6 Впечатляващи ползи на билката Великденче

Билката Великденче, може да помогне за възстановяване на лигавицата на стомаха.

Хората приемат великденче при проблеми с белите дробове (дихателни пътища), стомаха и червата (стомашно-чревния тракт), пикочния мехур и бъбреците (пикочните пътища).

Когато едно време римляните завладели населяваните от германите земи, благодарение на местното население те се запознали с великденчето – най-уважаваното от германите лечебно растение.

То носело наименованието „главен изцерител на всички недъзи“, а и до ден днешен народът го нарича „изцерение от всичко“.

В статията ще прочетеш научно доказана информация за:

Какви са ползите на билката Великденче?

Това е често и широко използвано лечебно растение в традиционната медицина.

Използва се преди всичко при заболявания на горните дихателни пътища, гастроентерити, проблеми с пикочния мехур, ревматични болки и кожни възпаления.

Той е основното съединение на депурантите чайове. Той е в състояние да успокои симптомите на климакса.

Обикновена скоростна мазнина също присъства в отхрачващи чаени смеси и тези, използвани срещу диария.

1. За Кръвоспиране

Дошлото от прастари времена до наши дни лечебно растение е любима добавка към кръвопрочистващи чайове и заедно с пресни връхчета от коприва помага за излекуването на хронични екземи

При неприятен старчески сърбеж великденчето е незаменимо. То се понася от слаби и чувствителни хора като добро средство за стомаха с благотворно действие, което стимулира и храносмилането.

Отстранява и наслузявания на стомаха, както и чревни разстройства.

2. За невроза

Великденчето е със страхотно лечебно действие против невроза, която е предизвикана от психическо пренатоварване.

Една чашка вечер, изпита преди лягане, прави истински чудеса с успокоителното си действие.

Швейцарският пастор Кюнцле препоръчва на хората, които се занимават много с умствен труд, да пият този успокоителен чай преди лягане. Т

Той спомага за свежа памет и премахва усещането за световъртеж. Смесен с корен от целина, той отстранява неврастения, както и хипохондрия.

Даже при жълтеница, пясък в урината, ревматични и подагрични болки в ставите великденчето действува превъзходно.

3. При сух бронхит

Великденчето е извършвало истински чудеса и при стар сух бронхит. За гръден чай се използува малка смес от медуница (наричана от народа „Хензел и Гретел“), листа от лопуш, остролист жиловлек и великденче в равни количества.

Чаят се подслажда с малко мед или пък билките се попарват с гореща вода, в която е разтворен небет-шекер.

При жълтеница, болки в черния дроб и далака препоръчвам следната смес за чай: 50 г корени от радика, 25 г цветове от синя жлъчка, 25 г същинска лазаркиня и 50 г великденче. Посочените билки трябва да се разбъркат добре. В продължение на деня се изпиват две чаши неподсладен чай (на 1/4 литър вода – една препълнена чаена лъжичка билки).

От цъфтящото растение може да се направи и пресен сок който се препоръчва при хронични кожни заболявания и предимно при екземи (рецептата виж при „Видове приложения и рецепти“). От него се взима по една пълна чаена лъжичка два-три пъти на ден.

4. При  ревматизъм

Тъй като стари билкарски книги хвалят великденчето и като билка за рани,се препоръчва при възпалени и трудно зарастващи рани, особено в областта на пищяла.

Раните първо се промиват с отвара от него, а след това върху тях се слага за нощта напоено е прясно запарен чай парче и отгоре се прави топла превръзка.

Страдащите от ревматизъм и подагра трябва някой път да опитат ефикасната тинктура от великденче, която човек лесно може сам да си приготви (виж „Видове приложения и рецепти „).

Външно тинктурата се използува за разтриване, а вътрешно се взимат три пъти на ден по 15 капки в малко вода или чай.
Обезателно пийте всяка година известен период от време чай от прясно набрано великденче!

То не само намалява артериосклерозата, но и я възпрепятствува, а чрез кръвопрочистващото си действие дава на тялото нова еластичност. За това моята молба е: вземете под внимание този съвет!

История на употреба на билката

Римляните, също се убедили в голямата му лечебна сила. Когато те искали да направят специален комплимент на някой познат или приятел, тогава те казвали, че въпросният имал толкова много добри качества, колкото и величаното .

Великденчето се използвало и като тоник, за да предизвика изпотяване, за „пречистване“ на кръвта и за повишаване на метаболизма.

Тогава са правили и гаргара с великденче за лечение на възпалени уста и гърло.

Понякога се прилага директно върху кожата за спиране на изпотяване на краката, заздравяване на рани и лечение на продължаващи кожни проблеми и сърбеж.

Внимавайте да не объркате вероника (Veronica officinalis) с други видове вероника като Veronica allionii и Veronica

Великденче – изцерение от всичко

Великденчето, наричано от народа наред с „изцерение от всичко“ и „главен изцерител“, така също и „мъжка вярност“, „главун“ и „змиено грозде“, обича суха почва и расте в гори, по оголени места, при трънаци, огради, откоси, в канавки, покрай пътища и горски окрайнини.

То има власато, влачещо се по земята, стъбло с малки, назъбени, сребристоискрящи листа, които преминават в изправени нагоре, светлосини до виолетови, цветни класове.

При докосване листата лесно падат – оттук и наименованието „мъжка вярност“. Време на цъфтеж: от май до август.

Най-ефикасни са онези растения, които растат по горските окрайнини и под дъбовете.

Вероника е безопасна, когато се приема в количество храна и може да бъде безопасна, когато се приема през устата като лекарство. Възможните нежелани реакции обаче са неизвестни.

Няма достатъчно информация, за да се разбере дали вероника може безопасно да се прилага върху кожата.

Специални предпазни мерки и предупреждения:

Вероника е безопасна, когато се приема с храна. Възможните нежелани реакции обаче са неизвестни.

Няма достатъчно информация, за да се разбере дали билката, може безопасно да се прилага върху кожата.

Бременност и кърмене : Не се знае достатъчно за използването на билката по време на бременност и кърмене

zdraveplus.com има строга политика при изработката на статиите ни и винаги се водим от надеждна информация и изследвания:

Актуализация на статията 4-ти септември, 2019 година

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button