6-те най-ефективни добавки за стрес и депресия

Изследванията показват, че депресията се влияе от редица процеси в тялото, включително възпаление, оксидативен стрес и др. 

Поради това някои добавки за стрес и депресия се използват за лечение на симптомите на депресия в продължение на десетилетия.

Според Националния център по обществено здраве и анализи /НЦОЗА/ 1 милион българи са с депресия, едва 8% – диагностицирани!

Ще разгледаме по-отблизо какво казват изследванията и кои конкретни добавки помагат за стрес и депресия, така ще може да определите кои добавки може да са подходящи за вас.

Кои са най-добрите добавки за стрес и депресия?

Многобройни проучвания са оценили ролята на добавките за лечение на депресия. 

Въпреки това, не всички изследвания са с еднакво качество и е важно да се вземат предвид, ето защо, ние разгледахме най-добрите проучвания/

Анализ, свързан с Харвард, публикуван в Американския вестник по психиатрия, е направил цялостна оценка на съществуващите изследвания (наречена мета-анализ).

 Те са анализирали резултатите от съществуващите изследвания на 16 добавки за стрес и депресия, за да определят кои от тях имат достатъчно доказателства, за да предполагат, че помагат за намаляване на симптомите на депресия, когато се приемат с антидепресанти. 

1. Родиола ( Rhodiola rosea )

Родиола ( Rhodiola rosea ), е билка, която расте в студените, планински райони на Русия и Азия.

Отдавна е известен като адаптоген, естествена, нетоксична билка, която стимулира системата за реакция на стреса на вашето тяло да повишава устойчивостта при стрес.

Адаптогенните свойства на родиолата са свързани с две от мощните активни съставки на билката – розавин и салидрозид.

8-седмично проучване при 100 души със симптоми на хронична умора, като лошо качество на съня и влошаване на краткосрочната памет и концентрация, установява, че добавянето с 400 mg екстракт от родиола на ден подобрява симптомите само след 1 седмица (източник на проучването).

Симптомите продължават да намаляват през цялото проучване.

В друго проучване при 118 души, свързано със стреса , приемането на 400 mg екстракт от родиола дневно в продължение на 12 седмици подобрява свързаните симптоми, включително тревожност, изтощение и раздразнителност ( източник).

Rhodiola се понася добре и има силен профил на безопасност.

2. Рибено масло (високо EPA)

Рибеното масло има високо съдържание на омега 3 мастни киселини, които са ключови за определени мозъчни функции и могат да помогнат за намаляване на възпалението, свързано с депресия. 

В рибеното масло има два вида омега 3: EPA и DHA. Изследоването установява, че EPA е тази, която помага най-много, когато става въпрос за депресия.

3. Глицин

Глицинът е аминокиселина, която тялото ви използва за създаване на протеини.

Проучванията показват, че глицинът може да повиши устойчивостта на тялото ви към стрес, като насърчава пълноценната почивка през нощта чрез успокояващия си ефект върху мозъка ( източник).

По-ниската телесна температура помага за съня и има положителни въздействия при безсъние.

В едно проучване 15 души, които са имали оплаквания от качеството на съня си и са приемали 3 грама глицин преди лягане, са имали по-малко умора и повишена бдителност на следващия ден в сравнение с плацебо.

В подобно проучване е показано, че приемането на 3 грама глицин преди лягане подобрява качеството на съня.

Нещо повече, друго малко проучване установи, че добавянето с 3 грама глицин преди лягане намалява дневната сънливост и умора след 3 дни без сън.

4. Витамин D

Нашите тела произвеждат витамин D по естествен път с адекватно излагане на слънце; проучвания обаче установяват, че повечето хора всъщност имат недостатъчни нива, особено тези, които живеят в северните ширини.

Тези хора, с ниски нива на витамин D са склонни към по-високи нива на депресия

Има рецептори за витамин D в части на мозъка, свързани с депресия и тe може да участваt в създаването на някои невротрансмитери.

5. Ашваганда

Подобно на родиолата, ашваганда се смята, че повишава устойчивостта на тялото ви към физически и психически стрес (източник на проучване).

В едно проучване сред 60 човека, добавянето на 240 mg Ашваганда, показва намаляване на стреса, тревожността и депресията.

Ашваганда също е свързан с 23% намаляване на сутрешните нива на кортизол, хормон на стреса. ( източник).

Нещо повече, преглед на пет проучвания, изследващи ефектите на ашваганда върху тревожността и стреса, отбелязва, че тези, които са приемали екстракт от ашваганда, са постигнали по-добри резултати при проучването.

6. Витамини от комплекс В

Витамините от комплекса В обикновено съдържат всичките осем витамини от група В.

Тези витамини играят важна роля в метаболизма, като трансформират храната, която ядете. 

Витамините от група В също са от съществено значение за здравето на сърцето и мозъка.

Хранителните източници на витамини от група В включват зърнени храни, месо, бобови растения, яйца, млечни продукти и листни зеленчуци.

Интересното е, че се препоръчват високи дози витамини от група В за подобряване на симптомите на стрес( източник на твръдернието).

Високите нива на хомоцистеин са свързани със стрес и повишен риск от няколко състояния, включително сърдечни заболявания, деменция и колоректален рак .

В едно 12-седмично проучване при 60 души със стрес, свързан с работата, са приемали витамин В, в резултата на това, те имат по-малко симптоми на стрес, включително депресия, гняв и умора.

Какво казват проучванията за добавките за стрес и депресия?

Изследванията показват, че добавките могат да бъдат естествен и ефективен инструмент за управление на симптомите на депресия. 

„Добавките за стрес и депресия са доказали, че са част от ефективния план за лечение на депресия“, казва д-р Джейкъб Беренс, лекар от Brightside.

Въпреки че положителните изследвания около тези добавки са обнадеждаващи, важно е да се има предвид, че тези резултати не са перфектни или окончателни.

Ако обмисляте да приемате добавки за стрес и депресия, важно е да говорите с лекар за това какво е точно е подходящо за Вас. 

 Ако ще използвате добавки, ги купувайте от потвръдени марки. 

И накрая, не забравяйте, че добавките не са заместител на здравословната диета и намирате на Ваш вътрешене мир.

По темата прочети:

🤓 Здpaвe +, има строга Peдaĸциoннa пoлитиĸa , като изпoлзвa caмo виcoĸoĸaчecтвeни изтoчници пpи cъcдaвaнeтo нa cвoитe cтaтии, пoдĸpeпeни c фaĸти. 

Източници:

https://ajp.psychiatryonline.org/doi/full/10.1176/appi.ajp.2016.15091228https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2766289/

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button