Косопад след COVID-19 – Научно обяснение

  • Десетки хора са съобщили за косопад, след като са се възстановили от COVID-19
  • Лекарите вярват, че физическият и емоционален стрес, съпътстващ случай на COVID-19, може да доведе до обратимо състояние на косопад, наречено телогенен ефлувиум.
  • Известно е, че състоянието настъпва, няколко месеца след стресово събитие, като емоционален дистрес, тежка операция или висока температура.

Всички даннисе основават на публично достъпни данни към момента на публикуване. 

На видеоклип, публикуван в Twitter , се показва от потребител големи обеми от коса, които падат.

Загуба на коса след прекаран COVID-19

 Във фейсбук групата на Survivor Corps които съобщават, че са имали косопад, след като се възстановили от COVID-19 и все още имат продължителни ефекти месеци по-късно.

Проучване, създадено от основателя на групата, Диана Берент, разкри, че повече от една трета от 1700 прекарили ковид казват, че са имали косопад, след като са претърпели COVID-19.

Д-р Денди Енгелман , дерматолог от Манхатънска кникика по дерматология, че е започнала да наблюдава повишаване на състоянието при пациенти с косопад около 6 седмици след първоначалното затваряне в домовете.

„Има поне 25 процента увеличение на хората, които имат косопад „

Все още няма доказателства, че причината се крие в самата боелст.

Стресът от Ковид, може да причина за косопад

Все още няма доказателства, че новият коронавирус сам по себе си причинява загуба на коса. Вместо това лекарите вярват, че физическият и емоционален стрес, съпътстващ случай на COVID-19, може да доведат до обратимо състояние на косопад, наречено телогенен ефлувиум.

Известно е, че състоянието настъпва  няколко месеца след стресово събитие като емоционален дистрес, тежка операция или висока температура. Косата на човек минава към телогена или фазата на покой от цикъла на растеж на косата, което в крайна сметка води до загуба на коса.

„Когато има шок за огранизма, тялото преминава в режим на заключване и се фокусира само върху основни функции. Растежът на косата не е толкова важен, колкото другите функции, така че в крайна сметка ще остави косата за последно “, обясни д-р Сюзън Масик , дерматолог от Медицинския център на държавния университет в Охайо Уекснър .

 Лекарите могат да направят кръвен тест, за да изключат проблема с щитовидната жлеза или хранителен дефицит, и двата от които също могат да причинят косопад.

Те могат също така да разгледат какво се случва в живота на пациента през последните няколко месеца, за да установят стресовото събитие, отключило състоянието, като хоспитализация от COVID-19.

Справяне с косопада

Хората обикновено губят до 100 косми на ден . Телогенният ефлувиум може да доведе до падане на над 300 косъма на ден.

Добрата новина е, че телогенният проблем е временен и в крайна сметка косата ще порасне отново. Въпреки това може да отнеме известно време, докато косата ви постигне първоначалната си пълнота и дължина.

Воденето на правилно хране и начини за справяне със стреса е най-добрият начин за лечение на този вид косопад

🤓 zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации при създаването на всяка една своя статия.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button