Полезна ли е бирата? 6 малко познати ползи

Много от Вас се питат дали бирата е полезна, за какво може да помага?

В тази статия сме разгледали всички доказани ползи на бирата.

Ако сте един от феновете на хмеловата напитка, то тя може потенциално да има ползи, далеч отвъд облекчаването на стреса.

Хмелът, или Humulus lupus, е една от четирите основни съставки в бирата.

Той предлага горчив, почти тревист вкус. Този аромат може да се променя, въз основа на тяхното разнообразие и всякакви допълнителни съставки в бирата, като малцовете.

Полезна ли е бирата?

Поради високото си съдържание на фитоестроген, хмелът се използва в билковата медицина още от преди 1500-те. Фитоестрогенът е диетичен естроген.

Може да лекува или предотвратява някои видове ракови заболявания, укрепва здравето на сърцето и дори подсилва либидото. Истинският въпрос е, може ли бирата да бъде лековита? Ето няколко твърдения които ще изяснят ситуацията.

1. Бирата понижава риска от камъни в бъбреците

Едно проучване предполага, че рискът от развитие на камъни в бъбреците намалява с увеличаване на консумацията на бира.

Финландски изследователи, водени от д-р Теро Хирвонен от Националния институт за обществено здраве в Хелзинки, използват подробното си проучване над 27 000 мъже на средна възраст, за да заключат, че „всяка бутилка бира, консумирана на ден, се оценява, като намалявща риска от камъни в бъбреците с 40 процента“.

Авторите на изследването отбелязват, че както водата, така и алкохолът, които се намират в бирата, увеличават потока на урината и я разреждат, като по този начин намаляват риска от образуване на камъни. Алкохолът също може да увеличи екскрецията на калций, основната съставка на камъните в бъбреците.

Свързана статия: Какво причинява камъни в бъбреците? Симптоми, лекарства, хирургия

2. Бирата ви предпазва от инфаркти

Изследователски екип от Университета в Скрентън в Пенсилвания установява, че тъмните алеси могат да намалят честотата на инфаркти.

Атеросклерозата – когато по стените на артериите се закрепя холестерол и други мастни вещества – е известно, че причинява сърдечни проблеми, но д-р Джо Винсън, професор по химия и водещ автор на проучване от 2000 г., разкрива, че бирата може да намали риска от това заболяване наполовина.

Изследователите обаче добавят, че умереността е ключова.

Свързана статия: Сърдечен удар: Симптоми, диагноза, лечение и още

3. Бирата укрепва костите ви

Известно е, че бирата съдържа високи нива на силиций, елемент, който насърчава растежа на костите.
Но ключът е в баланса.

Учени от университета „Туфтс“ в Масачузетс открили, че докато една или две чаши бира на ден могат значително да намалят риска от счупване на костите, повече от това всъщност би повишило този риск.

Затова бъдете внимателни, когато посещавате кръчмата.

4. Бирата може да лекува безсъние

Бирата е естествен приспивател. Установено е, че някои видове бира стимулират производството на допамин, съединение, което се препоръчва от лекарите на страдащи от безсъние хора.

Според проучвания, направени в Медицинския университет в университета в Индиана, дори съвсем малко бира увеличава количеството на допамин в мозъка – и по този начин кара потребителите да се чувстват по-спокойни и по-отпуснати.

След това, учените изясняват, че тези ефекти се постигат само след вкусът на бира и затова – 15 милилитра е всичко, от което се нуждаете – еквивалентът на една супена лъжица бира.

Свързана статия: Безсъние – какво е това ? 22 решения срещу безсънието

5. Бирата може да помогне в отслабването!

Може да изглежда странно, като се има предвид, че пиещите бира имат така нареченото „бирено коремче. Но изследователите от Държавния университет в Орегон изглежда смятат, че бирата може да ви помогне да свалите килограми.

Учените публикували експеримент, който показва, че съединение, наречено ксантохумол, често срещано в хмела, може да понижи шансовете на човек за развитие на метаболитен синдром – състояние, което води до затлъстяване, повишено кръвно налягане, повишена кръвна захар и лош липопротеин с висока плътност (HDL) нива на холестерол.
За съжаление, изследователите стигнали до заключението, че хората ще трябва да пият над 3500 бири на ден, за да почувстват ползите от съединението на „чудото“ – до този момент ще им трябва чудо, само за да са живи.

🤓 zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации при създаването на всяка една своя статия.

Back to top button