Начален стадий на подагра: 4 етапи на прогресия

Подаграта е форма на артрит, причинена от натрупването на натриевият урат в ставите

🔥 Във България, подаграта засяга около 1 на всеки 45 души, повечето от които са възрастни хора. 

Мъжете са засегнати от болеста по-често от жените. 

Това е така, защото естрогенът увеличава бъбречната екскреция на в пикочна киселина.

 В тази статия ще научите за това как се развива подаграта, как протича подаграта през различни етапи, как да се намалят нивата на пикочна киселина и да се предотвратят дългосрочни усложнения на подаграта .

Знаете ли, че подаграта е най-старата описана болест?!

Подаграта е вид възпалителен артрит, който се получава, когато нивата на пикочна киселина – нормален страничен продукт от метаболитните реакции в тялото ви – станат твърде високи. 

🔥 Когато нивата на пикочна киселина станат толкова високи, че тялото ви не може лесно да ги разтвори и отдели (чрез урина), пикочната киселина започва да кристализира. 

Кристалите на пикочната киселина се отлагат в ставите, където причиняват силно възпаление. 

Палецът на крака е добре познато място за пристъпи на подагра, но подаграта може да се развие и на други стави в тялото.

Подаграта е една от най-старите регистрирани болести, с разкази от древния Египет. 

Кой е началния стадий на подагра ?

Високи нива на пикочна киселина

Наричана още асимптоматична хиперурикемия, в този начален стадий на подагра пикочната киселина се натрупва в кръвта и започва да образува кристали около ставите, най-често в стъпалото.

🔥 Пикочната киселина се образува, когато тялото ви разгражда вещества, наречени пурини, които се произвеждат в тялото ви и също могат да бъдат намерени в определени храни и напитки. 

Храни с високо съдържание на пурини може да допринесе за високите нива на пикочна киселина и затова много експерти смятат, че ролята на храната в развитието на подагра е голяма.

 Хронично високи нива на пикочна киселина се получават, когато бъбреците ви не могат ефективно да се отърват от пикочната киселина, което може да се случи по редица причини, включително:

  • наднормено тегло
  • Заболяване на бъбреците
  • Прием на диуретици
  • Пиене на алкохол в излишък
  • Диабет
  • Проблеми с щитовидна жлеза
  • Гени / фамилна история
  • Яденето на храни с високо съдържание на пурини

„В този първи стадий на подагра човек няма болки в ставите, няма зачервени или подути стави, а само повишени стойности на пикочна киселина при кръвен тест“, според доктор Р. Фийлдс, д-р, FACP, ревматолог

 „Това е времето, в което кристалите на пикочната киселина или уратните кристали се събират в ставите и по-късно могат да причинят възпаление.“

Етап 2: Остра подагра

В този етап, може да възникне тази внезапна, неочаквана нощна атака на симптоми на подагра.

„Случва се, когато човекът има болка, зачервяване и подуване на ставата, най-често в големия пръст, стъпалото, глезена или коляното, но подаграта може да започне и в други стави“, казва д-р Фийлдс. 

🔥 Ако мислите, че изпитвате пристъп на подагра, потърсете Вашия лекар или ревматолог, за да започнете лечение на заболяването. 

Важно е да посетите лекар по време на пристъп на подагра, защото Вашият лекар може да поиска да отстрани течността от засегнатата става и да я погледне под микроскоп, за да провери за наличие на кристали на пикочна киселина.

Идентифицирането на кристали на пикочна киселина в ставната течност помага да се потвърди диагнозата подагра.

Етап 3: Интеркритична подагра

След първи пристъп на подагра 75% от хората ще получат втори в рамките на една година.

Междинният етап е когато човек вече е имал пристъп на подагра, но в момента няма болки в ставите или подуване.

🔥 Почти всички пациенти с подагра ще преминат през тази фаза, тъй като естеството на подагра е да се получат обриви и след това да се успокоят за определен период от време преди следващия пристъп.

Въпреки че може да изглежда, че нищо не се случва, това е точката, в която пациентите трябва да започнат дългосрочно лечение. 

Намаляването на нивата на пикочната киселина с лекарства може да предотврати бъдещи пристъпи на подагра и дългосрочни усложнения, които са свързани с тях.

Етап 4: Хронична подагра

Този етап се нарича още „подагра на главата“, тъй като отлаганията на пикочна киселина могат да образуват възли, наречени „тофи“, често в точката на буниона на палеца на крака или в лакътя.

 Но тофи може да се образува навсякъде в тялото.

🔥В този етап човек може да има болки в ставите от подагра почти през цялото време.

Започва развитие на прогресивно увреждане на ставите, така че пациентите с подагра трябва да бъдат лекувани преди това да започне. 

Забавянето на лечението може да влоши подаграта.

Как да разберем дали вашата подагра се развива?

Когато се запознаете по-добре със симптомите на подагра,вие ще разберете, кога идва епизод на подагра. 

„Влошаването на болка, подуване, зачервяване и затопляне на засегнатата става по време на атаката е признак за прогресиране на състоянието“

, казва д-р Мейсами.

🔥 В допълнение, болестта като цяло може да прогресира с „повтарящи се или по-чести пристъпи на подагра с по-голяма продължителност, засягане на повече стави и наличие на тофи.

Ако имате повече от един пристъп на подагра годишно, наистина е важно да приемате редовно лекарства за подагра.

По темата прочети:

🤓 Здpaвe +, има строга Peдaĸциoннa пoлитиĸa , като изпoлзвa caмo виcoĸoĸaчecтвeни изтoчници пpи cъcдaвaнeтo нa cвoитe cтaтии, пoдĸpeпeни c фaĸти. 

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button