Видове Депресия: Тежка, следродилна, Дистимия и други видове

Имате признаци на Депресия, но не знаете кой вид е ? Тук ще научиш

Като едно от най-разпространените психични разстройства в световен мащаб, депресията се проявява в различни форми и видове, всяка със своите уникалност и начин на лечение.

За всеки от нас, е важно да различаваме различните видове депресия, защото това е най-важната стъпка към ефективното лечение.

Това е статия, която се позовава на акредитирани проучвания по темата, разкрива най-честите видовете депресия и има за цел да даде изчерпателна информация по темата.

Кои са най-разпространените депресивни състояния?

От Голямо депресивно разстройство (MDD), през сезонното афективно разстройство (SAD) до Психотична депресия – в следващите редове ще научите как да ги различавате и как се лекуват.

По време на това изследване ние не само ще класифицираме и опишем видовете депресии, но и ще се опитаме да разберем взаимодействието на биологични, психологически и сициални фактори, които допринасят за развитието и продължителността на депресията.

От най-ранните етапи от живота до зрелите години години, депресията може да остави отпечатак до старини.

Голямо депресивно разстройство (MDD)

Основно депресивно разстройство
SanderStock / Getty Images

Голямо депресивно разстройство (MDD), обикновено наричано клинична депресия или униполярна депресия, е най-честата причина за нарушено психичното здраве.

Изследователите и учените, изучаващи MDD, са изправени пред сложността на заболяването, което често е коморбидно с други хронични и остри състояния, включително физическин и психични разстройства 1The Growing Burden of Major Depressive Disorders (MDD): Implications for Researchers and Policy Makers, Editorial – Published:  ( Springer Link ).

Основните симптоми на MDD са депресивно настроение, загуба на интерес или удоволствие от дейности и промени в съня, апетита, енергията, концентрацията и самооценката.

Има 9 различни диагностични критерия за MDD. Човек трябва да има поне 5 от 9-те симптома в продължение на 2 седмици, за да бъде диагностициран с MDD.

Ето защо и лечение за пациенти с MDD е изключително сложно, с голяма разлика при различните пациенти.

Клинична депресия

Клиничната депресия, термин, често използват за голямо депресивно разстройство(MDD), се характеризира се с постоянни и интензивни чувства на тъга, безнадеждност и липса на интерес.

Това чувство го има дори когато пациета прави някои приятни дейности.

За разлика от нормалните приливи и отливи на емоции, клиничната депресия води до постоянна липса на емоции.

Хората, борещи се с клинична депресия, могат да изпитат редица симптоми, включително промени в апетита и липса на сън, умора, затруднено концентриране, чувство за болка в тялото и повтарящи се мисли за смърт или самоубийство.

От решаващо значение е да се разбере, че клиничната депресия не е мимолетно настроение, а сложно взаимодействие на биологични, психологически и социални фактори, което изисква внимателно разглеждане и състрадателна намеса.

Голямо проучване за лечението Голямо депресивно разстройство (MDD), констатира, че работещо е това лечение, което се средоточва над сиптомите всеки отделен пациент 2World J Clin Cases. 2021 Nov 6; 9(31): 9350–9367.Major depressive disorder: Validated treatments and future challenges ( PubMed ).

Трите основни метода, достъпни за лечението му са антидепресанти, специфично структурирани психотерапии и соматични подходи.

 Изследванията върху фармакотерапията на депресията продължават да открива нови молекули, замесени в регулирането на гама-аминомаслената киселина и предаването на глутамат.

Униполярна депресия

Терминът „униполярна депресия“ разграничава голямото депресивно разстройство от биполярното разстройство, при което индивидите изпитват както депресивни, така и маниакални епизоди на депресия.

При униполярна депресия, настроението остава постоянно ниско без цикличните върхове, наблюдавани при биполярни състояния.

Униполярната депресия обхваща различни подтипове и степени на тежест.

Това е състояние, което може да се появи на всеки етап от живота, като засяга хора от възрастта, пол или произхода.

Съвети за управление на MDD

В допълнение към терапията и лекарствата, има редица неща, които хората с MDD могат да направят, за да управляват симптомите си и да подобрят качеството си на живот.

Ето и какви съвети за управление на MDD дават от The National Institute of Mental Health (NIMH):

 • Физическа активност. Упражнението може да помогне за подобряване на настроението и намаляване на стреса. Стремете се към поне 30 минути упражнения с умерена интензивност през повечето дни от седмицата.
 • Качествен сън. Когато сте добре отпочинали, можете по-добре да се справяте със стреса и да управлявате емоциите си. Стремете се към 7-8 часа сън всяка нощ.
 • Хранете се здравословно. Приемането здравословни храни може да помогне за подобряване на цялостното ви настроение и повиши енергията. Избягвайте преработени храни, сладки напитки и прекомерен кофеин.
 • Медитация. Техники за релаксация, като йога или медитация, могат да помогнат за намаляване на стреса и безпокойството.
 • Прекарвайте време с любимите хора. Социалната подкрепа е важна за всички, но е особено важна за хората страдащи от MDD. Отделете време за дейности, които ви харесват с приятели и семейството си.

Не забравяйте, че не сте сами. MDD е често срещано състояние и има много хора, които разбират през какво преминавате. С правилното лечение и подкрепа можете да управлявате симптомите си и да живеете пълноценен живот.

Персистиращо депресивно разстройство (PDD)

Наричано още: дистимия, хронична депресия

Постоянното депресивно разстройство, известно преди като дистимия, е хронично разстройство на настроението, характеризиращо се с лека до умерена депресия, която продължава най-малко две години.

Това е често срещано състояние, засягащо около 1% до 3% от хората в България.

В книгата на Психопатология на W. Edward Craighead, се констатира, че PPD заема над 30% от всички хоспитализрани от депресия.3 Психопатология: история, диагноза и емпирични основи от W. Edward Craighead, David J. Miklowitz, Linda W. ( google books )

Симптоми на PDD

Симптомите на PDD могат да варират от човек на човек, но често включват:

 • Депресивно настроение, което продължава по-голямата част от деня, в продължение на най-малко две години
 • Ниско самочувствие
 • Чувство на умора и без енергия
 • Трудност при концентриране и вземане на решения
 • Загуба на интерес към дейности, които преди са ви харесвали
 • Промени в моделите на съня и апетита
 • Чувство на безнадеждност и безполезност
 • Раздразнителност и гняв

Усложнения на Персистиращо депресивно разстройство

PDD може да окаже значително влияние върху качеството на живот на човек с това заболяване.

Хората с PDD може да имат затруднения да работят, да поддържат връзки и да се грижат за себе си.

В някои случаи PDD може да доведе до други проблеми с психичното здраве, като тревожно разстройство или злоупотреба и пристрастяване към вещества. В екстремни случаи PDD може също да доведе до самоубийство.

Причини за хронична депресия

Точната причина за PDD е неизвестна, но се смята, че е комбинация от генетични, екологични и психологически фактори.

 • Генетика: Има силна генетична връзка с PDD. Хората, които имат родител, брат или сестра с PDD, са по-склонни сами да развият разстройството.
 • Изминали събития: PDD може също да бъде предизвикана от фактори на околната среда, като травма в детството, големи събития в живота или хроничен стрес.
 • Психологически фактори: Хората с PDD може да имат негативни вярвания за себе си или света около тях. Тези вярвания могат да допринесат за развитието и поддържането на депресивни симптоми.

PDD може да бъде диагностициран от специалист по психично здраве. Диагнозата се основава на симптомите и медицинската история на дадено лице.

Лечение на PDD

Няма лек един единсвен лек за PDD, но има ефективни лечения, които могат да помогнат за справяне със симптомите и подобряване на качеството на живот. Най-ефективното лечение на PDD е комбинация от терапия и лекарства.

 • Терапия: Терапията може да помогне на хората с PDD да идентифицират и променят негативните мисловни модели, които допринасят за тяхната депресия. Има няколко вида терапия, които могат да бъдат ефективни за PDD, включително когнитивно-поведенческа терапия (CBT) и междуличностна терапия (IPT).
 • Лекарства: Лекарствата могат да помогнат за намаляване на симптомите на депресия. Антидепресантите са най-често срещаният вид лекарства, използвани за лечение на PDD.

Като цяло PDD е лечимо състояние. С правилното лечение хората с PDD могат да управляват своите симптоми и да водят пълноценен живот.

Съвети за управление на PDD

Животът с персистиращо депресивно разстройство (PDD) изисква информиран и проактивен подход към психичното здраве.

Има няколко практически стратегии и корекции в начина на живот, които могат да допринесат за ефективно управление и подобряване на благосъстоянието.

 • Потърсете професионална помощ – Посетете специалисти по психично здраве, включително терапевт, за да разработите персонален план за лечение.
 • Правилни лекарствата – Консултирайте се с психиатър, който да предложи лечение.
 • Антидепресантите могат да бъдат ефективни при управлението на симптомите на PDD.
 • Създайте рутина – Създайте ежедневна рутина, която включва редовни модели на сън, време за хранене и дейности. Предсказуемият график може да осигури усещане за стабилност, кйто да помогне дългосрочно при PDD.
 • Физическа дейност – Включете редовни упражнения в рутината си. Доказано е, че физическата активност има положителен ефект върху настроението чрез освобождаване на ендорфини, естествените повдигачи на настроението на тялото. Изберете дейности, които ви харесват, за да ги превърнете в устойчива част от начина си на живот.

Може да добавите дейности, като медитация или упражнения за дълбоко дишане, за да разберете чувствата си и намалите стреса.

Тези техники могат да бъдат ценни инструменти за справяне с постоянното чувство на безпокойство или отчаяние.

Биполярното разстройство

Биполярното разстройство, известно, като маниакална депресия, е сложно състояние на психичното здраве, характеризиращо се със силно промени в настроението, които варират от маниакални върхове до депресивни спадове.

Това влакче от емоции прави сложна диагностиката на различните видове биполярно разстройство е от решаващо значение за ефективното управление.

През повечето време симптомите на биполярно разстройство започват по време на късно юношество или ранна зряла възраст 4Bipolar Disorder – National Institute of Mental Health (NIMH).

Въпреки че симптомите могат да се появяват и да си отиват, биполярното разстройство обикновено изисква лечение през целия живот и не изчезва от само себе си.

Симптомите на биполярно разстройство

Симптомите на биполярно разстройство могат да варират от човек на човек, но някои от най-честите симптоми включват:

 • Мания: Това е период на необичайно повишено настроение, енергия и активност. Хората с мания могат да се чувстват много щастливи, развълнувани или раздразнителни. Те също могат да имат проблеми със съня.
 • Хипомания: Това е по-лека форма на мания. Хората с хипомания могат да изпитат някои от същите симптоми като хората с мания, но симптомите не са толкова тежки и не причиняват толкова ефекти върху психиката.

Видове биполярно разстройство

Има два основни вида биполярно разстройство: биполярно I и биполярно II.

 • Биполярно разстройство I: Хората с биполярно разстройство I изпитват поне един епизод на мания. Те също могат да имат периоди на депресия, но тези епизоди не са толкова тежки, колкото маниакалните епизоди.
 • Биполярно разстройство II: Хората с биполярно разстройство II изпитват поне един епизод на хипомания. Те също могат да имат периоди на депресия, но епизодите на депресия са по-тежки от хипоманийните епизоди.

 И двата подтипа изискват внимателно управление и наблюдение от лекар, за да се стабилизират колебанията в настроението и да се подобри общото психично здраве.

Сезонно афективно разстройство (SAD)

Известно още като: Зимна депресия, Сезонна депресия

Тази форма на депресия, често разговорно наричана зимна депресия или сезонна депресия, като се проявява като повтарящ се модел на смущения в настроението, които имат връзка със специфични сезони, най-често през зимните месеци.

Скорошни систематични прегледи и проучвания показаха, че светлинната терапия е ефикасно и добре поносимо лечение на SAD 5Seasonal Affective Disorder: A Clinical Update Åsa Westrin & Raymond W. Lam Pages 239-246 | Published online: 04 Dec 2011 ( Taylor & Francis Online: Peer-reviewed Journals ).

Има също доказателства за ефикасността на фармакотерапията за лечение и профилактика на SAD

Сезонното афективно разстройство (SAD) е разстройство на настроението, което се появява през есенните и зимните месеци, когато има по-малко слънчева светлина.

Това е най-често срещаното разстройство на настроението, засягащо около 5% от населението в България.

Зимна депресия

Зимна депресия, термин, синоним на сезонно афективно разстройство, са депресивни симптоми, които се появяват с намаляване на дневната светлина и спадане на температурите.

През зимния сезон хората, засегнати от SAD, могат да изпитат спад на енергията, повишена умора, затруднена концентрация и чувство на тъга или раздразнителност.

Смята се, че липсата на естествена слънчева светлина през зимните месеци играе важна роля в развитието на зимната депресия

Промените в нивата на серотонин и мелатонин допринасят за различния характер на SAD в сравнение с несезонните депресивни разстройства.

Сезонна депресия

По-широкият термин сезонна депресия обхваща повтарящите се депресивни епизоди, свързани с конкретни сезони, като зимата е най-разпространена.

Въпреки това, важно е да се отбележи, че някои хора могат да изпитат SAD през пролетните или летните месеци, въпреки че това е по-рядко.

Ключовият фактор при сезонната депресия се крие във връзка между промените в настроението и промените в средата.

Взаимодействието на биологични, психологически и фактори на околната среда влияят върху психичното здраве.

Основните симптоми на SAD включват:

 • Депресия: Хората със SAD често се чувстват тъжни, апатични и без енергия. Те също могат да имат проблеми със съня, промени в апетита и ниска енергия.
 • Промени в съня: Хората със SAD често имат проблеми със съня или не могат да заспят.
 • Промени в апетита: Хората със САР често имат промени в апетита, защото ядат повече или по-малко от обикновено.
 • Умора: Хората със САР често се чувстват уморени и имат ниска енергия.

Тези симптоми често се влошават през зимните месеци и се подобряват през пролетта.

Причини за сезонно афективно разстройство

Точната причина за SAD е неизвестна, но се смята, че е комбинация от биологични, психологически и социални фактори.

 • Биологични фактори: Има редица биологични фактори, които могат да допринесат за SAD, включително промени в нивата на мелатонин и серотонин.
 • Психологически фактори: Хората със сезонна депресия, може да имат негативни мисловни модели или вярвания за себе си или света около тях. Тези вярвания могат да допринесат за развитието и поддържането на депресивни симптоми.

Лечение на сезонните депресии

Има фективни лечения, които могат да помогнат за справяне със симптомите и подобряване на качеството на живот.

Най-често срещаното лечение на SAD е комбинация от терапия и светлинна терапия.

 • Терапия: Терапията може да помогне на хората със SAD да се научат как да управляват настроенията си, да идентифицират причините за тяхното състояние и да развият умения за справяне със симптомите. Има няколко вида терапия, които могат да бъдат ефективни за SAD, включително когнитивно-поведенческа терапия (CBT) и междуличностна и социална ритъм терапия (IPSRT).
 • Светлинна терапия: Светлинната терапия включва излагане на хората на ярка светлина сутрин. Това може да помогне за регулиране на циркадния им ритъм и да подобри настроението им.
 • Медикаменти: Медикаментите могат да се използват и за лечение са Витамин D и селен.
 • Антидепресантите са най-често срещаният вид лекарства, използвани за лечение на САР.

Психотична депресия

Известен също като: депресия с психоза, голямо депресивно разстройство с психотични характеристики

Психотичната депресия е тежко психично заболяване, което съчетава симптомите на голямо депресивно разстройство (MDD) със симптоми на психоза.

Хората с психотична депресия изпитват същите симптоми на MDD, като тъга, умора и загуба на интерес към дейности, но те също имат симптоми на психоза, като халюцинации и заблуди.

Последните проучвания подкрепят мнението на много лекари, че психозата не е неразривно свързана с тежестта на депресията 6ЧойДж,КимJM,юниTY,ЛийГ-ЦА,КимJB, и др .Скалата за оценка на психотичната депресия полезен диагностичен инструмент ли е? Проучването CRESCEND.J Афект разстройство.2014 гсепт;166:79–85. (PubMed ) (Google Наука ).

Халюцинациите са сетивни преживявания, които не са реални, като например виждане на неща, които не съществуват, чуване на гласове, които не съществуват, или усещане на неща, които не съществуват.

Заблудите са фалшиви вярвания, които са силно поддържани въпреки доказателствата за противното. Например, някой с психотична депресия може да вярва, че е следен или че е отровен.

Симптоми

Симптомите на психотична депресия могат да варират от човек на човек, но обикновено включват:

 • Депресия: Хората с психотична депресия често се чувстват тъжни, безнадеждни и безполезни. Те също могат да имат проблеми със съня, промени в апетита и ниска енергия.
 • Психоза: Хората с психотична депресия могат да изпитат халюцинации или заблуди. Халюцинациите могат да бъдат зрителни, слухови или тактилни. Заблудите могат да бъдат за всичко, но те често са преследващи, грандиозни или религиозни по природа.
 • Други симптоми: Хората с психотична депресия могат да изпитат и други симптоми, като тревожност, раздразнителност и възбуда.

Подкрепа и лечение:

Разпознаването на признаците на психотична депресия е от решаващо значение за бързото лечение.

Хората, изпитващи халюцинации, заблуди, трябва да потърсят професионална помощ.

Бързото лечение не само облекчава незабавния дистрес, но и допринася за дългосрочно възстановяване.

Следродилна депресия

Известен още като: постнатална депресия, перинатална депресия

Следродилна депресия
Peter Dazeley / Getty Images

Следродилната депресия, известна още като перинатална депресия, е често срещано, но сериозно разстройство на настроението, което може да се появи след раждането.

Изчислено е, че 1 от 7 жени ще изпитат следродилна депресия в даден момент от живота си.

Следродилната депресия е различна от „бебешкия блус“( baby blues ), който много жени изпитват след раждането.

Бебешкият блус обикновено изчезва в рамките на няколко седмици, докато следродилната депресия може да продължи месеци или дори години, ако не се лекува.

Постнатална депресия

Постнаталната депресия, възникваща след раждането и е форма на депресия, която може да засегне както майките, така и в по-малка степен бащите.

Обикновено се проявява в рамките на първите няколко седмици до месеци след раждането.

Честите признаци включват чувство на тъга, безнадеждност, умора, промени в апетита, затруднено свързване с бебето и мисли за нараняване на себе си или на детето.

Хормоналните промени, лишаването от сън и емоционалните настройки на родителството допринасят за развитието на постнатална депресия.

Перинатална депресия

Перинаталната депресия разширява обхвата си и обваща периода преди и след раждането.

Този по-широк термин покчва, че емоционалните сътресения, свързани с бременността, могат продъжлтат и след раждането.

Перинаталната депресия обхваща спектър от разстройства на настроението, включително пренатална депресия по време на бременност и следродилна депресия след раждане.

Лечение на следродилната депресия

Отворената комуникация, подкрепата от семейството и приятелите и професионалната намеса играят решаваща роля в управлението на следродилния и перинатален дистрес.

В тежки случаи може да се препоръча лечение за стабилизиране на настроението и облекчаване на симптомите.

Може да разговаряте с психолог или посетите групи, в които жените разказват за чувствата си намират обща подкрепа в този момент.

Биполярното разстройство е разстройство на настроението, характеризиращо се с периоди на необичайно повишено спокойствие, известно като мания. 

 🔥 Тези периоди на мания могат да бъдат леки (хипомания) или могат да бъдат толкова екстремни, че да причинят значително проблеми в живота на човека, да изискват хоспитализация или да повлияят на реалното действие на човека.

 По-голямата част от тези с биполярно разстройство също имат епизоди на тежка депресия.

В допълнение към депресивното настроение и значително намаления интерес към дейности, хората с биполярна депресия често имат различни физически и емоционални симптоми, които могат да включват:

 • Умора, безсъние и летаргия
 • Необясними болки, болки и психомоторна възбуда
 • Безнадеждност и загуба на самочувствие
 • Раздразнителност и безпокойство
 • Необрязване и дезорганизация

Рискът от самоубийство при биполярно разстройство е 15 пъти по-голям, отколкото при здрав човек.

Психоза (включително халюцинации и заблуди) може да се появи и в по-екстремни случаи.

Предменструално дисфорично разстройство (PMDD)

Един от най-честите симптоми на предменструалния синдром (ПМС) е раздразнителност, умора, безпокойство, подуване на корема, повишен апетит, глад, болка и стягане в гърдите.

Предменструалното дисфорично разстройство (PMDD) произвежда подобни симптоми, но тези, свързани с настроението, са по-изразени. 

 🔥 Те могат да включват:

 • Силна умора
 • Чувство на тъга, безнадеждност или самокритичност
 • Тежки чувства на стрес или безпокойство
 • Промени в настроението, често с пристъпи на плач
 • раздразнителност
 • Невъзможност за концентрация
 • Хранителни нужди или склонност

Хормонални лечения могат да се използват в допълнение към антидепресанти и промени в начина на живот.

Атипична депресия

Изпитвате ли признаци на депресия (като преяждане, прекалено много сън или изключителна чувствителност към отхвърляне), но внезапно се окаже, че сте негативно настроение по време на положително събитие?

 🔥 Въз основа на тези симптоми може да бъдете диагностицирани с атипична депресия , вид депресия, която не следва това, което се смята за „типично“ представяне на болестта. 

Атипичната депресия се характеризира със специфичен набор от симптоми, свързани с:

 • Прекомерно хранене или наддаване на тегло
 • Прекомерен сън
 • Умора, слабост и усещане за „тежест“
 • Интензивна чувствителност към отхвърляне
 • Силно реактивни настроения

За разлика от други форми на депресия, хората с атипична депресия реагират по-добре на тип антидепресант, известен като моноаминооксидаза (МАО) .

🤓 Здраве +, имa cтpoгa Редакционна политика , ĸaтo използва само висококачествени източници при съсдаването на своите статии, подкрепени с факти. 

Референци

 1. The Growing Burden of Major Depressive Disorders (MDD): Implications for Researchers and Policy Makers, Editorial – Published:  ( Springer Link )
 2. World J Clin Cases. 2021 Nov 6; 9(31): 9350–9367.Major depressive disorder: Validated treatments and future challenges ( PubMed )
 3. Психопатология: история, диагноза и емпирични основи от W. Edward Craighead, David J. Miklowitz, Linda W. ( google books )
 4. Bipolar Disorder – National Institute of Mental Health (NIMH)
 5. Seasonal Affective Disorder: A Clinical Update Åsa Westrin & Raymond W. Lam Pages 239-246 | Published online: 04 Dec 2011 ( Taylor & Francis Online: Peer-reviewed Journals )
 6. ЧойДж,КимJM,юниTY,ЛийГ-ЦА,КимJB, и др .Скалата за оценка на психотичната депресия полезен диагностичен инструмент ли е? Проучването CRESCEND.J Афект разстройство.2014 гсепт;166:79–85. (PubMed ) (Google Наука )

> Американска психиатрична асоциация. (2013) Диагностично и статистическо ръководство за психични разстройства (5-то издание). Вашингтон, окръг Колумбия: APA.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button