сериозно.

Пиенето на вода е особено важно при интензивни упражнения или висока температура.

Дехидратацията може да има забележим ефект, ако загубите по-малко от 2% от съдържанието на вода в тялото. Въпреки това не е необичайно за атлетите да загубят до 6-10% от теглото си на вода чрез пот.

Това може да доведе до промяна в контрола на телесната температура, намалена мотивация, повишена умора и да направи усещането за физическо натоварване много по-голямо, както физически, така и психически.

Доказано е, че оптималната хидратация предотвратява това и може дори да намали оксидативния стрес, който се проявява по време на упражнения с висока интензивност. Това не е изненадващо, при положение, че мускулите са около 80% вода.

Така че, ако тренирате интензивно и сте склонни да се потите, то тогава доброто хидратиране с вода може да ви помогне да се справяте с лекота.

2. Хидратацията действа над нивата на енергия и функцията на мозъка

Вашият мозък е силно повлиян от нивото на хидратация.

Проучванията показват, че дори леката дехидратация (1-3% от телесното тегло) може да наруши много аспекти на мозъчната функция.

При проучване при млади жени загубата на течност от 1,36% след тренировка нарушава настроението и концентрацията и увеличава вероятността за главоболие.

Друго подобно проучване, този път при млади мъже, показва, че загубата на течност от 1,59% е вредна за работната памет и повишава чувството на тревожност и умора.

Загубата на течност от 1-3% се равнява на около 0.5-2 кг. загуба на телесно тегло за човек с тегло 68 кг. Това може лесно да се случи чрез нормални ежедневни дейности, да не говорим по време на тренировка или високи температури.

Много други проучвания, вариращи от деца до възрастни хора, показват, че леката дехидратация може да повлияе на настроението, паметта и мозъчната ефективност.

3. Пиенето на вода може да помогне за предотвратяване и лечение на главоболие

Дехидратацията може да предизвика главоболие и мигрена при някои хора.
Няколко проучвания показват, че водата може да облекчи главоболието при тези, които то се дължи на дехидратация.

Това обаче зависи от вида на главоболието.
Едно проучване на 18 души установява, че водата няма ефект върху честотата на главоболието, но намалява интензивността и продължителността.

Свързана статия: 17 Видa главоболие: Причини и как да се отървете от тях

4. Пиенето на повече вода може да помогне за облекчаване на запек

Запекът е често срещан проблем, характеризиращ се с нередовни движения на червата и затруднено преминаване на изпражненията.

Често се препоръчва увеличаване на приема на течности като част от протокола за лечение и има някои доказателства за това.

Ниската консумация на вода изглежда рисков фактор за запек при млади и възрастни хора.
Газираната вода показва особено обещаващи резултати за облекчаване на запек, въпреки че причината не е напълно изяснена.

Свързана статия: Как с домашни средства и билки да излекуваме запек ?

5. Водата може да помогне за лечение на камъни в бъбреците

Пикочните камъни са малки бучки от минерални кристали, които се образуват в пикочната система.
Най-честата форма са камъни в бъбреците, които се образуват в бъбреците.
Има ограничени доказателства, че приемът на вода може да помогне за предотвратяване на рецидив при хора, които преди това са получили камъни в бъбреците.
Приемът на повече течности увеличава обема на урината, преминаваща през бъбреците, която разрежда концентрацията на минерали, така че е по-малко вероятно да кристализират и да образуват бучки.
Водата може също да помогне за предотвратяване на първоначалното образуване на камъни, но са необходими изследвания, за да се потвърди това.

Свързана статия: Какво причинява камъни в бъбреците? Симптоми, лекарства, хирургия

6. Пиенето на повече вода може да Ви помогне с отслабването

Пиенето на много вода наистина може да Ви помогне да отслабнете.

Това се дължи на факта, че водата може да увеличи ситостта и да повиши метаболизма Ви.

В две проучвания е показано, че пиенето на половин литър вода води до повишаване на метаболизма с 24-30% до 1.5 часа.
Това означава, че пиенето на 2 литра вода всеки ден може да увеличи общия Ви разход на енергия с до 96 калории на ден.

Времето на прием на вода е също важно и консумацията половин час преди хранене е най-ефективна. Това може да Ви накара да се чувствате по-заситени, така че да ядете по-малко калории.
В едно проучване, хората на диета, които пият половин литър вода преди хранене, загубват 44% повече тегло, за период от 12 седмици.
Всъщност най-добре е да се пие студена вода, защото тогава тялото ще използва допълнителна енергия (калории) за нагряване на водата до телесна температура.

Свързана статия: Топ 6 на най-добрите билки за отслабване през 2019

Back to top button