Лайка – естествено лекарство за кожата

С напредъка в здравните науки вече е възможно да се разбере как чайът от лайка помага за тялото и ума на ни .

Изследванията показват, че чаят от лайка помага за поддържането на добра кръвоносна система и цялостно здраво сърце.

Чаят от лайка е популярна напитка, която също предлага разнообразни ползи за здравето.

Лайка е билка, която произлиза от цветя на маргаритка от семейство растения Asteraceae.

Тя се консумира от векове като естествено лекарство за много здравословни състояния.

За да направите чай от лайка, цветята се изсушават и след това се слагат в гореща вода.

Какви са ползите на чай от лайка?

Проучване на Европейската медицинска агенция показва, че лайката е полезна при: стомашно-чревни (стомаха и червата) оплаквания, симптомите на простуда, лечение на малки язви.

Продължете да четете за да научите подробно за най-добрите ползи от лайката:

1. За хубава кожа

лайка-за-кожата-ползи

Благодарение на противовъзпалителния и богатия на антиоксиданти характер на чай от лайка, той не се използва изключително като напитка.

Можете да приложите топично топъл или студен чай от лайка на мястото на раздразнения или кожни състояния като екзема.

Изследванията показват, че този вид директно приложение може значително да подобри оздравяването и да намали появата на дефекти и бръчки по лицето.

Премахването на оксидативния стрес и повишаването на имунния отговор в тези области може да направи чудеса за вашите.

Може да помогне при зачервяване на кожата, а по темата прочетете нашата статия Зачервяване на кожата.

2. Противовъзпалителното действие

Лайката действува изпотяващо, успокояващо и противоспазматично, освен това и дезинфекциращо и противовъзпалително при всякакъв вид възпаления, особено на лигавицата.

Външно лайката се прилага във вид на компреси и промивки при възпалени очи. конюнктивити, при сърбящи и сълзящи кожни обриви, за гаргара при зъбобол, за промивки на рани.

Когато има някакви ядове, човек трябва да си запарва паничка лайков чай, успокоението настъпва още преди сърцето да е пострадало.

Много се препоръчва суха възглавничка с билки за топла подложка върху местата, които болят.

Укрепва имунната система

лайка за силна имунната система

Ако искате да укрепите имунната си система, за да предотвратите появата на инфекции, чаят от лайка е отговорът.

Има известно количество фенолни съединения в чай от лайка, които са специално свързани с борбата с бактериални инфекции в организма.

Изследванията показват, че 5-6 чаши чай в продължение на две седмици могат значително да подобрят способността на организма да се бори с инфекциите.

Подобрява менструалния дискомфорт

Противовъзпалителният характер на чай от лайка прави този релаксант популярен избор за жени, които се занимават със симптомите на менструация като подуване, спазми, безпокойство, изпотяване, неспособност за сън и промени в настроението.

Този чай може директно да повлияе на много от тези симптоми, като успокоява ума и тялото и намалява възпалението, което може да причини дискомфорт.

Намалява стреса

Едно от най-популярните употреби на чаша чай от лайка е в лечението на стрес и тревожност.

Премахването на стреса, е ефект, който е доказан с изследване.

След дълъг работен ден, топлата, успокояваща природа на тази напитка може да помогне да се повишат нивата на серотонин и мелатонин в тялото ви.

Тези хормони могат успешно да премахнат стреса и тревогите, като същевременно забавят ума ви и премахват класическите симптоми на тревожност. 1-2 чаши чай от лайка на ден може да помогне значително срещу хроничния стрес.

Отново, докато бременността може да бъде стресово време и нейното потребление може да доведе до повишен риск от спонтанен аборт.

Провокира съня

По аналогичен начин, че чаят от лайка може да облекчи стреса и тревогите, той може да бъде и цялостна помощ за сън, особено за хора, които се борят с неспокоен, неспокоен или подмладяващ сън.

Дори тези, които се борят със сънна апнея и други разстройства, могат да се възползват от ефектите на чай от лайка.

Пиенето на топла чаша чай от лайка без кофеин може да ви помогне да заспите по-бързо и да се събудите, като се чувствате по-освежени.

Управлява диабета

Изследванията показват, че чаят от лайка може да бъде полезен за хора, страдащи от диабет.

Чрез понижаването нивата на кръвната захар и регулирането на количеството инсулин в кръвта, мощните органични химикали в него помагат да се елиминират огромните капки и шпайкове в кръвната захар.

Ако искате да научите какви причинява диабет, прочетете статията ни Причини за диабет.

Проучване установи, че тя може да намали кръвната захар.

Промивки

Бани и промивки с лайка действуват успокояващо и се отразяват чудесно на цялата нервна система.

След тежки боледувания или при състояния на отпадналост ще се почувствувате бързо добре и ще усетите вътрешно спокойствие. Не бива да забравяте лайката и при грижата за вашата красота.

Правете си веднъж седмично баня на лицето с отвара от лайка и ще видите, как кожата ви разцъфтява, а лицето ви добива свеж цвят. Би трябвало да използувате лайков екстракт и за поддържане на косата си, особено ако тя е руса.

С помощта на такива миения косата ви ще бъде бухнала и с красив блясък.

Лайката улеснява ходенето по голяма нужда, без да действува слабително.

По този начин тя косвено спомага за вътрешното лекуване на хемороиди, които могат да се лекуват и външно с лайков мехлем. Този мехлем може да се използува и за рани.

Чрез вдишването на пари от лайка настъпва бързо облекчение на хрема и синузит, след което, разбира се, човек трябва да си стои в къщи на топло.

Маслото от лайка

Маслото от лайка се е използувало още в древните векове за разтривка при невралгии и ревматизъм в ставите. Поради нейното намаляващо температурата и уталожващо жегата действие лайката била считана от старите египтяни за цвете на бога на Слънцето.

Името Matricaria произлиза от латинското mater, което означава майка;. Та нали майчината билка се е употребявала при заболявания на майките и жените!

В стари билкарски книги пише, че маслото от лайка премахва умората на крайниците, а лайка, сварена във вода и наложена върху болен пикочен мехур, облекчава болките.

Какви са лечебните свойства и действието на лайката? 

Наричат я още лайкучка, полска лайка, Житна лайка, майчина билка и магьосническа тревичка.

Тя се използва от стотици години за лечение на различен вид заболявания.

Поради неимоверно увеличаващото се изкуствено наторяване и химическа борба с плевелите, нашата скъпоценна лайка все повече и повече бива рядко намирана.

Много хора се радват на чай от лайка като алтернатива на кафето, черен или зелен чай заради енергията, която дава.

Освен това, чаят от лайка е пълен с антиоксиданти, които могат да играят роля за намаляване на риска от няколко заболявания, включително сърдечни заболявания и рак.

Лайка има свойства, които също могат да подпомогнат съня и храносмилането.

Продължете да четете статията ни и да научите за чудотворните и ползи.

Ползи за здравето и приложение на лайката

Няма да е пресилено, ако наречем лайката универсално лекарство, особено за малки деца.

Във всеки случай на детето трябва да се дава чай от лайка, предимно при спазми и колики.

Тя помага и при газове, диария, обриви, стомашни болки и ослузявания, при менструални смущения, неявяване на мензиса и при други коремни оплаквания, при безсъние, възпаление на тестикулите, при висока температура, болки от наранявания и при зъбобол.

Какво е чаят от лайка?

как действа чая от лайка

Извлечени от семейството растения Asteraceae, цветята на това растение могат да бъдат изсушени и използвани за различни билкови и естествени средства, както и най-популярната му форма – чай.

Тези растения идват в много форми, така че чаят от лайка в една част на света може да не е съвсем същият като някъде другаде, но основните компоненти на растенията са доста сходни и осигуряват подобни ефекти.

Проучвания установиха, че германските и римските сортове лайка имат най-силна концентрация от полезни съставки и хранителни вещества, които могат да бъдат предоставени на тези, които редовно пият този популярен чай.

В студените дни и напрежението към края на календарната година се създават условия за обостряне на гастритите.

Превъзходно средство срещу оплакванията от стомаха е чаят от лайка.

Някои хора обичат по-силен екстракт и варят цветовете от лайка за около 2-3 мин. Други предпочитат запарката. По принцип благотворното им действие е идентично.

Лайката, като лек – вътрешно и външно

Швейцарският пастор и природолечител Йохан Кюнцле разказва за една жена на село, която хората наричали лайкова вещица и която болните при нужда винаги търсели.

Тя помогнала на петима недочуващи да възвърнат слуха си, като запържвала Urginea maritima (има го в разсадниците) в маслото от лайка и им давала да си капват често пъти от топлото масло в ухото.

Тази лайкова вещица раздвижвала парализирани крайници чрез разтривки с лайково масло.

Против болки в очите тя кипвала лайка в мляко и след това я налагала като топъл компрес върху затворените очи. които по този начин скоро оздравявали.

Пастор Кюнцле разказва по-нататък следното: Един тъкач можел от известно време само в седнало положение да спи – смятал, че иначе ще се задуши. Билкарката го погледнала и казала, че той не може да уринира, което човекът потвърдил.

Той трябвало незабавно да почне да пие голяма бутилка вино, което било сварено с лайка – по една пълна чаша сутрин и вечер. Вследствие на това изтекло невероятно количество урина -първоначално мътна, а след това все по-бистра. След осем дни човекът вече бил излекуван.

Рецепта за чай

Една препълнена чаена лъжичка билки само се попарва с 1/4 литър вода и се оставя малко да покисне. За бани на тялото се взимат четири шепи, а за бани на лицето и миене на главата – по една шепа цветове от лайка. Те се попарват и се оставят малко да покиснат.

Компреси с лайка

Препълнена супена лъжица с лайка се залива с 1/4 литър вряло мляко, оставя се малко да покисне, прецежда се и с него се правят топли компреси.

Инхалации

Една препълнена супена лъжица с лайка се попарва с един литър вряла вода. Главата се покрива с кърпа и под нея се вдишват парите.

Лайков мехлем

250 г свинска мас се затопля и когато почне да пращи се прибавят две препълнени шепи пресни цветове от лайка. Сместа се разпенва. Тя се разбърква, след това съдът се покрива и се оставя да пренощува в хладно помещение. На следващия ден тя леко се подгрява и изстисква през ленена кърпичка. Опитът показва, че е най-добре да се процедира по следния начин:

Слагате ленената кърпа в сито, ситото се окачва на съд с чучурче и почвате да изстисквате. След това сместа се разбърква равномерно и се сипва в чисти стъкленици или шишенца.

По темата прочети:

zdraveplus.com има строги насоки за своите статии и разчита на рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

  • , Употреба на лайката в медецината ( февруари 2011) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2995283/
  • Atsushi Kato, Действие на лайката при Диабет ( август, 2006) https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf8014365
  •   , 8 ползи от употреба на Лайка ( 15 ноември 2017) – https://www.medicalnewstoday.com/articles/320031.php

Актуализация на статия 4 септември 2019

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button