Витамин А: Помага за силен имунитет и кожа

Витамин А е много важно хранително вещество.

Ретината и ретинолът са означени като предварително формиран витамин А.

Помага за увеличаване на имунитета на организма за борба с инфекциите и за поддържане на очите и кожата ви влажни.

Витамин А или ретинол е мастноразтворим витамин, който играе важна роля в осигуряването на здравословно развитие на очите и костите. Дефицитът му е най-честата причина за слепота сред децата.

Той може да предотврати нощната слепота и сухотата на очите, като същевременно осигурява ясно виждане.

Кои са Ползите за здравето на витамин А?

Витамин А е от съществено значение за здравословното тяло и има много полезни свойства, включително тези, изброени по-долу.

1. Повишава имунитета

Витамин А подобрява имунитета на организма срещу инфекции чрез увеличаване на лимфоцитния отговор срещу антигените, причиняващи заболявания.

Той поддържа влажните мембрани влажни, за да осигури по-добър имунитет и подобрява активността на белите кръвни клетки.

Това не само предотвратява навлизането на микроби в тялото ви, но и помага за борба с инфекциите, като по този начин осигуряват двойна защита.

2. Хубава кожа и коса

Забравете за таблетките витамин А. С помощта на така полезния зеленчук, наречен морков,

Витамин А може да помогне за подобряване на зрението.

Тя позволява на очите ви да се приспособят към промените в светлината, поддържа влажността на очите и подобрява нощното виждане.

Тя може да предотврати много условия, като сухи очи.

Осигурява здрава ретина и предотвратява нощната слепота чрез увеличаване на адаптивността на човешкото око към ярката светлина и тъмнината.

Също така може значително да намали риска от катаракта и макулна дегенерация, която обикновено се свързва със стареенето. Също така се смята, че е полезно за хора, страдащи от глаукома.

3. Помага при псориазис

Витамин А помага да се поддържа тялото ви свободно от свободни радикали и токсини, което може да причини увреждане на кожата.

Помага да се поддържа мека и еластична кожа, като се гарантира задържане на влага, като по този начин се предотвратява сухота, кератинизация и кожни състояния като псориазис.

4. Силни кости и зъби

Този основен витамин също укрепва костите и зъбите.

Витамин А помага при образуването на дентин, слой от твърд материал точно под повърхността на зъбите, като по този начин увеличава силата му.

5. Предотвратява камъните в урината

Витамин А предотвратява образуването на камъни в урината поради образуването на калциев фосфат.

Той също така помага да се запази обвивката на пикочните пътища във форма, като по този начин се намалява повтарящия се шанс на камъните.

6. Мускулен растеж

Чрез поддържане на костите здрави и чрез запазване на формата им, витамин А играе съществена роля за осигуряване на правилен мускулен растеж при децата и отглеждане на тийнейджъри, като по този начин се предотвратява вероятността от развитие на мускулна дистрофия.

7. Намалява риска от акне

Витамин А помага да се намали излишната продукция на себум, като по този начин се намалява риска от акне.

Укрепва също така защитните тъкани на кожата, като по този начин подобрява цялостното здраве и жизненост на повърхността на кожата.

Това е от съществено значение за правилното поддържане на кожните тъкани и лигавиците. То отстранява токсините от тялото ви и почиства системата благодарение на антиоксидантните свойства.

8. Предотвратява рака

Витамин А е също мощен антиоксидант, който може да предотврати някои форми на рак.

9. За тъканите

Витамин А играе важна роля при заместването на стари и износени тъкани с нови, както и при поддържането на силните си кости и зъби.

Забавя процеса на стареене

Витамин А е известен с неговите елиминиращи бръчките свойства, които могат да намалят възрастовите петна и фините линии. Тя може да забави процеса на стареене, като повиши общото здравословно състояние на кожата.

Лекува морбили

Дефицитът на витамин А може да предизвика морбили при децата. Приемането на храни, богати на този основен витамин спомага за облекчаване на треска и диария, причинени от морбили и помощ при бързо изцеление.

Намалява холестерола

Понижава нивата на холестерола в кръвта, като по този начин се предпазва от сериозни рискове от сърдечни заболявания и инсулт.

Здравословна репродуктивна система

Този витамин е широко известен с подпомагането на здравето и функционалността на репродуктивната система.

Важни източници на витамин А

Масло от черен дроб от риба, сметана, яйчен жълтък, говежди черен дроб, сирене чедър, обогатено мляко и масло продукти са богати източници на витамин А.

Жълти или оранжеви плодове и зеленчуци, които съдържат пигментния каротин, също са най-добрите източници.

Не забравяйте да включите в ежедневната си диета хранителни продукти като сладки картофи, моркови, броколи, спанак, манго, тиква, домати, овесени ядки, кайсии, праскова, грах, папая и зелени зеленчуци.

Недостиг на витамин А – Симптоми

Някои от основните симптоми на недостиг на витамин А включват кератинизация на кожата, нощна слепота, усещане за парене или сърбеж в очите, възпаление на клепачите, ксерофталмия (сухота на конюнктивата), гладък, без блясък пърхот, сексуални разстройства и преканцерозни промени в телесните тъкани. Дефицитът на този витамин може да доведе до умора, безсъние и депресия.

🤓 zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации при създаването на всяка една своя статия.

Ivan Nikolov

Иван Николов е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтовете healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button